Arte

articolul anterior articolul urmator

Lucrări ale pictorului Marcel Iancu, restaurate şi expuse la Muzeul Municipiului Bucureşti

0
27 Jul 2015 16:29:42
Autor: Medeea Stan
„Natură statică cu fructe“, tablou realizat de Marcel Iancu în a doua jumătate a anilor '30.
„Natură statică cu fructe“, tablou realizat de Marcel Iancu în a doua jumătate a anilor '30.

Expoziţia de pictură „.Vindecări miraculoase“  - Marcel Iancu (1895 - 1984), care cuprinde mai multe lucrări ale artistului, recondiţionate în atelierul Muzeului Municipiului Bucureşti, va putea fi vizitată, în perioada 5 august - 4 octombrie, la Palatul Şuţu din Capitală.

Expoziţia prezintă opt lucrări, dintre care patru provin din pinacoteca muzeului şi au fost restaurate în cadrul proiectului „Vindecări miraculoase“, coordonat de laboratorul instituţiei, scrie Mediafax. Alte trei lucrări aparţin colecţiei Ligia şi Pompiliu Macovei şi o lucrare, colecţiei lui Ioan D. Popa, restaurator şi şeful secţiei de Restaurare/Conservare a muzeului.
 
Marcel Iancu, născut pe 24 mai 1895, la Bucureşti, într-o familie înstărită de evrei, a rămas cunoscut în istoria artelor drept cofondator al dadaismului şi exponent important al constructivismului în Europa de Est. 
 
A studiat pictura cu Iosif Iser şi, în timpul liceului, împreună cu Tristan Tzara (Samy Rosenstock) şi Ion Vinea (Ion Iovanaki), a publicat revista Simbol (1912), în care a debutat ca grafician. În 1917, a participat la prima expoziţie dada la „Galeria Dada" din Zürich cu Jean (Hans) Arp, Giorgio de Chirico, Paul Klee şi Tzara.  
 
Cinci ani mai târziu, a revenit în România cu experienţa artistică dobândită în preajma unor artişti precum Paul Klee, Hans Arp, Arthur Segal, M.H. Maxy, Victor Brauner, Georges Braque, André Breton şi Jean Cocteau. S-a numărat printre promotorii marcanţi ai artei de avangardă de la noi şi a făcut parte din grupul Contimporanul (1924 - 1936), condus de poetul Ion Vinea, care edita revista cu acelaşi nume. Artistul a deschis 30 de expoziţii personale în muzeee din Tel Aviv, Haifa, New York, Paris, Zurich, Basel, Milano şi a participat la Bienala de la Veneţia din 1952. A fost, de asemenea, unul dintre fondatorii mişcarii artistice „Noi Orizonturi". 
  Lucrarea intitulată Construcţie abstractă, a pictorului avangardist Marcel Iancu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările