INTERVIU Violocelistul Andrei Ioniţă, care cântă la Bruxelles, de Ziua Naţională: Ne lovim de un gol de imagine de care ţara noastră suferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumit de The Times „unul dintre cei mai interesanţi violoncelişti ai lumii“, Andrei Ioniţă, stabilit la Berlin, este solist pe 1 decembrie, într-un concert, condus de Cristian Măcelaru, la Palatul Artelor Bozar, alături de Orchestra Naţională a Belgiei, în cadrul Europalia. În program vor fi Rapsodia română nr. 1 în La major de George Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar şi Simfonia nr. 5 de Serghei Prohofiev.

Andrei Ioniţă ( 25 de ani), spune într-un interviu pentru "Adevărul", că "lumea încă nu este conştientă de valorile noastre culturale, de frumuseţea limbii, de caracterul de „dor“ pe care muzica românească îl poartă". Solistul român, care apare mâine pe scena de la Bozar, alături de Orchestra Naţionaţă a Belgiei condusă de Cristian Măcelaru, este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben şi cântă pe un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia în 1671. Violocelistul român este câştigătorul  ediţiei din 2015 a Concursului Internaţional "Ceaikovski" din Rusia. Concertul de pe 1 Decembrie, cu solistul Andrei Ioniţă interpretând la violocencel, pe faimoasa scenă de la Bozar, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Edward Elgar, a fost susţinut şi, vineri seară, pe celebra scenă de la Bozar.

"Adevărul": Cum ai ales programul pe care il vei interpreta, pe 1 decembrie, pe scena de la Henry Le Boeuf Hall din Bruxelles? Ce înseamnă concertul lui Elgar pentru tine? 

Andrei Ioniţă: Concertul de Elgar este una dintre lucrările de referinţă ale repertoriului violoncelistic, fiind popularizat în anii "60 de geniala violoncelistă britanică Jacqueline du Pre şi indrăgit de generaţiile următoare. Acest concert a fost scris de Edward Elgar în anul 1919, la răscruce de vremi, atât din punct de vedere artistic, cât şi politic. O lucrare de caracter postromantic-elegiac, considerată de mulţi cântecul de lebădă al compozitorului, concertul spune cu melancolie adio unei epoci trecute, pentru a face loc unor noi începuturi / „roads to a new beginning“. Ca şi preşedintia României la Consiliul Uniunii Europene, invitaţia la Festivalul Europalia, prin ICR, nu o pot considera decât ca un pas înainte şi un semn de încredere din partea străinătăţii. Sper din tot sufletul ca vom reuşi să profităm din plin de această deschidere de imagine.

Andrei Ionită si Cristian Macelaru

Andrei Ioniţă şi Cristian Măcelaru

Ai mai colaborat cu dirijorul Cristian Măcelaru?

Nu sunt la prima colaborare cu Cristian Măcelaru: am avut deja apariţii împreună în Germania şi Marea Britanie, precum şi un turneu foarte frumos la începutul acestui an în Statele Unite, alături de Orchestra Naţională de Tineret a României. Cristian este un artist extrem de serios, de o probitate extraordinară şi o persoană de încredere. Este de fiecare dată o plăcere să colaborăm şi să schimbm idei artistice... pe româneşte.

Cum se vede România de la distanţă?

Este extraordinar să am şansa de a concerta cu ocazia Zilei Naţionale alături de un dirijor român chiar în inima capitalei europene. 

Cu toate ca locuiesc la Berlin, inima mea încă este  strâns legată de Bucureştiul copilăriei, de Calea Victoriei şi de Ateneul Român, indubitabil una dintre cele mai frumoase sali de concert din Europa!

Mă bucur că am ocazia prin intermediul artei sa devin un ambasador cultural pentru ţara mea si să prezint lumii largi o faţetă frumoasa a poporului român.

Ai avut de înfruntat prejudecăţi în calitate de român?

Nu cred că elitele româneşti din străinătate au de înfruntat prejudecăţi sau rasism, cât mai degrabă ne lovim de un gol de imagine de care ţara noastră suferă.

Lumea încă nu este conştientă de valorile noastre culturale, de frumuseţea limbii, de caracterul de „dor“ pe care muzica românească îl poartă, aşa cum explică atât de frumos George Enescu, precum şi de dimensiunea filosofic-contemplativă a artei populare, mă refer aici la Mioriţa. Sunt de fiecare dată mândru când pot sa le povestesc oamenilor despre poporul meu şi despre spaţiul în care am crescut, m-am educat si mi-am dezvoltat spiritul artistic.

Care sunt planurile tale viitoare?

Ma asteaptă un 2020 încărcat, cu diverse concerte şi turnee în Europa şi Statele Unite. Sunt onorat să fi fost numit Artist in Residence la Orchestra Hamburger Symphoniker. Din luna ianuarie a anului viitor mă aşteaptă mai multe apariţii alături de această orchestra în Laeiszhalle, culminând în luna iunie cu un concert în celebra Elbphilharmonie Hamburg. 

Aplaudat pe scenele lumii

Andrei Ionita

Andrei Ioniţă este inspirat de cei mai mari violoncelişti ai timpurilor noastre, printre care David Geringas, Steven Isserlis, Heinrich Schiff, Wolfgang Boettcher, Gary Hoffman şi Wolfgang Emanuel Schmidt. În iunie 2014, a colaborat cu Gidon Kremer şi Christian Tetzlaff la Festivalul „Chamber Music Connects the World” în cadrul Kronberg Academy. În ultimii ani, Andrei Ioniţă a concertat în săli renumite, precum Kammermusiksaal a Filarmonicii din Berlin, Herkulessaal din München, Stadtcasino din Basel şi Ateneul Român din Bucureşti.

Andrei Ioniţă este laureat a numeroase concursuri internaţionale. În iunie 2013, a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „Aram Haciaturian”; în septembrie 2014, a primit Premiul II şi Premiul special pentru interpretarea unei lucrări impuse la International ARD Music Competition din München, iar două luni mai târziu, a fost distins la Berlin cu Premiul II la Grand Prix „Emanuel Feuermann”.

În stagiunea curentă, Andrei Ioniţă a debutat cu Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Filarmonica di Bologna, iar în concertele din această săptămână, cu Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. De asemenea, a fost invitat de Valery Gergiev să concerteze la Londra, München, Baden-Baden şi Skt. Petersburg.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite