Arte

articolul anterior articolul urmator

Licitaţii & galerii în lume

0
11 May 2010 17:11:27
Autor: adevarul

O comoară arheologică spectaculoasă, descoperită pe o corabie care a naufragiat în largul Indoneziei în urmă cu peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitaţie la Jakarta, pentru un preţ estimat la cel puţin 80 de milioane de dolari, informează AFP.

Christie's, New York
Picasso face vâlvă

Un tablou al pictorului spaniol Pablo Picasso a stabilit un nou record, după ce a fost vândut pentru suma de 106 milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din lume vândută la licitaţie, potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax. Pictat de Picasso în 1932, tabloul „Nude, Green Leaves and Bust" a fost vândut de casa Christie's, în cadrul unei licitaţii organizate la New York.

Tabloul a aparţinut, încă din 1950, colecţionarilor de artă Frances şi Sidney Brody din Los Angeles. Noul proprietar a licitat prin telefon, iar identitatea sa nu a fost dezvăluită. Precedentul record de preţ stabilit de o operă de artă vândută la licitaţie aparţinea sculpturii „Walking Man I" de Giacometti, vândută în februarie pentru 104,3 milioane de dolari.

Profiles in History, Los Angeles
Record vestimentar

Rochia din satin roz purtată de Marilyn Monroe în filmul „Domnii preferă blondele/ Gentlemen prefer blondes" (1953), în scena în care aceasta interpretează melodia „Diamonds Are A Girl's Best Friend", va fi scoasă la licitaţie, în luna iunie, la Los Angeles, informează express.co.uk, preluat de Mediafax. La licitaţia organizată de casa Profiles in History va fi inclusă această rochie, considerată de experţii din domeniu „cea mai importantă rochie purtată vreodată într-un film". Printre celelalte obiecte scoase la licitaţie se numără un set ce include amprentele tălpilor şi semnătura lui Marilyn Monroe făcute de probă, înainte de a fi lăsate în cimentul din faţa Grauman's Chinese Theatre de pe Hollywood Boulevard.

Jakarta, Indonezia
Rubine, safire şi perle

O comoară arheologică spectaculoasă, descoperită pe o corabie care a naufragiat în largul Indoneziei în urmă cu peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitaţie la Jakarta, pentru un preţ estimat la cel puţin 80 de milioane de dolari, informează AFP. Ceramică chinezească, oglinzi din bronz, perle, rubine şi safire: 271.000 de piese alcătuiesc această comoară, una dintre cele mai importante aduse la suprafaţă în Asia, consideră Luc Heymans, directorul belgian al societăţii de explorare submarină Cosmix.

Acordul încheiat cu autorităţile indoneziene prevede ca această comoară să fie vândută într-un singur lot şi ca statul indonezian să primească 50% din valoarea tranzacţiei, organizată de Ministerul Mărilor şi Pescuitului din această ţară. Potrivit unui oficial indonezian, valoarea tranzacţiei va depăşi 80 de milioane de dolari.

Sotheby's, Londra
Capodopera lui Klein

Casa de licitaţii va oferi, la 28 iunie, o lucrare a artistului Yves Klein, intitulată „RE 49, Relief Eponge", conform Reuters. Se estimează că preţul picturii se situează între 4,5 şi 6,5 milioane de lire sterline. Realizată în 1961 (la puţin timp înainte de moartea timpurie a artistului din 1962), „RE 49, Relief Eponge" reprezintă una dintre puţinele lucrări albastre ale lui Klein de dimensiuni mari. Potrivit lui Cheyenne Westphal, directoarea departamentului de artă contemporană europeană al Sotheby's, pictura constituie „punctul culminant al viziunii artistice a lui Klein".

„RE 49, Relief Eponge" provine din colecţia HypoVereinsbank, una dintre cele mai importante deţinute de o corporaţie europeană. Preţul, record pentru o pictură de Klein, este de 23,6 milioane de dolari (mai, 2008, New York).


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările