Arte

articolul anterior articolul urmator

Gală caritabilă de balet, pentru artistul Bogdan Nicula

0
11 Feb 2015 16:46:43
Autor: Andrada Pavel
Artistul Bogdan Nicula pe scenă
Artistul Bogdan Nicula pe scenă

Opera Naţională Bucureşti (ONB) va fi gazda unui eveniment caritabil ce va avea loc luni, 23 februarie, de la ora 19.00. Scopul este strângerea de fonduri pentru tratamentul necesar artistului Bogdan Nicula, care a fost diagnosticat la vârsta de 35 de ani cu scleroză laterală amiotrofică.

Bogdan George Nicula este absolvent al Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film "I.L. Caragiale" - secţia Coregrafie. În anul 2001 şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania, având-ul director artistic pe Martin Schläpfer. În anul 2009, a dansat la evenimentul "1000 Years Dome Mainz", desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF.
 
În anul 2008 a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balşoi din Moscova, la Gala Premiilor "Prix de Benois". În cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul "Streichquartett", în coregrafia lui Martin Schläpfer.
 
În decembrie 2014, Bogdan a descoperit că suferă de scleroza laterală amiotrofică (ALS), o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă. Starea lui este destul de gravă, boala avansând de patru ori mai repede decât în mod normal, iar în acest moment este imobilizat, mişcarea membrelor este aproape imperceptibilă, dar este lucid şi pozitiv.
 

 
 
Pentru Bogdan Nicula există o şansă minimă, printr-un tratament adecvat şi dacă va putea face faţă drumului către Thailanda, unde are posibilitatea unui transplant de celule stem. Documentaţia medicală a fost trimisă medicilor thailandezi, iar aceştia, după ce au studiat evoluţia bolii lui Bogdan, au afirmat că pot realiza transplantul. Costul deplasării cu o aeronavă special echipată pentru această situaţie şi al intervenţiei este de cel puţin 50.000 de euro.
 
Evenimentul este organizat de Asociaţia Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului, cu sprijinul Operei Naţionale Bucureşti.
 
Cei interesaţi pot face donaţii pentru ajutarea lui Bogdan Nicula în conturile deschise pe numele mamei acestuia, Stela Nicula: BRD Groupe Societe Generale.Titular Stela Nicula/ cont în lei: RO27BRDE441SV25065844410, cont în euro: RO55BRDE441SV25286444410, Swiftcode: BRDEROBU, Bic code: BRDE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările