Arte

articolul anterior articolul urmator

Liceenii din Bucureşti îl sărbătoresc pe Brâncuşi

1
18 Feb 2016 18:14:11
Autor: Ionela Roşu
Marele sculptor Constantin
Brâncuşi s-a născut acum 140 de ani
Marele sculptor Constantin Brâncuşi s-a născut acum 140 de ani

Pe 19 februarie se împlinesc 140 de ani de la naşterea marelui sculptor de origine română Constantin Brâncuşi, autorul „Coloanei Infinitului“ şi al „Porţii Sărutului“. Asociaţia CineCultura, împreună cu Fundaţia Ronald S. Lauder – Complexul Educaţional Lauder-Reut, organizează o manifestare aniversară consacrată acestui eveniment.

Evenimentul cultural-educativ va fi găzduit, începând cu ora 12.00, de Colegiul Naţional „Matei Basarab” şi va avea loc pe data de 19 februarie – data naşterii marelui sculptor, care a fost proclamată Sărbătoare Naţională, începând cu acest an.

Elevii Complexului Educaţional Lauder-Reut şi invitaţii lor din Colegiul Naţional „Matei Basarab” vor păşi, alături de Laurenţiu Damian, invitatul special al evenimentului, în universul fascinant al operei brâncuşiene prin intermediul documentarului „Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit“.

„Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit“ a obţinut, în anul 2002, Premiul pentru film de mărturie al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN). Imaginea este semnată de Dănuţ Pădure, Mălin Muşatescu, Doru Segall, comentariul este realizat de Sorana Gorjan, iar lectura aparţine regretatului Adrian Pintea.

Prin mijloacele celei de-a şaptea arte şi prin dialog, apreciatul regizor, scenarist şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. . L. Caragiale”, Laurenţiu Damian îi va iniţia pe tinerii spectatori în viziunea plastică a artistului şi în ideile filosofice din care s-a născut opera sa, dar şi în principalele repere biografice ale unuia dintre cei mai importanţi artişti români.

Cu Ziua Naţională Brâncuşi în liceele bucureştene, organizată împreună cu Fundaţia Ronald S. Lauder – Complexul Educaţional Lauder-Reut, debutează ediţia 2016 a proiectului cultural „Caravana filmului românesc”, ce îşi va continua seria de evenimente organizate în diferite oraşe ale ţării, pentru al patrulea an consecutiv.

Prin secţiunea Cartea şi filmul, Caravana filmului românesc îşi continuă demersul cultural şi educaţional, adresându-se de această dată, şi elevilor din învăţământul preuniversitar, care vor avea ocazia de a se întâlni, prin intermediul peliculei, cu marile creaţii culturale româneşti, misiunea de bază a Caravanei fiind aceea de a contribui la apropierea tuturor copiilor şi tinerilor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau un film, nu este altceva decât „o scriere în Imagini”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Camelian Propinatiu
18.02.2016, 22:11:36

Corpul didactic se zbate, dar politicienii sunt ineficienti pe cultura. http://www.dcnews.ro/scandal-in-parlament-pe-cumintenia-pamantului_492291.html http://jurnalul.ro/special-jurnalul/domnisoara-pogany-a-disparut-in-ceata-98009.html De la o clasa politica perceputa ca inculta dar corupta nu mai asteapta nimeni nimic. Autoelita, asa cum n-a generat nici curent unionist, nici curent monarhist, nici politici Luminarea Poporului, e indiferenta si la Infrastructura Intelectuala in postromânism http://propinatiu.ro/carti Asa ca nu-i de mirare ca n-a initiat nimic serios civic pt pastrarea Cuminteniei Pamântului in RO. Sa speram macar ca va fi achizitionata de Ungaria, va ramâne aproape, sa poata fi admirata de doctoranzii nostri care se pregatesc in numar mare la Budapesta. Dar nici Muzeul Puskin sau Ermitajul nu-s chiar asa departe. http://www.gandul.info/stiri/cum-se-tocmeste-statul-sa-cumpere-cumintenia-pamantului-doamnele-sunt-in-varsta-ar-trebui-sa-accepte-oferta-si-sa-se-bucure-de-bani-14180571 http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/dosarul-brancusi-pentru-unesco--o-catastrofa-plina-de-greseli-de-limba-si-de-continut-397190

Modifică Setările