Arte

articolul anterior articolul urmator

Gala premiilor Gopo, în luna martie, în Bucureşti

0
26 Jan 2015 17:18:43
Autor: Mediafax
Gala Premiilor Gopo se desfăşoară într-un decor fastuos      FOTO: Mediafax
Gala Premiilor Gopo se desfăşoară într-un decor fastuos      FOTO: Mediafax

Cea de-a noua ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc pe 30 martie, în Bucureşti, înscrierile pentru acest eveniment, care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, urmând să se încheie pe 6 februarie.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene, precum Goya, Cesar şi BAFTA, premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

De-a lungul celor opt ediţii ale galei premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. În 2014, cu "Poziţia copilului", Călin Peter Netzer şi-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu).

Artiştii din acest film au obţinut, pentru perfomanţele lor, premiile pentru interpretare la categoriile "cea mai bună actriţă în rol principal" (Luminiţa Gheorghiu), "cel mai bun actor în rol secundar" (Vlad Ivanov) şi "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Ilinca Goia).
Înscrierile pentru cea de-a noua ediţie a premiilor Gopo au loc în perioada 26 ianuarie - 6 februarie. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti şi cele realizate în coproducţie cu participare majoritar românească care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale şi internaţionale) în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2014.
Potrivit regulamentului premiilor Gopo, toate lungmetrajele de ficţiune şi documentare care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de juriul de preselecţie.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.
În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile "cel mai bun lungmetraj documentar", "cel mai bun scurtmetraj de ficţiune" şi "cel mai bun scurtmetraj documentar", înscrierea peliculei de către producători este obligatorie pentru ca acestea să fie luate în calcul de juriul care va decide nominalizările.

La toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti din domeniul cinematografic: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii premiilor Gopo au demarat un parteneriat din 2011.
Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial.
Gala premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările