Arte

articolul anterior articolul urmator

Gigel Ştirbu: Avem un buget ruinat. Analiză comparativă a bugetelor instituţiilor de cultură 2016-2019

2
21 Jul 2019 12:26:14
Autor: Otilia Andrei
Publicul va fi privat de premiere în teatre, pentru că nu mai sunt bani pentru punerea în scenă a noi spectacole
Publicul va fi privat de premiere în teatre, pentru că nu mai sunt bani pentru punerea în scenă a noi spectacole

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei  pentru  cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, a comentat o analiză comparativă, 2016-2019, a bugetelor instituţiilor de cultură şi atacă PSD pentru situaţia dezastruoasă a acestora după tăierele bugetare de 50% faţă de anul precedent.

Cele mai vizitate muzee din Bucureşti, cum ar fi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României, s-au confruntat cu tăieri de bugete şi de peste 50%, dar şi alte instituţii de cultură din ţară, reprezentative pentru România, cum sunt Muzeul Naţional Bran sau Muzeul Naţional Peleş se zbat să funcţioneze, de ani de zile, luptându-se cu subfinanţarea, se arată într-o analiză comparativă a bugetelor instituţiilor de cultură.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor, pune pe seama guvernării PSD această situaţie bugetară dezastruoasă.  "A fost odată ca niciodată cultură în România", spune acesta, într-o declaraţie de presă.  "Un lucru este cert: de o majorare a sumelor destinate pentru bunuri şi servicii alocate instituţiilor de cultură nici nu poate fi vorba cât timp PSD-ul se află la guvernare. Vă reamintesc gestul insultător şi umilinţa la care a fost supus întreg mediul cultural din România cu doar puţin timp în urmă: în contextul în care taxele şi impozitele au crescut, Dăncilă, Breaz şi Teodorovici au operat tăieri bugetare de 50% faţă de anul precedent şi le-au şi aplicat  peste noapte instituţiilor culturale", afirmă Ştirbu.


"În final, vă pun la dispoziţie o analiză comparativă 2019/2016 a bugetelor instituţiilor publice de cultură din subordinea Ministerului Culturii, pentru a vedea, în cifre, câtă importanţă dă actuala guvernare acestui domeniu şi a realiza mai bine modul miraculos în care încă reuşeşte să supravieţuiască cultura în România, în condiţiile date de PSD şi anume, constanta finanţare pe minus pentru acest sector vast, de o mare importanţă, complexitate şi diversitate pentru societatea noastră", conchide el.

ANALIZĂ BUGETARĂ COMPARATIVĂ 2016-2019
           


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Sanda Vişan
21.07.2019, 15:29:22

si nu puteam posta anexele alea, incit sa fie lizibile?

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
22.07.2019, 20:10:04

E suficient sa apesi pe chestia aceea care arata ca o sageata cu varful in jos si se pot descarca, dupa care pot fi asezate dupa gustul si dorintele fiecaruia. Dar uneori e tare greu cu tehnica. Mai ales cand e o blonda din toate punctele de vedere.