INTERVIU Muzicianul Mike Godoroja: „Nu emigrăm, trăim şi luptăm pentru viaţa noastră aici, în România“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albumul „Născut în România”, semnat de Mike Godoroja, este un îndemn să vedem, în prag de 2018, şi partea luminoasă a lucrurilor din jurul nostru. Albumul, care va fi lansat în primăvară, este inspitat de titlul lui Bruce Springsteen, "Born in USA". „Cred că în loc să abordăm problema pornind de la ideea că la noi nu funţionează nimic, că totul e rău, ar trebui să vedem ce putem face cu ceea ce avem“, spune Mike Godoroja.

Producător muzical a numeroase proiecte şi evenimente media, cunoscut realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock, fondatorul Mike Godoroja&Blue Spirit, Mike Godoroja lansează albumul Născut în România. Este emigrarea o soluţie? La această întrebare răspunde  muzicianul Mike Godoroja, într-un interviu pentru „Adevărul“.

Un interviu de Beatrice Popescu

„Adevărul“: Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiţi născut în România?

Mike Godoroja: Să fiu născut în România, pentru mine înseamnă totul. Aici sunt părinţii şi copiii mei, sunt îngropaţi bunicii şi mătuşile mele, sunt prietenii mei de suflet, sunt anii superbi de facultate. Aici e spiritul lui Johnny Răducanu şi al lui Florian Pittiş, aici este publicul pe care îl iubesc şi îl cinstesc, într-un cuvânt totul.

Acest sentiment, de acasă, sentiment pe care nu l-am avut niciodată în afara graniţelor ţării, a fost inspiraţia şi piatra de temelie pentru noul meu album „Născut în România”. Mi-au trebuit 20 de ani să înţeleg că ce am eu de spus este aici şi „aici” înseamnă România. O ţară care trăieşte prin oameni şi vieţile lor, prin mine şi propria mea călătorie prin viaţă. Să fiu născut în România înseamnă mândrie şi recunoştinţă.  

Mike Godoroja&Blue Spirit

Aţi vrut vreodată să vă mutaţi din ţară?

Cred că fiecare dintre noi a avut acest gând la un moment dat. Da, am vrut să emigrez în Canada, la fratele meu. Eram la Toronto, dar lucram practic în Los Angeles la departamentul de soul music a companiei Warner Brothers. După primele două luni, exact ca în armată, am început să îmi însemnez cu liniuţe în calendar cât timp mai trebuia să stau acolo. La terminarea proiectului, după 6 luni care au fost mult prea lungi, mi s-a propus un contract pe 6 ani ca music-producer pentru un film, însă l-am refuzat cu mâna pe inimă dintr-un simplu motiv: seara, după ora 17:00, eu nu mai aveam cu cine să vorbesc, toată agitaţia de peste zi dispărea brusc. Bariera culturală era mare, iar mie mi-a fost foarte clar că nu sunt un emigrant. 

Mie îmi place să vorbesc româneşte. În momentul în care dispare fiorul acesta, dispare melodia, dispare vorba aceasta, dispare o parte din mine, iar eu sunt un dependent de ţara noastră.

 Este emigrarea o soluţie?

 O solutie la ce? La problemele pe care le întâmpinăm în ţara noastră? Nu, nu este. Cum nu este o soluţie să pleci de lângă părinţii tăi naturali şi să trăieşti într-o familie cu părinţi adoptivi. Dar dacă simţi că nu te mai regăseşti în familia ta, în ţara ta, atunci emigrarea poate fi luată în considerare asumându-ţi riscul. Un risc real şi verificat în rândul multor români care au plecat, de a nu te regăsi nici în noua ţară. E bine de ştiut că trebuie să ai trăsături de emigrant, o capabilitate de a trăi oriunde pe pământul acesta fără a suferi de dorul de casă. Există oameni care pot face acest pas fără să sufere.

<Care este povestea din spatele noului dumneavoastră album „Născut în România”?

Proiectul „Născut în România”, sincer să spun, nu îmi aparţine ca idee. (râde) Culmea, aparţine băiatului meu Alexandru, care este în clasa a X-a. Într-o seară, s-a dus în biblioteca mea de viniluri şi a scos albumul lui Bruce Springsteen „Born in USA”. În noaptea respectivă n-am ştiut că o să stea până târziu cu câştile în urechi, ascultând, culmea, pe telefon albumul, cu câştile în urechi, şi cu vinilul în faţă văzându-l, chiar dacă a doua zi se trezea devreme să meargă la şcoală. De dimineaţă, ca orice elev de liceu, nu este foarte vesel sau vorbăreţ, dar mi-a spus că trebuie să îmi zică ceva când se va întoarce de la şcoală, iar când s-a întors a venit la mine şi mi-a spus

„Tată, de ce nu faci un album care să fie în spiritul lui Bruce Springsteen?”

Reacţia mea a venit imediat şi i-am spus că n-aş putea să fac aşa ceva pentru că ar însemna să copiez o idee. Iar replica lui a fost „Nu! Spiritul lui înseamnă că nu trebuie să îţi fie ruşine de România, pentru că nici lui nu îi e ruşine de Statele Unite.” După ce am avut un schimb de replici pe această temă, i-am adus în atenţie că este un protest acolo, că o adevărată piesă despre Statele Unite este Living in America din partea unui negru, James Brown. Iar el mi-a zis: „da, dar in final lui nu-i este ruşine”. Mi-a spus că din dreapta şi din stânga toţi îl alungă din ţară, toţi se pregătesc să ajungă la facultăţi afară şi să plece de lângă părinţi şi ar fi nevoie de un astfel de album. Şi gata, ideea s-a liniştit, au urmat câteva luni în care în sufletul meu această atitudine, din partea unui copil de 15 ani, m-a certat, m-a răscolit, m-a întors şi pe o faţă şi pe cealaltă. A creat în momentul acela un imbold artistului din mine care funcţionează în partea de rock-blues şi niciodată nu s-a dus într-o zonă socială, care este mai degrabă potrivită folk-ului.

Albumul „Născut în România” este un îndemn să vedem şi partea plină a paharului. Această perspectivă, care nu se află pe lista de opţiuni la modă din partea noastră. Cred că în loc să abordăm problema pornind de la ideea că la noi nu funţionează nimic, că totul e rău, că la noi totul se duce la vale, ar trebui să vedem ce putem face cu ceea ce avem.

 Deci, practic, mesajul albumului este unul pozitiv, care să ne aducă aminte de partea frumoasă a României.

Cu siguranţă, da. În contextul în care tot mai mulţi romani, în mare parte tineri, şi-au pierdut încrederea în ţara noastră şi vor să plece definitiv, cred că este necesar să tragem un semnal de alarmă asupra acestui aspect, dar mai ales să îi inspirăm, prin mesajul nostru, să rămână în ţară. „Născut în România” prezintă o faţadă pozitivă a României şi un îndemn pentru dragoste şi toleranţă, dar în acelaşi timp o atitudine plină de fermitate şi curaj este imperios necesară în vremurile grele, o trăsătură esenţială a noastră, a românilor.

Albumul va putea fi găsit şi în format fizic? Credeţi că mai este relevant CD-ul sau Vinylul pentru publicul din 2017?

 Albumul va apărea sub format de vinyl pentru că există un public tot mai numeros, doritor de discul de 33 si 1/3 turatii pe minut. Este o reacţie la consumerismul digital depersonalizat. Dar evident, albumul va fi prezent şi pe toate platformele de streaming online care contează.

image

Care este din punctul dumneavoastră de vedere menirea unui artist? Credeţi că el este dator să prezinte prin arta lui imaginea propriei generaţii?

Nu este dator să facă asta pentru că mulţi alţi artişti au devansat timpul generaţiei lor prin arta pe care au promovat-o şi în general vorbim de artişti dintr-o anumită zonă de calitate care reprezintă o nişă de public. Dar cei care au popularitate sunt datori să reprezinte gândul unei generaţii şi nu neapărat numai de artişti. Să fie o călăuză de probitate morală, de forţă civică şi socială şi mai ales de curaj. Din această categorie se exclud de la sine cei care cântă pentru petrecere.

afis nascut in romania

Cum vedeţi parcursul României în următorii ani?

În următorii ani va fi o curbă crescătoare, lentă, înfrânată deseori de convulsiuni legislative parlamentare, de un tip de fanariotism actual, dar va fi în sus nicidecum în jos.

Ce le-aţi transmite tinerilor artişti ai României de astăzi?

Să-şi aleagă cu grijă modelele şi să se uite în ochii publicului cu respect şi recunoştinţă şi să înţeleagă că publicul din România este tot atât de important şi de suficient precum publicul de pe tot mapamondul, la care s-ar putea să nu aibă acces.

Aşadar nu emigrăm, dar ce facem?

Nu emigrăm, trăim şi luptăm pentru viaţa noastră aici, în România.

Studii de televiziune la Paris

Mike Godoroja

Numele: Godoroja Mihai Vasile
Data şi locul naşterii: 5 ianuarie 1965, Bucureşti
Starea civilă: căsătorit
Studiile şi cariera:
A absolvit Institutul Politehnic Bucureşti în 1988, a făcut studii de televiziune la Paris.
A cântat în mai multe formaţii ca Mike Godoroja & Blue Spirit, Double Fantasy, Blue Spirit.
A scos numeroase albume: „Hippie cu diamante“, „Balkanic zeppelin“, „Capra Vecinului“ etc.
Realizator de emisiuni radio şi televiziune de profil blues, jazz şi rock, producător artistic pentru spectacole de jazz.
Mike Godoroja a produs şi albume ale unor nume importante, Johnny Răducanu, Iris, Mircea Tiberian, Felicia Filip.
Locuieşte în: Bucureşti.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite