Arte

articolul anterior articolul urmator

Lucrarea „Flori“, de Adrian Ghenie, s-a vândut, la casa de licitaţii Goldart, cu 22.000 de euro

0
27 Jan 2017 17:56:13
Autor: News.ro
Adrian Ghenie, în faţa unui tablou de-al său
Adrian Ghenie, în faţa unui tablou de-al său

Lucrarea "Flori", de Adrian Ghenie, s-a vândut miercuri, în primul eveniment din 2017 al casei Goldart, ”Valoarea în artă - pasiune, recorduri şi colecţii”, cu 22.000 de euro.Lucrarea, estimată între 20.000 şi 40.000 de euro, aparţine perioadei de formare a artistului, în care influenţa contextului imagistic şi cea a observaţiei naturii sub îndrumarea maestrului Brudaşcu construieşte un univers coerent plastic.

Rafinată cromatic, construită din tuşe libere, expresive, aproape monocromatică, cu accente de negru colorat în umbra şi lumini albe, ireale, lucrarea "Flori" anunţă o temă ce va fi reluată peste ani, inspirată de florile lui Van Gogh, intitulată “The Sunflowers in 1937” a cărei vânzare a marcat un nou record de preţ al autorului în 2016 (4 milioane euro).

În licitaţie au fost şi lucrări semnate de Nicolae Vermont, Gheorghe Petraşcu, Eustaţiu Stoenescu, Corneliu Baba, Gheorghe Vanatoru, Ion Vraneantu.

Recordurile de vânzare al unor artişti consacraţi, ca Nicolae Vermont pentru care două lucrări de mici dimensiuni s-au adjudecat cu 1.800 şi 1.200 euro, un ”Portret de fetiţă”, de Eustaţiu Stoenescu, adjudecat cu  3.500 de euro sau mai modernii Ion Pacea sau Petre Abrudan, au fost completate de prezenţa unor artişti ai artei contemporane: Adrian Ghenie, Dorel Topan, Petre Velicu, Marilena Murariu.

O prezenţă rară în licitaţii, dar cu parfumul avangardei româneşti cu care a fost contemporană, artista Medi Dinu a fost prezentă cu două uleiuri în licitaţie (”Fetiţa cu codiţe” - 450 de euro, şi ”Rochia violet” - 400 de euro), adjudecate la preţuri în creştere.

Un desen de Marcel Guguianu, ”Nud”, a fost adjudecat cu 1.000 de euro, comparabilă cu o ultimă adjudecare din 2015 la 150 de euro,  iar o sculptură de mici dimensiuni cu 2.500 euro - ”Balerina”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările