Arte

articolul anterior articolul urmator

Juriul competiţiei TIFF şi filmele care l-au marcat. Cineastul Denis Côté: După ce le-am văzut, eu şi amicul meu nu ne-am vorbit timp de trei zile, eram şocaţi

0
7 Jun 2019 08:17:51
Autor: Dana Mischie
Mike Goodridge,Grainne Humphreys, Anita Juka, Denis Cote şi Constantin Popescu     FOTO: Nicu Cherciu
Mike Goodridge,Grainne Humphreys, Anita Juka, Denis Cote şi Constantin Popescu     FOTO: Nicu Cherciu

Miercuri, membrii juriului care va desemna câştigătorul trofeului TIFF anul acesta au vorbit despre filmele acestei ediţii, dar şi despre câteva filme care i-au marcat. Astfel, regizorii Denis Cote şi Constantin Popescu, producătorii Anita Juka şi Mike Goodridge, respectiv Grainne Humphreys, director artistic al Festivalului de film de la Dublin, au împărtăşit proiectele cinematografice care i-au marcat-o mică parte dintre ele.

Cu o carieră de aproape 30 de ani în industria filmului, producătorul Mike Goodridge a rămas surprins de implicarea publicului de la Cluj, de felul în care, la  fiecare proiecţie, sălile sunt pline. 

„Apuci să discuţi filmele, ceea ce e din ce în ce mai rar în ziua de azi”, a spus, miercuri, la Festivalul Internaţional de film Transilvania.
 
Rugaţi să numească măcar două filme care şi-au lăsat o amprentă puternică asupra lor, membrii juriului au răspuns cu o varietate de titluri, de la filme de Scorsese, până la o comedie de-a lui Peter Bogdanovici.
 
Denis Côté
 
Un răspuns romantic, a oferit cineastul canadian Denis Cote, după cum şi-a descris alegerile, explicând că, atunci când avem undeva între 19 şi 24 de ani, de regulă, descoperim un film care ne schimbă viaţa. 

Acesta a povestit că, atunci când era student, avea un coleg de cameră alături de care s-a uitat la două filme- pe casetă, „atât de bătrân sunt”, a glumit cineastul. Este vorba de „That Most Important Thing: Love” (regia: Andrzej Żuławski), respectiv „Teorema” (regia: Pier Paolo Pasolini)
„Nu am vorbit unul cu celălalt timp de trei zile, eram şocaţi. Mi-au cam schimbat viaţa”, a adăugat Denis Cote.
Constantin Popescu
 
„Close Encounters of the Third Kind” (regia: Steven Spielberg) şi „Badlands”(regia:mTerrence Malick).
 
Anita Juka
 
„Silence” (regia: Martin Scorsese) şi „Mystic River” (regia: Clint Eastwood).
 
Grainne Humphreys
 
Pe lângă clasice precum "Once Upon a Time in the West" (regia: Sergio Leone) sau "Bonnie and Clyde" (regia : Athur Penn), Humphreys a adăugat alte două titluri: "What's up, doc?" (regia: Peter Bogdanovici), respectiv Parasite (regia: Bong Joon-Ho). Humphreys a mai spus că, de regulă, când oamenii numesc filmele preferate, tind să ignore un gen, comedia. 
„«What's up, doc?» al lui Bogdanovici încă mă face să râd. E un film amuzant, inventiv... Mi s-a părut atât de proaspăt, atât de dinamic...", a exemplificat directoarea artistică a Festivalului de fim din Dublin.
Mike Goodridge

„The Umbrellas of Cherbourg” (regia: Jacques Demy)

„Andrei Rublev” (regia:Andrei Tarkovski)

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii