Arte

articolul anterior articolul urmator

Laureata în 2019 a celui mai dificil concurs de vioară din lume: Ioana Cristina Goicea, recital la Sala Radio şi lansare de disc

0
9 Oct 2019 11:27:24
Autor: ADH

Pe 12 octombrie, de la ora 19.00, violonista Ioana Cristina Goicea urmează să susţină un recital la Sala Radio, în cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera.

Este prima apariţie pe o scenă bucureşteană a acestei violoniste considerate una dintre stelele noii generaţii de violonişti, la nivel internaţional, după reuşita ei, din mai 2019, de la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles. Această competiţie este cunoscută drept cea mai grea din lume pentru violonişti. De asemenea, este o ocazie rară de a asculta un recital susţinut de Ioana Cristina Goicea, şi de a aprecia pe parcursul a 60 minute, talentul şi virtuozitatea acestei violoniste, printre cele mai bune din lume.

Alături de partenerul său de recital, pianistul Andrei Banciu, Ioana Cristina Goicea propune în cadrul recitalului din 12 octombrie, de la ora 19.00, lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Maurice Ravel şi Camille Saint-Saëns, un program muzical ce reuneşte virtuozitatea şi lirismul. Recitalul este prezentat de Andreea Chiselev, realizator Radio România Muzical.

La finalul recitalului, este programată şi lansarea albumului “Romantic exuberance”, semnat de Ioana Cristina Goicea şi Andrei Banciu, apărut în septembrie 2019 la casa germană Genuin. Realizarea acestui disc este parte a premiului primit în 2018, la Bonn, de Ioana Cristina Goicea la concursul Deutscher Musikwettbewerb. Un album cu muzică romantică târzie, admirabil interpretată, pe care se regăsesc lucrări de Richard Strauss şi Erich Wolfgang Korngold, alături de o sonată a compozitorului român Stan Golestan, pentru prima dată înregistrată pe disc: Sonata în Mi bemol major pentru vioară şi pian.

Este o ocazie de a obţine autografe din partea artiştilor pe acest album care poate fi achiziţionat de la standul Librăriilor Humanitas din foayerul Sălii Radio.

Ioana Cristina Goicea (26 ani) este absolventă a Universităţii de muzică din Hanovra. Presa internaţională o numeşte „o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale”. Premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis, premiul al VI-lea în 2019 la concursul Regina Elisabetha de la Bruxelles.

A concertat în calitate de solistă pe importante scene internaţionale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. În egală măsură, este interesată şi de repertoriul dedicat muzicii de cameră, pe care-l abordează alături de pianistul Andrei Banciu. Cei doi au participat în 2015 la o importantă competiţie de profil din Italia, unde au obţinut premiul al doilea.

Andrei Banciu (34 ani) este originar din Timişoara; absolvent al Universităţii de arte din Berlin, desfăşoară o interesantă carieră pe trei planuri: de pianist concertist, de interpret specializat în muzică de cameră şi de profesor la importante universităţi de muzică din Germania. Este fondator al trio-ului Jacques Thibaud. A apărut pe scene dintre cele mai importante, atât în calitate de solist, cât şi de membru în ansambluri de cameră.

Proiectul “Moştenitorii României muzicale” organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera îşi propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii şi excepţionalii muzicieni ai României, artişti care desfăşoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are şansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil şi cu o durată de o oră, fără pauză.

Următoarele evenimente din cadrul proiectului “Moştenitorii României muzicale” vor avea loc la Sala Radio pe 3 noiembrie – Romanian Chamber Orchestra, concertmaestru Alexandru Tomescu, dirijor Cristian Măcelaru şi pe 14 noiembrie 2019, cu pianista Sînziana Mircea în prim plan.

Biletele pentru recitalul din 12 octombrie sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii