I love RADIRO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Radio, loc de desfăşurare a Festivalului RADIRO
Sala Radio, loc de desfăşurare a Festivalului RADIRO

E de sezon să iubeşti ceva: vacanţa, marea, fetele frumoase, etc. – fiecare după gustul său. Eu aleg să iubesc RADIRO – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio. Este un proiect pornit în urmă cu doi ani, gândit ca un complement al Festivalului Enescu; este o unică posibilitate de a asculta orchestre de mare calibru şi, în orice caz, este unicul festival din Europa al orchestrelor radio.

De fapt, de ce sunt speciale orchestrele radio?

Pentru că au în spate o istorie comună asemănătoare cu cea a Orchestrei Naţionale Radio, pe care o cunosc mai bine. La început, la radio nu se difuza decât muzică live, cântată în studio – vă daţi seama ce provocare! Sute şi sute de minute săptămânal acoperite de muzicieni capabili să se plieze pe un repertoriu foarte divers. Astăzi, însă, doar orchestrele radio mai cântă muzică live la radio – s-ar putea spune că este doar reminiscenţa unei cutume învechite, însă nu este aşa. Membrii orchestrelor radio nu doar că susţin o stagiune deschisă publicului din sală, dar suportă săptămânal exigenţele concertelor transmise live, unde totul este la vedere – oricare greşeală, oricare ezitare. Deci, exigenţele orchestrelor radio sunt foarte înalte, în consecinţă, şi un festival al orchestrelor radio este o vitrină a unor orchestre foarte bune.

Pe site-ul www.radirofestival.ro găsiţi programul festivalului din acest an. RADIRO începe în 20 septembrie şi se încheie în 27 septembrie. În această săptămână, de la ora 19 sunt programate concerte în fiecare seară cu 5 orchestre radio – din România, Finlanda, Stuttgart – Germania, Praga şi Paris, adică: Orchestra Naţională Radio, Orchestra Radiodifuziunii Finlandeze, Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart, Orchestra Radiodifuziunii din Praga şi Orchestra Naţională a Franţei.

Probabil, cea mai cunoscută orchestră străină dintre toate acestea, este Orchestra Naţională a Franţei, invitată de mai multe ori şi în Festivalul Enescu, aşa că în 27 septembrie, la concertul de închidere a festivalului RADIRO, mă aştept ca Sala Radio să fie plină.

Festivalul RADIRO este prilej de întâlnire cu nume cunoscute autohtone. Directorul de onoare al festivalului este dirijorul Cristian Mandeal, care se va afla la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în 21 septembrie. La Sala Radio vor concerta şi violonistul Alexandru Tomescu (26 septembrie), pianistul Horia Mihail (23 septembrie), mezzosoprana Ruxandra Donose (24 septembrie), iar Tiberiu Soare va dirija Orchestra Naţională Radio în 22 septembrie.

Şi desigur, invitaţii străini reţin atenţia: eu recomand concertul violonistului Nikolai Znaider din 25 septembrie şi cel din 27 septembrie, dirijat de Vasili Sinaiski.

Câteva alte amănunte de adăugat: festivalul are ca fir conducător creaţia lui Richard Strauss, compozitorul aniversat în 2014 la 150 de ani de la naşterea sa; Radio România este organizator – şi da, mă mândresc cu asta!

Aşa că înţelegeţi de ce „I love RADIRO”. Nu mă aştept ca să văd prea curând tricouri inscripţionate cu „I love RADIRO”, deşi sunt sigură că sunt mulţi dintre dvs. cei care iubiţi, ca şi mine, muzica bună şi actul cultural de calitate în general, tocmai pentru că astfel avem o cale de evadare din banalul cotidian. Mă voi vedea cu dvs., aceia care iubiţi Festivalul RADIRO, la Sala Radio. Şi voi fi onorată să vă cunosc.

Biletele sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite