FOTO Galerie cu români valoroşi nebăgaţi în seamă de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La ceainăria Cărtureşti sunt expuse,până pe 19 ianuarie, fotografiile din proiectul „Români Frumoşi”, realizate de Matei Buţă FOTO: Matei Buţă
La ceainăria Cărtureşti sunt expuse,până pe 19 ianuarie, fotografiile din proiectul „Români Frumoşi”, realizate de Matei Buţă FOTO: Matei Buţă

Astronautul Dumitru Prunariu, matematicianul Solomon Marcus, regizorul Stere Gulea sau istoricul Lucian Boia sunt printre personalităţile fotografiate de Matei Buţă în proiectul „Români frumoşi“.

Vineri-seară, la ceainăria Cărtureşti Verona, am văzut români frumoşi. Cu vârste cuprinse între 18 şi 97 de ani, ei nu excelează prin calităţi fizice deosebite, ci prin valoare intelectuală şi performanţe în diverse domenii ştiinţifice şi culturale. Fotograful Matei Buţă, sprijinit de Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (A.R.C.E.N.), a fotografiat 29 de personalităţi contemporane din România şi se ambiţionează acum să le prezinte tuturor, într-un exerciţiu de a pune în lumină adevăratele valori. 

Cu ceai, vin şi brioşe făcute chiar de mama lui, Matei Buţă a primit, vineri-seară, la Cărtureşti, un public elitist numeros, venit să-i admire fotografiile şi să-l felicite pentru iniţiativă. Printre spectatori se aflau chiar şi câţiva dintre „românii frumoşi”: Crina „Coco“ Popescu, Dumitru Prunariu, Christian Mititelu, Ion Barbu, Solomon Marcus, Stere Gulea şi Lucian Boia. Fiecare dintre cei care au luat cuvântul au glumit şi au degajat o stare generală de bine. „Ţin să mărturisesc că, în momentul în care Matei mi s-a adresat, am luat-o direct, fizic, şi m-am întrebat ce legătură am eu cu asta“, a glumit Stere

Gulea. 

A convins familia regală în şase luni

Nu a fost un proiect simplu. Matei Buţă a stat şase luni să convingă familia regală să se lase fotografiată, a urcat pe Vârful Omu la cinci dimineaţa, cu un rucsac imens în spate, ca să o pozeze pe alpinista Crina „Coco“ Popescu îmbrăcată în rochie de gală, a mers la Vulcanii Noroioşi pentru a-l surprinde, într-o atmosferă selenară, pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. Toate acestea, susţinute de încăpăţânarea de a-şi urma visul, au făcut ca „Românii frumoşi“ să poată fi văzuţi de o Românie întreagă. 

Cu modestie şi simplitate, matematicianul Solomon Marcus (87 de ani) a mărturisit că sunt multe alte persoane care „meritau cel puţin, dacă nu mai mult decât mine să fie băgaţi în seamă de un astfel de proiect“. „Eu am rămas impresionat de insistenţa pe care a avut-o Matei în a repeta anumite fotografii, astfel încât gândul, fapta, sentimentul, frământarea să ajungă să marcheze chipul, deoarece chipul omului poate să poarte această marcă a bogăţiei sale interioase“, a completat Solomon Marcus.

Totodată, matematicianul a apreciat că echipa care a realizat acest proiect n-a confundat valoarea cu notorietatea în momentul în care a desemnat cele 29 de personalităţi ale României. „Ei nu s-au lăsat corupţi de cea mai comodă soluţie − să se orienteze după cei pe care mass-media îi arată cu cea mai mare insistenţă. Cei mai mulţi, dacă nu toţi cei selecţionaţi, nu fac parte dintre cei care formează clientela cvasi-permanentă a presei“, a punctat Solomon Marcus. 

Fotografiile au făcut înconjurul ţării

Matei Buţă, în vârstă de 27 de ani, a început să adune fotografiile cu oameni valoroşi din martie 2011, iar la sfârşitul lunii iunie a anului trecut a avut setul complet, aşa cum îl putem vedea zilele acestea expus la Cărtureşti. Le-a plimbat apoi prin ţară, la Cluj, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Galeria de la Cărtureşti este deschisă publicului până pe 19 ianuarie, după care vom vedea fotografiile în diverse zone circulate ale Bucureştiului, în format gigantic. „Să ajungi în intersecţie la Obor şi, în loc de

Ponta, să-i vezi pe Oana (n.r. Oana Pellea) sau pe Gigi Căciuleanu şi să te întrebi «Mă, cine-s ăştia? Că nu-i un partid, nu-i o reclamă, nu se vinde nimic»“, se gândeşte Matei Buţă. 

Dacă va exista o continuare? „Proiectul ăsta n-are cum să moară, pentru că există mulţi români frumoşi“, spune Matei. „Sper să pot să-l continui până la adânci bătrâneţi şi atunci să scot un album mare cu toţi cei fotografiaţi, ca o istorie vizuală a elitei din România, din 2000 până în 2050, să zicem“, îşi propune fotograful.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite