Arte

articolul anterior articolul urmator

Filmul „The Woman who left” al regizorului filipinez Lav Diaz a câştigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia

0
10 Sep 2016 22:47:41
Autor: News.ro
Lav Diaz (centru) alături de actorii Charo Santos-Concio (stânga) şi John Lloyd Cruz (dreapta) înainte de difuzarea filmului „The Woman Who Let” la Festivalul de Film de la Veneţia 2016 FOTO Reuters
Lav Diaz (centru) alături de actorii Charo Santos-Concio (stânga) şi John Lloyd Cruz (dreapta) înainte de difuzarea filmului „The Woman Who Let” la Festivalul de Film de la Veneţia 2016 FOTO Reuters

Filmul "Ang Babaeng Humayo/ The Woman who left", al cineastului filipinez Lav Diaz, a câştigat, sâmbătă seară, Leul de Aur la cea de-a 73 ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, potrivit site-ului labiennale.org.

Premiile celei de-a 73 ediţii a Mostrei au fost transmise în direct pe site-ul oficial biennale.org. Sam Mendes, preşedintele juriului şi ceilalţi membri ai juriului, regizoarea şi scriitoarea Laurie Anderson, actriţa britanică Gemma Arterton, dramaturgul şi scenaristul italian Giancarlo De Cataldo, actriţa germană Nina Hoss, actriţa franceză Chiara Mastroianni, regizorul american Joshua Oppenheimer, regizorul venezuelean Lorenzo Vigas şi actriţa şi cântăreaţa chineză Zhao Wei au urcat pe scena festivalului. 
 
Actriţa Emma Stone a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă, pentru rolul din musicalul-comedie "La La Land" (SUA) de Damien Chazzelle, iar Oscar Martinez a fost Cel mai bun actor în "El Ciudadano Ilustre/ The Distinguished Citizen" (Argentina). 
 
Leul de Argint, Marele Premiu al juriului, a revenit filmului "Nocturnal Animals” (SUA), regizat de creatorul de modă Tom Ford, iar Leul de Argint pentru cea mai bună regie a fost acordat ex aeque lui Amat Escalante pentru "La region salvaje/ The Untamed” (Mexic) şi lui Andrei Konchalovsky pentru filmul "Paradise” (Rusia). 
 
Lista câştigătorilor
 
Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă a revenit actriţei Emma Stone pentru rolul din filmul "La La Land” (SUA) de Damien Chazzelle
 
Coppa Volpi pentru cel mai bun actor a obţinut-o Oscar Martinez, pentru rolul din filmul “El Ciudadano Ilustre/ The Distinguished Citizen” (Spania/ Argentina), în regia semnată de Mariano Cohn şi Gaston Duprat.
 
Cea mai bună scenografie: Noah Oppenheim pentru filmul “Jackie” (SUA) de Pablo Larrain
 
Premiul special al juriului a fost acordat filmului “The Bad Batch” (Kuwait) de Ana Lily Amirpour
 
Premiul "Marcello Mastroianni” a fost înmânat de fiica actorului, Chiara Mastroianni, Paulei Beer pentru filmul "Frantz” (Franţa) de Francois Ozon.
 
Juriul Orizzonti a oferit şapte premii. 
 
Cel mai bun film la secţiunea Orizzonti: "Liberami" (Italia) de Federica di Giacomo
 
Cel mai bun regizor a fost desemnată Fien Troch pentru filmul "Home” (Belgia). 
 
Premiul special al juriului a revenit filmului "Koca Dunya/ Big Big World” (Turcia) de Reha Erdem.
 
Cea mai bună actriţă: Ruth Diaz pentru "Tarde para la Ira/ The Fury of a Patient Man” (Spania) de Raul Arevalo.
 
Cel mai bun actor: Nuno Lopes în "Sao Jorge” (Portugalia), în regia lui Marco Martins.
 
Cel mai bun scenariu: “Ku Qian/ Bitter Money” (China) de Wang Bing.
 
Premiul pentru scurtmetraj: "La Voz Perdida” (Spania) de Marcello Marinessi. 
 
Alte premii: 
 
Leone del Futuro - Premiul Opera Prima “Luigi de Laurentiis”  a fost acordat lui Ala Eddine Slim pentru filmul “Akher Wahed Fina/ The last of us” (Tunisia). 
 
Cel mai bun film restaurat “Break up – L’uomo dei cinque palloni” (Italia, 1965) de Marco Ferreri. Filmul a fost restaurat de Cinemateca din Bologna şi de Muzeul naţional al Cinematografiei din Torino. 
 
Cel mai bun documentar a fost ales "Le concours” (Franţa), regizat de Claire Simon. 
 
În secţiunea Orizzonti, care face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Veneţia, dedicată filmelor reprezentative pentru noile tendinţe şi mijloace de expresie artistică din cinematografie, a fost proiectat şi filmul românesc ”Prima noapte”, de Andrei Tănase, în care rolurile principale sunt interpretate de actorii Alfredo Minea, Cristiana Luca, Mimi Brănescu şi Elvira Deatcu. 
 
Selecţia oficială a festivalului a cuprins în acest an 55 de filme, care au fost alese din 1.468 de lungmetraje propuse organizatorilor.
 
Cea de-a 73-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a desfăşurat în perioada 31 august - 10 septembrie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările