INTERVIU Andrei Marga: „Am alocat 65.000 de euro pentru sărbătorirea Zilei Naţionale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga, noul preşedinte al Institutui Cultural Român
Andrei Marga, noul preşedinte al Institutui Cultural Român

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Andrei Marga, a declarat, într-un interviu pentru „Adevărul", că pentru sărbătorirea Zilei Naţionale în străinătate s-au alocat 65.000 de euro. Preşedintele ICR a subliniat că „inovaţiile tehnice şi inovaţiile instituţionale fac parte din cultură".

Andrei Marga, preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR) din luna septembrie când l-a înlocuit pe Horia-Roman Patapievici, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a renunţat la niciun program aflat deja în derulare.

Pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de pe 1 decembrie în străinătate, Andrei Marga a spus, pentru „Adevărul", că ICR a alocat suma de 65.000 de euro. Preşedintele ICR a spus că actuala conducere se va ocupa în viitor de „readucerea în orizont a culturii române". Foştii vicepreşedinţi ai ICR, Tania Radu şi Mircea Mihăieş,  nu au dorit să comenteze afirmaţiile lui Andrei Marga.

Preşedintele a subliniat că o mare parte din fondurile ICR erau deja consumate de proiectele fostei conduceri. El a precizat că, de exemplu, 25.000 de euro au fost cheltuiţi în mod nejustificat pentru prezentarea unor filme documentare în străinătate şi că există nişte rapoarte ale Curţii de Conturi, pe 2011 şi 2012, care arată  nereguli bugetare.

„Finanţări preferenţiale"

De asemenea, Marga a spus că există un depozit de carte în valoare de 500.000 de euro. „S-au făcut, până de curând, finanţări preferenţiale, la marginea legii, pentru activităţi cu rezultate adesea efemere. Unele persoane au fost plătite cu sume neobişnuit de mari", a precizat Andrei Marga. Editorul Petru Moroşanu a declarat, din public, că până acum „ICR a fost privatizat". „Din păcate, la noi, interesul public este privit ca interesul unui anumit public", a replicat Andrei Marga.

În 2011, bugetul aprobat de Parlament pentru Institutul Cultural Român a fost de 43 de milioane de lei. Însă, în urma rectificării bugetare din august, bugetul instituţiei, fost redus cu o treime, la 28,5 milioane de lei.

În condiţiile acestei diminuări bugetare, Andrei Marga a spus că vor fi înfiinţate noi institute cultural, printre care la Beijing, Moscova, Atena şi la Kiev. În ţară, ICR a înfiinţat deja noi filiale la Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi la Craiova.

„Adevărul": Spuneaţi că fosta conducere a ICR a cheltuit  25.000 de euro, în mod nejustificat, pentru un festival de filme documentare. Despre ce festival este vorba?

Andrei Marga: Am spus că nu dau exemple nici de persoane, nici de instituţii, probleme sunt şi în alte locuri, nu are rost să ne concentrăm numai pe un anumit loc sau numai pe o anumită persoană. Datele care au fost furnizate sunt din documente oficiale.

Aţi afirmat că în rapoartele Curţii de Conturi privind activitatea ICR pe 2011 şi 2012 există multe nereguli. Ne puteţi specifica care sunt acestea?

A.M.: Raportele Curţii de Conturi se vor putea vedea. Acestea nu sunt secrete.

Cât  a costat deschiderea filialelor ICR din provinciile istorice, totuşi, în criza financiară pe care o acuzaţi?

A.M.: Să facem diferenţa dintre filiale şi institutele culturale. Dacă vorbim de filiale, acestea costă minim. De ce? 1. Spaţiile şi echipamentele de la filiale se asigură de instituţiile locale.  2. Noi asigurăm în lista de posturi care deja e în centrala ICR  doar cele două posturi de directori şi directori adjuncţi. Nu se modifică finanţarea ICR-ului prin crearea acestor filiale.

Cât va costa înfiinţarea institutelor noi din străinătate?

A.M.: Acela este un alt pachet, este vorba despre altceva. Institutele se înfiinţează pe baza unor acorduri dintre Guvernul României, pe de o parte, şi guvernele ţărilor respective. Deci aceste institute intră într-o abordare financiară  mai sus decât cea a Institutului Cultural Român, făcând parte din finanţarea pentru politica externă a României. Infrastructura acestor insititute o asigură Ministerul de Externe.

De ce aţi acceptat demisia sau aţi demis pe unii directori cu rezultate remarcabile, la ICR New York - doamna Corina Şuteu, cât şi la ICR Paris - doamna Katia Dănilă?

A.M.: Fiecare avem oameni care ne apreciază şi oameni care au altă părere despre noi. Aici însă nu contează părerea unuia sau a altuia. Aici contează nişte criterii, pe care noi le-am făcut publice. Unul dintre criterii este înnoirea personalului. Criteriile au dat acest rezultat.  Pe de altă parte, să fim lucizi: trebuie dată o şansă mai multor creatori din România să îndeplinească roluri de directori şi de directori adjuncţi, aceste roluri dându-le ocazia să-şi poată dezvolta propriile opere.

Afirmaţia dvs. legată de „calorifer" a fost ulterior mult ironizată...

A.M.: Nu am ce să comentez. Eu am făcut afirmaţii privind multe contribuţii filosofice, sociologice, tehnice, dacă vreţi, ale culturii române: şi ştiinţele, şi inovaţiile tehnice şi inovaţiile instituţionale fac parte din cultură.

Ce resurse aţi alocat pentru sărbătorirea  Zilei Naţionale a României?

A.M.: Sprijinim iniţiativele instituţiilor culturale din diverse  capitale, de marcare şi de sărbătorire a Zilei Naţionale a României. În acest sens, am aprobat un pachet de angajamente de  65.000 de euro pentru sărbătorirea Zilei Naţionale.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite