Ilarion Ionescu-Galaţi – 80!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreme de decenii a fost una dintre cele mai captivante personalităţi ale vieţii noastre muzicale! ...ca violonist, ca dirijor, ca muzician; ...în calitate de director al unei importante instituţii de concerte cum este Filarmonica din Braşov; ...în calitate de inspirat animator al vieţii noastre muzicale, drept fondator al cunoscutului Festival braşovean de Muzică de Cameră.

Cuceritor, fermecător, perseverent, intransigent... Ilarion Ionescu-Galaţi ştie a se adapta fiecărui mediu în care îi este dat a acţiona, în compania orchestrelor de mare tradiţie, în compania ansamblurilor mai tinere, orchestre pe care de fiecare dată s-a străduit a le ridica, a le îndruma în sensul dobândirii, în primul rând, a conştiinţei actului muzical-artistic.

Concertul susţinut în mijloc de octombrie, la Ateneul Român, în compania Filarmonicii bucureştene, a relevat anume aspecte de altfel cunoscute ale personalităţii artistului, aspecte care îl acreditează drept un şef de orchestră ataşat muzicienilor cu care îi este dat a colabora, ataşat adevărului artistic. Găseşte întotdeauna calea potrivită, găseşte gestul şi vorba potrivite situaţiei, omului, grupului de muzicieni cu care are de construit excursul muzical. Iar profesionalismul probat la fiecare ridicare a baghetei, la fiecare arcuire a braţului, este orientat de o intuiţie infailibilă privind susţinerea evenimentului muzical ce urmează a se naşte. Astfel distingem dinamica expansivă, umorul dar şi gravitatea pe care le descoperi în mişcarea celor  Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski; ...un veritabil triptic simfonic, o capodoperă a perioadei aşa-zis clasice a componisticii româneşti din deceniile de mijloc ale secolului trecut. Iar echilibrul actului componistic s-a putut recunoaşte în bunul gust cu care a fost măsurat balansul dansului median, Gaida, dans macedo-român, în luminozitatea strălucitoare a finalului, Hora din Muntenia. Am de asemenea în vedere supleţea cu care dirijorul conduce volutele mişcării în celebrul  Capriciu Italian de Piotr Ilici Ceaikovski. Construieşte, împlineşte şi susţine discursul muzical cu uimitoare cursivitate!

Activitate concertistică îndelungată de peste şase decenii! Ilarion Ionescu-Galaţi a fost o personalitate permanent prezentă în centrul vieţii noastre muzicale. Îşi face debutul în calitate de solist virtuoz, în compania Orchestrei Naţionale Radio conduse de maestrul Iosif Conta, în debutul anilor ’50. Işi desfăşoară studiile sub îndrumarea profesorului George Manoliu, un reputat pedagog şi muzician performer în domeniul muzicii de cameră.

Ilarion Ionescu Galati

Începând cu anul 1960 Ionescu-Galaţi desfăşoară o susţinută activitate concertistică în compania orchestrelor simfonice din ţară; susţine turnee în mai multe ţări asiatice, în Rusia, de asemenea în Franţa, în Spania. Cucereşte laurii numeroaselor competiţii naţionale.

Tot în compania O.N.R., sub bagheta dirijorului Emanoil Elenescu susţine la noi prima audiţie a cunoscutului Concert datorat lui Dmitri Şostakovici.

În paralel îşi desăvârşeşte studiile dirijorale sub conducerea maeştrilor Mircea Basarab şi Emanoil Elenescu. Işi face debutul în calitate de şef de orchestră în anul 1963. Obţine o bursă a statului francez şi are posibilitatea de a studia sub îndrumarea unor mari personalităţi ale artei dirijorale a timpului cum sunt Pierre Dervaux şi Charles Munch; la absolvire obţine distincţia supremă. Urmează cursuri de perfecţionare sub îndrumarea unor mari personalităţi ale timpului cum sunt Leopold Stokowski, la New York, Eugene Ormandy, la Philadelphia.

Desfăşoară o susţinută activitate concertistică în numeroase ţări europene, în Japonia, în numeroase ţări asiatice, în Statele Unite; ...unde este invitat, de asemenea, să susţină numeroase cursuri de măiestrie. A concertat alături de renumiţi solişti ai timpului, inclusiv în compania Lolei Bobescu, a lui Valentin Gheorghiu, Radu Lupu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu... Relizează imprimări la invitaţia unor importante case de discuri, a unor importante radiodifuziuni europene, de asemenea din Tokyo, din Istanbul, din Bucureşti.

Ilarion Ionescu Galati

A fost preşedintele juriului competiţiei tinerilor dirijori, Concursul ”Dinu Niculescu”, de la Braşov; susţine cursuri în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii ”Transilvania”. A fost şi este înconjurat în continuare de o necondiţionată recunoştinţă publică; aşa cum a dovedit-o recentul concert susţinut alături de membrii Filarmonicii bucureştene.

Trebuie observată şi de această dată excelenta colaborare dovedită în relaţia cu solistul serii, un autentic virtuoz al arcuşului care este violonistul Răzvan Stoica; ...pe parcursul primului Concert pentru vioară şi orchestră, în sol minor, de Max Bruch, o capodoperă a violonisticii romantice; căldura expresiei este aici susţinută de sunetul unei minunate viori italiene.

Ilarion Ionescu Galati

Îi suntem recunoscători lui Ilarion Ionescu-Galaţi pentru faptul că se află în continuare, alături de noi, la Bucureşti, la Braşov, la Ploieşti, în contextul vieţii noastre muzicale; acum când a depăşit pragul vârstei spre al nouălea deceniu de viaţă.

Îi dorim să aibă parte de mulţi ani buni în compania muzicii, a publicului său care îl înconjoară cu nedisimulată simpatie!

Materialul a apărut anterior în publicaţia  Actualitatea Muzicală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite