Arte

articolul anterior articolul urmator

Logo Yazilim explorează personalitatea muzicală a lui Dimitrie Cantemir ca liant cultural şi metaforă de business

2
6 Jun 2019 14:11:16
Autor: ADH

Trăind într-o regiune în care accentul este pus mai degrabă pe diferenţele culturale, ne este din ce în ce mai greu să identificăm valorile comune care ne fac să fim, totuşi, atât de apropiaţi. Tocmai de aceea, iniţiativele care creează sinergii între ţările şi culturile din regiune sunt de admirat şi sprijinit.

Un astfel de proiect, care aduce în lumină moştenirea culturală comună dintre Turcia şi România, a fost dezvoltat şi adus în România de către Logo, cel mai mare furnizor independent de software din regiune, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate.

La începutul acestui an, Logo a adus muzica lui Dimitrie Cantemir, adaptată în premieră pentru orchestră, într-un concert unic, la Ateneul Român – un eveniment care a pus accent pe valorile fundamentale comune ale celor două culturi, reflectând, în egală măsură, strategia de extindere a unui business de succes la nivel global.

Concertul a făcut parte dintr-un proiect cultural internaţional, lansat la finalul anului trecut şi aflat încă în desfăşurare, intitulat Virtuoso, pe care Logo l-a dezvoltat cu scopul de a aduce în faţa publicului contribuţia culturală vastă, dar mai puţin cunoscută, a lui Dimitrie Cantemir în muzica orientală. Concertul a fost organizat în parteneriat cu TotalSoft, filiala locală a Logo, care în acest an sărbătoreşte, la rândul său, 25 de ani de activitate.

Conform definiţiei, a fi un virtuoso se referă la a poseda abilităţi deosebite într-un anumit domeniu, de obicei artă sau muzică. În sensul său extins, Tugrul Tekbulut, fondator şi preşedinte al Logo, consideră că reprezintă o emblemă a excelenţei, ce încorporează meşteşug, talent, viziune şi inovaţie, trăsături pe care Logo îşi propune să-şi construiască şi să-şi consolideze strategia şi poziţia internaţională.

„Dimitrie Cantemir a fost un liant între culturi, o întrupare a sinergiilor pe care vrem, la rândul nostru, să le stabilim şi să le consolidăm între Turcia şi România, dar şi în alte ţări din regiune. Am dezvoltat acest proiect, construit în jurul personalităţii muzicale a lui Dimitrie Cantemir şi a contribuţiei sale la cultura română, turcă şi balcanică, reflectând propria noastră strategie de afaceri în regiune. Virtuoso este un proiect complex, care implică numeroase resurse, atât din Bucureşti, cât şi din Istanbul, şi care poate fi dus mai departe. Considerăm că proiectul este încă în desfăşurare, deoarece dorim să organizăm evenimente similare concertului din Bucureşti şi avem deja acţiuni programate, în acest sens, în Turcia”, declară Tugrul Tekbulut.

Opera lui Dimitrie Cantemir a fost adaptată în premieră pentru orchestră şi instrumente orientale de către compozitorul turc Cengiz Onural, personalitatea muzicală a lui Cantemir devenind o metaforă a viziunii companiei în Europa. Intitulat „Omagiu lui Dimitrie Cantemir”, concertul-eveniment a fost susţinut pe 2 martie, la Ateneul Român, cu participarea orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” şi a grupului vocal de muzică bizantină „Anton Pann”, alături de cinci solişti de origine turcă.

Dacă în România, Dimitrie Cantemir este cunoscut pentru lucrările sale politice, filosofice, geografice şi literare, în Turcia, este apreciat în special pentru contribuţia sa la patrimoniul muzical balcanic şi pentru a fi autorul primei cărţi despre teoria muzicii turce. „Cantemir este o personalitate istorică majoră, atât pentru România, cât şi pentru Turcia. Opera sa, în special în domeniul artelor, reprezintă un model echivoc despre ce poate oferi regiunea noastră lumii întregi”, completează Tugrul Tekbulut.

Concertul „Omagiu lui Dimitrie Cantemir” a reprezentat cel de-al doilea demers local din cadrul proiectului internaţional Virtuoso. În toamna anului trecut, Logo şi TotalSoft au facilitat publicarea cărţii „Dimitrie Cantemir – Teoretician şi compozitor de muzică turcă”, scrisă de Eugenia Popescu-Judetz. 

Material susţinut de Logo Yazilim

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Galeriu Crestinu
7.06.2019, 01:29:20

...niste tampenii.....cum poti sa extrapolezi cu "softuri" ca sa obtii prezumtiv niste muzici care n-au fost inregistrate niciodata....tinand cont ca Dimitrie Cantemir mai era si tatar pe deasupra.....

foarte atent
7.06.2019, 11:45:28

liant intre Turcia si Romania, dar mai ales cu Rusia...un tradator si vanzator de tara...pardon, am uitat ca nu prea era roman !

Modifică Setările