Arte

articolul anterior articolul urmator

„Insula e vrăjită de voi” a câştigat Trofeul NexT 2015

0
21 Apr 2015 12:42:07
Autor: Florin Ghioca
Un film care abordează tema colonialismului a câştigat Trofeul NexT 2015
Un film care abordează tema colonialismului a câştigat Trofeul NexT 2015

Filmul The Island Is Enchanted with You / Insula e vrăjită de voi, regizat de Alexander Carver şi Daniel Schmidt, a câştigat Trofeul NexT, duminică seara, la Cinema Studio, la gala de închidere a celei de-a 9-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.

Gazdele serii au fost Ada Solomon, directoarea Societăţii Culturale NexT, şi Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. Festivalul s-a încheiat după 5 zile de săli arhipline şi proiecţii sold out. Co-producţia SUA-Elveţia-Australia a impresionat juriul Competiţiei internaţionale cu „poezia vizuală şi abordarea îndrăzneaţă şi neconvenţională a unei teme atât de controversate cum este colonialismul”. Scurtmetrajul spune povestea medicului Francisco Javiér de Balmis, care călătoreşte la Puerto Rico în 1803, aducând mai mulţi copii orfani ce devin gazde vii pentru vaccinul împotriva variolei. A fost una dintre primele vaccinări în masă din istorie. 
 
Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiţi de Ministerul Culturii şi servicii digitale de laborator (post producţie) în valoare de 2000 de euro, din partea CineLab România.
 
Regizorul Carlos Conceiçao a câştigat Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie cu Goodnight Cinderella / Noapte bună, Cenuşăreasa (Portugalia), „pentru măiestria cu care sunt combinate elementele într-un univers filmic atât de bogat, în această re-povestire a unuia dintre basmele nemuritoare ale lumii”. Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de Ministerul Culturii. 
 
Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, oferit tot de Ministerul Culturii şi valorând 1000 de euro, i-a revenit lui Pedro Alcalde pentru „conceperea unui peisaj sonor absolut original şi surprinzător, care ne provoacă să ne depăşim limitele în percepţia personajelor”, în filmul Ancha es Castilla / Totul e posibil (Spania). 
 
Favoritul publicului din Competiţia internaţională a fost filmul belgian Jung Forever, de Jean-Sébastien Lopez. Premiul Publicului pentru film străin valorează 500 de euro şi este acordat de Societatea Culturală NexT. 
 
Noul film scurt al lui Tudor Cristian Jurgiu, În care eroina se ascunde şi apoi are parte de o întâlnire neaşteptată, a fost desemnat "Cel mai bun scurtmetraj românesc". 

Regizorul Tudor Cristian Jurgiu a primit premiul pentru cel mai bun film românesc  FOTO: Adi Marineci
 
„Cu o expresie cinematografică reuşită şi originală, Tudor Jurgiu utilizează toate mijloacele filmice – scenariu, regie, lumină, joc actoricesc – pentru a prezenta o poveste de o profundă modernitate”, este motivaţia juriului. 
 
Premiul valorează 500 de euro şi a fost oferit pe scenă de Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
 
Menţiunea specială pentru un film din Competiţia naţională i-a revenit peliculei In the House, regizoarea Ana-Maria Comănescu „reuşeşte, datorită regiei bine stăpânite şi a montajului energic, să creeze un dispozitiv cinematografic excelent”, motivează juriul. 
 
Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unui scurtmetraj din Competiţia naţională şi constând în suma de 500 de euro, oferită de Societatea Culturală NexT, a fost câştigat de Golanii, regizat de Bogdan Drumea. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările