Filmul „O umbră de nor“, de Radu Jude, câştigător al Festivalului „Alter-Native“ de la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Radu Jude FOTO Cinemagia
Regizorul Radu Jude FOTO Cinemagia

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu-Mureş, care se încheie astăzi, şi-a desemnat marele câştigător: filmul „O umbră de nor“, regizat de Radu Jude.

Alături de filmul lui Jude, la ceremonia de sâmbătă seară au fost premiate peliculele „Camera 606“ (regia Peter Volkart, Elveţia), care a primit distincţia oferită de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, „Pastila fericirii“ (Felmeri Cecília, România), care a câştigat Premiul televiziunii Erdely TV, „Welkom“ (Pablo Munoz Gomez, Belgia) - Premiul Ministerului Culturii, iar „Strada lui Raffael“ (Alessandro Falco, Italia) a obţinut Premiul oferit de municipiul Târgu Mureş.

Totodată, Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari (UDMT-MADISZ) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi stiloul oferit de comisionerul educaţional al Ungariei i-a revenit filmului „Micul blond cu un miel alb“ al lui Eloi Henriod (Franţa).

Directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila, a declarat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor că, pornind de la o replică din film, „Dar ea doreşte să trăiască, nu să moară“, poate spune că nici Festivalul Alter-Native nu îşi doreşte să moară, „cum a murit Festivalul Peninsula“. El a adăugat că la a XXII-a ediţie, de anul viitor, invitatul special la Alter-Native va fi „intelectualul mureşean“ - atât artişti, cât şi politicieni -, întrucât sunt destui cei care se plâng că există un vid cultural în municipiu.

Festivitatea a fost urmată de un concert de muzică klezmer, susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea, prima formaţie de acest gen din Romania, în condiţiile în care ediţia din acest an a festivalului a avut ca invitat special Israelul. Manifestarea a continuat şi astăzi, cu proiecţia peliculelor premiate şi a filmelor de lungmetraj „Baikonur“, de Veit Helmer (coproducţie Kazahstan-Germania-Rusia), „Cercuri“ (Srdan Golubovic, coproducţie Serbia-Croaţia-Slovacia-Franţa-Germania, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de anul viitor), alături de filme de animaţie pentru copii şi „Best of Jameson Cinefast Miskolc 2012“.

La ediţia din acest an a festivalului au fost înscrise aproape 900 de scurtmetraje din toată lumea, în urma preselecţiei intrând în concurs 60, dintre care o mare parte de animaţie. Atât Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native de la Târgu Mureş, cât şi ediţia de la Târgu Mureş a Festivalului TIFF au fost cuprinse în acest an în cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul Palatului Culturii din municipiu - un edificiu reprezentativ pentru oraş, declarat monument istoric.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite