Gopo 2018. Mesajul Adei Solomon, pentru guvernanţi: „Sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba, astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătoarea de film Ada Solomon                                                  FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Producătoarea de film Ada Solomon                                                  FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Marţi seară, la Gala Premiilor Gopo, producătorul filmului „Un pas în urma serafimilor”, Ada Solomon, a ridicat unul dintre cele opt premii acordate acestuia, transmiţând un mesaj guvernanţilor, în care a punctat că artiştii pot fi făcuţi să se simtă respectaţi la ei în ţară prin lucruri mici. Solomon a explicat că vieţile cineaştilor sunt mai dificile decât ar părea, ei fiind nevoiţi să se arate „puternici, strălucitori, extraordinari”.

Producătoarea de film Ada Solomon s-a adresat guvernanţilor şi autorităţilor cărora le-a atras atenţia asupra faptului că, pentru a-i face pe artişti să se simtă onoraţi la ei acasă, pentru a le face viaţa mai uşoară, ar trebui să facă lucruri foarte mici, viaţa acestora fiind de mutle ori dificilă, deşi, în faţă, la rampă, poate că nu pare aşa. 

Solomon a punctat încă o dată că lumea cinema-ului presupune slujbe lipsite de continuitate şi de reglementări fiscale.

Redăm mai jos discursul Adei Solomon de la Gala Premiilor Gopo

„Iubiţi cineaşti, vă mulţumesc din suflet, pentru voturile pentru filmul ăsta, pentru solidaritate, pentru cei 25 de ani în care am avut acasă o familie extraordinară, şi acasă, la serviciu, familii extraordinare... 

Iubiţi guvernaţi, fanionul ăsta pe care-l reprezintă cinematografia, e alcătuit dintr-o breaslă mică, cu nevoi specifice. Iubite autorităţi, sunt lucruri foarte mici pe care le puteţi schimba astfel încât artiştii să se simtă onoraţi la ei acasă. Sunt lucruri foarte mici care le-ar face viaţa mai uşoară. Şi e o viaţă dificilă, aşa cum nu pare, pentru că ştiţi cum sunt artiştii. Ei în lumina reflectoarelor, nu au voie să se arate altfel decât puternici, strălucitori, extraordinari. 

Nu e chiar aşa. Sunt foarte multe mame în industria asta, sunt meserii care nu se fac în continuitate, pentru care nu există niciun fel de reglementări fiscale astfe încât să  asigure o existenţă liniştită, o siguranţă a lucrului de creaţie. Actorii sunt de multe ori nevoiţi să alerge între diverse joburi, mai mult sau mai puţin creative, pentru  a reuşi să reziste.

Iubite autorităţi, nu avem o sală de premieră de cinema pentru aceste filme fanion ale culturii române din ultimii zece ani. Şi nu sunt numai filme cu ciorbă, sunt filme de gen, experiment, drame, filme de toate felurile, şi sunt spectatori care nu au unde să meargă la cinema. Pentru că e Ziua Teatrului şi nici pentru el nu se face suficient, sunt prea putine săli de spectacole. În general, prea puţine locuri în care se investeşte, astfel încât să înţelegem că suntem şi noi fanion al culturii române”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite