Arte

articolul anterior articolul urmator

Iisus va fi femeie, odată cu „Woman Unchained“ la Bucureşti

28
9 Sep 2020 14:21:14
Autor: Otilia Andrei
„Introduction to the culture“ sau „Unity in Diversity“ (2020,
300x200 cm, acrilic/pânză), replică postmodernă la fresca „Cina cea de taină“ a lui Leonardo da Vinci, care cu certitudine va şoca publicul bucureştean
„Introduction to the culture“ sau „Unity in Diversity“ (2020, 300x200 cm, acrilic/pânză), replică postmodernă la fresca „Cina cea de taină“ a lui Leonardo da Vinci, care cu certitudine va şoca publicul bucureştean

Irina Greciuhina este o artistă basarabeană, născută în 1982 şi stabilită în Chişinău. A expus, printre altele, la Veneţia, unde a făcut furori, dar primul ei solo show în România are loc în lunile septembrie şi octombrie, în spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11). Printre lucrările ei, se află o „Cina cea de taină“ cu personaje exclusiv feminine, lucrare masivă şi scandaloasă, care va face senzaţie la Bucureşti.

Vernisajul expoziţiei de pictură a Irinei Greciuhina, intitulată „Woman Unchained“, va avea loc joi, 10 septembrie 2020, începând cu ora 19.00, în spaţiul de expoziţii Arbor.art.room, coordonat de Victoria Nagy Vajda. Evenimentul va avea loc în prezenţa artistei basarabene, venită special de la Chişinău pentru acest moment.

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 11 octombrie, putând fi vizitată în fiecare zi, în plăcutele şi răcoroasele „ore de seară“ bucureştene. „Camera de artă“ este situată într-o zonă superbă a Bucureştiului, cu parfum eliadesc şi cărtărescian, una dintre acele străduţe pe care, pierdut fiind, te-ai putea crede la Paris, Lisabona, Roma sau alte oraşe europene cu „mitologie“.

Printre lucrările aduse la Bucureşti se află şi „Introduction to the culture“ sau „Unity in Diversity“ (2020, 300x200 cm, acrylic/canvas), lucrare masivă de trei pe doi metri, replică postmodernă la fresca „Cina cea de taină“ a lui Leonardo da Vinci, în care Iisus şi cei 12 apostoli sunt reprezentaţi conform poziţionării din capodopera geniului renascentist, dar ca femei.

Viziunea feministă şi LGBTQ a Irinei Greciuhina cu siguranţă va scandaliza publicul românesc, încă tributar patriarhalismului şi altor sechele ale totalitarismelor moderne.

Curatorul expoziţiei este Doinel Tronaru, iar coordonatoare de proiect este Julia Vasilieva. Site-ul unde pot fi vizionate toate lucrările Irinei Greciuhina (doar o parte dintre ele vor fi disponibile la Bucureşti) se află aici.

Autoare afiş: Alyona Ciobanu

Irina e şi-o arhitectă de prestigiu

Irina Greciuhina (foto sus şi dreapta) s-a născut în 1982 şi este o pictoriţă care trăieşte şi lucrează în Chişinău, capitala Republicii Moldova. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine“, de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“.

A studiat pictura la Academia de Arte din Chişinău, iar apoi şi-a continuat studiile la Universitatea Tehnică a Republicii Moldova, obţinând diploma în arhitectură şi planificare urbană. Din 2007, este şef al unui birou de arhitectură şi design din Chişinău, lucrând la proiecte naţionale şi internaţionale în exclusivitate şi câştigând numeroase premii de design şi arhitectură.

De-a lungul carierei, Irina a experimentat diferite stiluri şi tehnici artistice, iar din 2019 şi-a expus intensiv lucrările de artă şi a participat la proiecte internaţionale. Într-o perioadă scurtă de timp, artista a reuşit să participe la Bienala Internaţională de Pictură de la Chişinău, să-şi expună operele în Italia, Spania şi Franţa şi, totodată, să aibă primele sale solo show-uri.

Influenţele sale se extind într-o gamă largă, de la grafica japoneză la Tamara de Lempicka şi grupul moscovit AES+F.

Irina este reprezentată de galerii de artă din Los Angeles (SUA), Stavanger (Norvegia) şi Moscova (Rusia). Lucrările sale pot fi găsite în colecţii private sau ale unor corporaţii din Europa şi Asia.

Citeşte şi: „Femeile se află la conducerea lumii mele“. „Woman Unchained“, cu Irina Greciuhina la Bucureşti

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Adrian Foangǎ
9.09.2020, 14:43:05

Flatulente depasite, nu se mai scan dalizeaza nimeni azi de asa ceva.

-3 (17 voturi)
pathfinder
9.09.2020, 15:10:09

Dom'soara Irina e una din alea de vrea sa "socheze", nu artista. Sa avem pardon.

-5 (23 voturi)
Mihai Tarnopol
9.09.2020, 15:11:33

Asta e al catelea atac la adresa unor simboluri religioase in Romania ultimilor ani? Acesti progresisti, care pretind la tot pasul ca sunt "ofensati" pana si de aerul pe care il respira, POT atenta la valorile sacre ale altor persoane, fara sa se deranjeze ca si actiunile lor pot "ofensa". Ipocrizie? Dereglare psihica? Cine stie ce e in mintea lor limitata 

-3 (21 voturi)
pathfinder
9.09.2020, 15:27:28

Pai fi atent acilea: "Este preocupată ... de femeie ca „fenomen unic, divin şi natural în egală măsură“. ninooo-ninoooooo-ninooooooooo Azi am vazut o femeie (ma rog) de etnie care se certa cu tziganul ei. Avea toate atributele de mai sus. Plus vreo zece fuste!

-3 (21 voturi)
Bibi Loi
9.09.2020, 15:27:25

Asemenea personaje "progresiste" imi fac greata.

-8 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările