Criticul Alex Ştefănescu despre noul preşedinte al ICR: „Lilian Zamfiroiu nu există ca om de cultură“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alex Ştefănescu spune că Lilian Zamfiroiu, noul preşedinte al  Institutului Cultural Român (ICR), „nu s-a remarcat prin nimic“, nici măcar ca funcţionar.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu, propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), a primit, marţi, cu 14 voturi „pentru“ şi o abţinere, avizul favorabil din partea Comisiilor reunite pentru cultură şi politică externă din Senat. Adjunct al lui Nicolae Manolescu, ambasadorului României la UNESCO, Lilian Zamfiroiu a declarat la începutul audierii că funcţia de preşedinte al ICR este „extrem de importantă pentru promovarea culturii“.

Funcţiile de vicepreşedinţi ai ICR nu au fost discutate în şedinţa de marţi a comisiilor pentru cultură şi politică externă.

Manolescu: „A fost mâna mea dreaptă“

Nicolae Manolescu a declarat, pentru „Adevărul“, că

„Lilian Zamfiroiu este un om serios şi va fi un manager foarte bun la ICR. A fost timp de şapte ani mâna mea dreaptă la Paris. Deţine o experienţă diplomatică care îl va ajuta în demersul său. Este un om onest, muncitor, eficient, pe care te poţi baza. Consider că are toată experienţa administrativă de care este nevoie ca ICR să fie pus pe roate“. 

Manolescu susţine că nu este nevoie de o personalitate la conducerea ICR, ci de un om pragmatic. „Lilian Zamfiroiu poate să-şi ia vicepreşedinţi personalităţi în cultură“, punctează ambasadorul României la UNESCO. 

Pe de altă parte, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat că „nu se cunosc antecedente intelectuale sau fapte de creaţie, în ceea ce-l priveşte pe Lilian Zamfiroiu“.

Alex Ştefănescu: „Un funcţionar şters“

Criticul Alex Ştefănescu este rezervat faţă de noua numire:

„Lilian Zamfiroiu nu există ca om de cultură, iar ca funcţionar nu s-a remarcat prin nimic.Ambasada României la UNESCO, unde lucrează ca adjunct al ambasadorului, n-a înregistrat niciun succes demn de luat în considerare în ultimii ani.

Criticul consideră că „cine conduce acest institut trebuie să aibă o viziune asupra culturii române, o strategie de propagare a ei în lume, nu să se ocupe de procurarea de hârtie şi pixuri“.

„Dacă ar fi depins de mine, l-aş fi propus pe Cristian Bădiliţă, care este un Mircea Eliade al vremii noastre. Sau pe Teodor Baconschi, idealul meu de demnitar. Sau chiar pe Carmen Muşat (adversara mea de idei), remarcabilă prin ţinută intelectuală şi forţă morală. Până şi eu (care sunt prizonierul literaturii române şi nu am o perspectivă multiculturală asupra lumii) aş fi fost mai bun decât Lilian Zamfiroiu“, subliniază Alex Ştefănescu.

Lilian Zamfiroiu (50 de ani)  a absolvit, în anul 1987, Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. După patru ani de activitate didactică,  s-a angajat, ca inspector de specialitate, în Ministerul Educaţiei, iar în 1997 s-a transferat la Ministerul Apărării Naţionale, la Direcţia Relaţii Publice. În anul 2001 a intrat, prin concurs, în Corpul Diplomatic şi Consular al României, obţinând gradul diplomatic de secretar 1 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Din 2001 a coordonat activitatea Direcţiei Arhive Diplomatice a MAE.  În prezent, el deţine titlul diplomatic de ministru consilier şi este adjunct al ambasadorului României pe lângă UNESCO la Delegaţia Permanentă a României din Paris.  În 2011  Zamfiroiu  şi-a lansat  cartea „Relaţii diplomatice româno-italiene. 1918 - 1940“, la Editura Tritonic, volum pe care l-a realizat după teza sa de doctorat susţinută  în 2010 la Oradea. 

“ Nu se cunosc antecedente intelectuale sau fapte de creaţie, în ceea ce-l priveşte pe Lilian Zamfiroiu.

Teodor Baconschi

ex-ministru de Externe

Lilian Zamfiroiu este un om serios şi va fi un manager foarte bun la ICR. A fost timp de şapte ani mâna mea dreaptă la Paris. Nicolae Manolescu ambasador la UNESCO
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite