Gigi Căciuleanu: „Unui artist îi este întotdeauna frică de sine însuşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coregraful Gigi Căciuleanu regizează spectacolul „Folia, Shakespeare & Co“
Coregraful Gigi Căciuleanu regizează spectacolul „Folia, Shakespeare & Co“

Pe 23 şi 24  aprilie, Teatrul Metropolis găzduieşte, în avanpremieră, spectacolul „Folia, Shakespeare & Co“, în regia şi coregrafia maestrului Gigi Căciuleanu, alături de echipa de dansactori de la „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“. Coregraful a mărturisit că un artist simte mereu frica de „a nu da greş şi, în acelaşi timp, de a nu fi destul de obraznic“.

Spectacolul „Folia, Shakespeare & Co“, produs de fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Metropolis şi Televiziunea Română, este parte a unui turneu naţional şi internaţional fără precedent, pe care „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company“ îl va susţine în această toamnă atât în ţară, cât şi în unele dintre cele mai importante capitale europene. 

Marele coregraf Gigi Căciuleanu a ţinut să mulţumească Televiziunii Române pentru că le-a pus la dispoziţie, lui şi companiei sale de dans, o sală pentru repetiţii. 

„Toată viaţa mea m-au dat afară din săli, asta a fost o constantă. La prima mea sală, în Franţa, trebuia să-i dau un bacşiş portarului ca să rămânem noaptea. Stăteam închişi acolo până la 6 dimineaţa când se deschidea din nou teatrul. (...) Sala e laboratorul, acolo se petrece totul, lucrurile cele mai frumoase se decantează, lucrurile importante, esenţele ies la suprafaţă“. 

„Unui artist îi este întotdeauna frică de sine însuşi. E o frică normală, cred eu, dar câteodată e atât de mare încât îţi vine să-ţi tai gâtul. Nu vorbesc de tracul de pe scenă; vorbesc de frica de a nu da greş şi, în acelaşi timp, frica de a nu fi destul de obraznic“.

„Această folie pleacă de la o frază muzicală de câteva note care a trăit secole. Este extraordinar. E un eveniment această folie. Mi-am zis: ce folie e asta, să dureze atâta vreme, să inspire atâţia artişti?“, s-a întrebat coregraful.  

Shakespeare spune în nişte fraze foarte scurte nişte adevăruri foarte mari. Oricare din frazele alea le-aş lua, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în şubrezenia noastră corporală, în nebunia minţii noastre, în faţa unui public care nu ne judecă, dar care se uită la noi, ne observă.  Gigi Căciuleanu, coregraf

„Vă spun de la început: nu e un spectacol Shakespeare. La acest Shakespeare al Foliei mă gândesc de foarte multă vreme, încă de când făceam primele mele roluri academice la Opera Naţională din Bucureşti. Atunci l-am descoperit pe Ghelderode, cu «Şcoala bufonilor», pe Shakespeare – Miriam Răducanu m-a adăpat cu Shakespeare“, a completat Căciuleanu. 

Coregraful a redescoperit „adevărurile foarte mari“ din frazele „foarte scurte“ ale operei lui William Shakespeare. 

„L-am recitit pe Shakespeare şi mi-am dat seama că este o constantă în textele lui – el spune în nişte fraze foarte scurte nişte adevăruri foarte mari, deodată. Oricare din frazele alea le-aş lua, ne reprezintă pe noi, cei care suntem pe scenă, în şubrezenia noastră corporală, în nebunia minţii noastre, în faţa unui public care nu ne judecă, dar care se uită la noi, ne observă. (...) Reacţionăm altfel decât atunci când suntem în sala de repetiţii. Ce n-a mers în sală, deodată, sub nişte priviri, se transformă. Aici se petrece alchimia spectacolului“, a explicat artistul. 

Decorul şi costumele spectacolului „Folia, Shakespeare & Co“ sunt gândite şi imaginate de scenografa Corina Grămoşteanu, în sensul atât al unei reinventări moderne a spaţiului scenic, cât şi al păstrării unor clare referinţe la universul elisabetan al teatrului lui William Shakespeare. Muzica îi aparţine compozitorului Paul Ilea

Spectacolul este realizat împreună cu trupa de dans fondată de artistul român, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, care reuneşte unii dintre cei mai talentaţi tineri dansatori şi actori din România: Ramona Bărbulescu, Richard Bovnoczki, Rasmina Călbăjos, Alexandru-Mircea Călin, Paul Cimpoieru, Relu Dobrin, Lari Cosmin Giorgescu, Lucile Julaud, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Cristian Osolos, Arcadie Rusu, Diana Spiridon, Vanda Ştefănescu. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite