GALERIE FOTO „România interbelică în fotografiile lui Iosif Berman“, expoziţia „omului cu o mie de ochi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotograful Iosif Berman (1892-1941) FOTO: breslo.ro
Fotograful Iosif Berman (1892-1941) FOTO: breslo.ro

Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte, până duminică, 20 octombrie, în Spaţiile Medievale ale muzeului, expoziţia „România interbelică în fotografiile lui Iosif Berman“, dedicată Zilei Internaţionale a Patrimoniului.

În cadrul expoziţiei, organizată la un interval de zece ani după cea din 2003, este cuprinsă întreaga tematică a creaţiei lui Iosif Berman: fotografii în care apar regele Ferdinand I, regina Maria, regele Carol al II-lea, principele Mihai şi alţi membrii ai familiei regale, alături de oameni politici şi de cultură ai vremii, domni şi doamne îmbrăcaţi după moda pariziană, cunoscutele fotografii cu mulţimea trecătorilor şi automobilelor pe Calea Victoriei, petrecerea timpului liber la terase şi picnicuri, trecători grăbiţi, ploaia căzând pe străzi, prima ninsoare, instantanee din parcurile Cişmigiu, Carol şi Herăstrău, străzi inundate şi mocirloase, ţărani cu cobiliţe, pieţe şi hale, lustragii, obiceiuri de sărbători, cumpărarea brazilor, căluşari, tarafuri, dar şi imagini din diferite cartiere, sau clădiri şi monumente, unele dintre ele astăzi dispărute.

De asemenea, în expoziţie se regăsesc şi fotografii din campaniile monografice ale profesorului Dimitrie Gusti, de la Nereju (Vrancea, 1927), Fundul Moldovei (Suceava, 1928), Drăguş (Braşov, 1929), Runcu (Gorj, 1930), Cornova (Basarabia, 1931), la care Iosif Berman a participat, în calitate de fotograf. Iosif Berman a reuşit să fie fotograful care a prezentat lumea satului românesc interbelic, fiind considerat primul profesionist al fotografiei etnografice româneşti.

Remarcat de Constantin Mille

Fotograful şi fotoreporterul Iosif Berman s-a născut la 17 ianuarie 1892, la Burdujeni, lângă Suceava, într-o familie de evrei. A învăţat să fotografieze încă de pe vremea când urma liceul la Suceava, stând pe lângă fotografii ambulanţi din oraş şi frecventând atelierele fotografice.

În anul 1912, la vârsta de 20 de ani, Iosif Berman a venit la Bucureşti, unde a participat la un concurs de fotografii organizat de Constantin Mille, director al ziarului Adevărul. La acest concurs, tânărul Berman, ca urmare a cunoştinţelor fotografice dobândite şi mai ales datorită chemării native pe care o avea pentru această meserie, a câştigat Premiul I şi a fost angajat la publicaţiile lui Constantin Mille - Adevărul şi Dimineaţa.

Prietenul lui Geo Bogza

Iosif Berman a fost un apropiat al marilor scriitori şi reporteri ai vremii: Filip Brunea-Fox considerat „prinţul reportajelor“ şi Geo Bogza, dar şi a caricaturistului Ross, fiind influenţat de noile curente avangardiste. Despre Berman, Geo Bogza spunea că a produs o revoluţie în lumea imaginilor fotografice, „smulgându-le din anchiloza de până atunci şi încărcându-le cu viaţă adevărată“.

Iosif Berman, „vânătorul de nori“

Promulgarea primelor legi cu caracter antisemit, după venirea la putere a guvernului Goga-Cuza în 1937, a dus la închiderea ziarelor Adevărul şi Dimineaţa, lui Iosif Berman fiindu-i interzis să mai fotografieze. Acest lucru i-a declanşat o puternică depresie, ceea ce a dus, alături de alte probleme de sănătate, la moartea sa prematură la 17 septembrie 1941, la numai 49 de ani.

Iosif Berman a fost numit de către contemporanii şi apropiaţii săi: „decanul fotoreporterilor români“, „omul cu o mie de ochi“, „vânătorul de nori“, „coautor al imaginii satului şi al ţăranului român“.

Expoziţia va mai putea fi vizitată în acest weekend între orele 9.30 – 17.30, şi beneficiază de un album, care va putea fi achiziţionat de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30-17.30.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite