Arte

articolul anterior articolul urmator

Luiza Vasiliu: Abuzuri la UNATC

5
7 Jun 2015 18:01:50
Dilema Veche
Florin Zamfirescu a ieşit să înfrunte protestatarii de la UNATC FOTO Eduard Enea
Florin Zamfirescu a ieşit să înfrunte protestatarii de la UNATC FOTO Eduard Enea

La începutul acestei săptămîni, Andrei Rus a fost convocat în faţa Comisiei de Etică a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale în urma unui denunţ, că nu pot să-i zic altfel, formulat de Sergiu Anghel.

Dl Anghel s-a plîns comisiei că pîrîţii Rus şi Gorzo au răspîndit „informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere”. Informaţiile răspîndite de Andrei Gorzo le puteţi citi chiar în Dilema, la rubrica lui săptămînală. Informaţii răspîndite de Andrei Rus se află pe pagina lui de Facebook. Andrei Rus a fost anunţat ieri (27 mai - n.r.) că i se va desface contractul de muncă. Decizia a fost prezentată de către Comisia de Etică membrilor Senatului UNATC, iar agumentele par scoase dintr-o şedinţă de partid: Andrei Rus e vinovat că ar fi lezat imaginea publică a Universităţii şi pe cea a conducerii UNATC.
Comisiei de etică i s-a părut mult mai important să pedepsească lezarea imaginii Universităţii decît să investigheze criticile aduse de Rus şi Gorzo şi să ceară o anchetă internă.
Nu mai vorbesc de viciile de procedură legate de concediere, care vor fi atacate în justiţie. Dar acum, în acest punct al discuţiei, e capital să privim modul abuziv în care se încearcă îndepărtarea unor persoane care se fac vinovate de a-şi fi exercitat pur şi simplu spiritul critic.
 
Vă invit să fiţi dvs Comisia de Etică a UNATC, măcar pentru jumătate de oră, şi să judecaţi această execuţie tristă, absurdă şi regretabilă, petrecută într-o instituţie publică de învăţămînt din România.
 
 

Personaje

Andrei RUS (cadru didactic UNATC, redactor-şef Film Menu)

Andrei Gorzo (cadru didactic UNATC, critic de film Dilema veche)

Sergiu ANGHEL (şef departament Coregrafie UNATC, preşedintele Senatului UNATC)

Doru ANA (şef departament Actorie UNATC)

Florin ZAMFIRESCU (cadru didactic UNATC, fost preşedinte al Senatului)

Adrian TITIENI (rector UNATC)

şi alte cadre didactice UNATC
Pe scurt, conflictul dintre apărătorii imaginii UNATC şi cele două cadre didactice care au îndrăznit să ridice cîteva semne de întrebare legate de bunul mers al Universităţii a pornit de la tăierea fondurilor revistei Film Menu, singura publicaţie de profil din România, scrisă şi editată de studenţii UNATC. Andrei Rus a cerut explicaţii pentru tăierea fondurilor, Adrian Titieni a răspuns neconvingător, Rus şi Gorzo au adus în discuţie cîteva probleme majore ale UNATC, printre care mita luată de profesori la admitere, partea adversă s-a coalizat şi a răspuns cu totul pe lîngă subiect, violent, miştocar, jignitor. În timp ce Rus şi Gorzo au semnalat, punctual şi argumentat, cîteva probleme în modul de funcţionare a UNATC, Ana şi Zamfirescu s-au eschivat făcînd apel la o surprinzătoare băşcălie homofobă.
 
Cîteva exemple:
 
Doru Ana: „Cer scuze tuturor celor care s-au lăsat manipulaţi de cei doi ”revoluţionari” de la Facultatea de Film, care au pornit acest... ”Război în bucătărie”...Totul a pornit de la o minciună sfruntată... Revista ”Film Menu” nu a fost nici suspendată. nici interzisă nici pusă la...spate!... Nu vreau să reiau argumentele profesorului Zamfirescu, cu care sunt întru-totul de acord, dar tabloitizarea relaţiei dintre conducerea şcolii şi cei doi pedagogi ”de şcoală nouă” este lipsită de... normalitatea spiritului universitar în care ar trebui să se poarte o polemică... Sunt absolut convins că revista ”Film Menu” nu va dispărea, chiar dacă la un moment dat, Doamne fereşte, fondurile vor fi tăiate de vreun minister zelos şi ”scrofulos la datorie!”... Fundaţia Accept o va lua sub... ocrotirea sa şi o va readuce la viaţă... Nu-i aşa, băieţi?!?”
 
Profesorul Zamfirescu răspunde, respectînd, desigur, „normalitatea spiritului universitar în care ar trebui să se poarte o polemică”: „Doru, o iau înaintea altora: ai scis "tabloitizare" in loc de tabloidizare". E atât de grav încât ţi se va pune la îndoiala gradul didactic! Nu ştiu la ce te referi, cu privire la o Fundaţie anume. Poate aflam împreuna!”
 
Dacă n-au aflat încă despre ce fundaţie e vorba, le spun eu: revista Film Menu a editat un număr despre Queer Cinema, a organizat cîteva proiecţii în colaborare cu Fundaţia Accept şi a fost de acord să găzduiască conferinţa lui Andrew Solomon, autorul volumului Demonul amiezei. O anatomie a depresiei şi preşedintele Pen Club America, conferinţă anulată la Biblioteca Naţională din Bucureşti din raţiuni homofobe. În loc să încurajeze deschiderea Universităţii către toleranţă şi acceptare, Zamfirescu şi Ana vor s-o ţină închisă în capsula urii şi a dispreţului faţă de alteritate.
 
Zamfirescu continuă atacul la adresa lui Andrei Rus şi sugerează, cu un grobianism rar, că Rus e homosexual şi că, dacă face prozelitism gay printre studenţii lui, atunci ar putea veni părinţii lor să se plîngă la uşa UNATC-ului (Rus nu e homosexual, dar asta n-are absolut nicio importanţă):
 
„Andrei, poti sa fii cum vrei si cum simţi ca te-a făcut natura, dar nu cred ca poti sa trăieşti doar intr-o Rezervaţie. Tu ce faci, lupţi ca sa-i convingi pe toţi sa fie ca tine? Dacă părinţii tai erau de părerea ta? Nu-mi permit sa dau nume, abia asta ar fi discriminare, dar in orice timp si-n orice loc au existat si vor exista homosexuali. In acelaşi timp exista si heterosexuali. Mare e grădina domnului si cred ca avem loc cu toţii in ea! Deci tu ce doreşti de fapt? Avem la admitere locuri pentru rromi, doreşti sa se anunţe si locuri pentru homosexuali? Nu cred ca va fi o problema, dar... te-ai fi înscris pe acel loc? (...) Fii cum simţi, dar apuca-te totuşi de ceeace fac si colegii tai - caută o cale noua in arta, fii revoltat contra a ceeace este şablonat si prăfuit, altfel nu inteleg ce le predai studenţilor din UNATC. Fiindca dacă le predai ce clamezi, ne putem trezi cu părinţii lor la poarta şcolii si atunci sa te ţii!!! Iar nopţile tale, aşa ruşinos cum eşti, crede-ma, nu interesează pe nimeni!
PS cu regret te anunţ ca termenul homofob nici nu exista in dictionar. In schimb exista cuvinte ca perversiune, corupere, etc., care descriu lucruri interzise unui cadru didactic…”
 
Mi-e greu să citesc rîndurile astea ştiind că ele aparţin unor oameni care formează viitoarele generaţii de actori. Mi-e greu să le citesc ştiind că ele sînt scrise de un cadru didactic de la o instituţie de învăţămînt superior din 2015.
 
Dar se poate şi mai rău. Sergiu Anghel, cel care i-a pîrît comisiei de etică pe Rus şi Gorzo, face frecvent comentarii rasiste şi antisemite. Iulia Popovici le-a adunat pe cîteve dintre ele pe blogul ei de pe Adevărul. Doar o mostră:
 
„Retragerea cetateniei! Imediat! La fel, tuturor tziganilor platiti de cercuri ostile Romaniei care accepta sa functioneze ca agenti de imagine in vederea discreditarii romanilor ca popor european. Arestati-l la aeroport cu prima ocazie! Unde sunteti domnilor de la Oficina (sic) pentru Combaterea Discriminarii?“.
 
Onor Comisia de Etică, Onor Senatul, felicitări, doamnelor şi domnilor, pentru că ignoraţi xenofobia discursului public al unor profesori care predau la UNATC şi sancţionaţi prin concediere opiniile critice la adresa Universităţii. Imaginea UNATC nu e lezată de Gorzo şi Rus, e lezată de dvs, de abuzurile pe care le giraţi cu atîta naturaleţe, de felul retrograd şi totalitar în care gestionaţi o dezbatere despre instituţia pe care o conduceţi, de miştourile cu care minimalizaţi părerile care nu vă convin. În acest moment, sînteţi în pericol de a îngropa UNATC-ul sub muntele propriei dvs intoleranţe şi laşităţi. Din fericire, sîntem cu ochii pe dvs...
 
Citiţi continuarea textului pe dilemaveche.ro.

Autoarea articolului este Luiza Vasiliu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Dogan Iusuf
7.06.2015, 21:12:31

ati vazut banii ce-i primesc cei dela Seinfeld,se da la toate tv.din New York,care primesc subventii dela NY State sau NY City,din 1990,a trecut pe la toate companiile de tv,pe rand,oamenii s-au saturat de ei,bancuri tampite,toate rasiste.De peste 25 ani iau bani cu carul.Un episode este de maximum 20 minute,pana la 30 minute,sunt,reclame,aplauze ale unor mercenary,aceleasi mutre.S-a transmis prin cablu,apoi free la tv ,cum ziceam,subventionate.1 million episodul ptr.fiecare membru al echipei.I-a intreaba-i ce practica spirituala au,aceeasi ca si sefii tuturo r tv din ny.Cine ofera acele subventii,primari ca Koch sau Bloomberg.Banii tuturor contribuabilor date numai lor.Daca esti la toate butoanele,faci cu banii ce vrei,adica:munca putina bani f.multi.Cei care protesteaza vor si toate butoanele.Vor sa fie o echipa ca Seinfeld.

+1 (3 voturi)
Iulian Arion
7.06.2015, 21:19:19

Acea institutie, UNATC, este finanţată din bani publici? Cristian Tudor Popescu scria pe "Gindul.info" ca este o confruntare intre homosexuali si bolsevici, pentru ca asa se acuza unii pe altii. E grav ca este o confruntare intre marxisti (cei acuzati de bolsevism) si neomarxisti (cei auzati de homosexualism). Ca ideologie, nu ca practica a relatiilor dintre persoanele de acelasi sex, homosexualismul este o ideologie totalitara: - se bazeaza pe indoctrinarea copiilor sa accepte relatiile sexuale cu adultii; - promoveaza ura impotriva celor care nu accepta manifestarile sexuale in public; - promoveaza interdictii asupra utilizarii unor cuvinte; - promoveaza discriminarea pozitiva a practicantilor homosexuali; - promoveaza interdictia afirmarii publice a principiilor morale care definesc prostitutia ca forma a sclaviei si traficul de droguri drept infractiune. Homosexualismul nu trebuie promovat ca ideologie si nici promovat in mass media. Faptul ca actul sexual homosexual a fost dezincriminat de codul penal iar cei care sunt homosexuali nu sunt discriminati, este suficient.

+2 (2 voturi)
Marcel Panciu
7.06.2015, 23:13:39

Nu prea inteleg: pe de-o parte ne invitati sa fim noi Comisia de Etica (prin asta inteleg ca ne cereti sa ascultam toate partile implicate, sa cercetam toate faptele si sa ne pronuntam in cunostinta de cauza), iar de alta parte, in aceeasi fraza ne influentati deja verdictul anuntindu-ne ca avem de-a face cu o "execuţie tristă, absurdă şi regretabilă". Echidistanta much? "Executia" e de fapt o provocare clasica a unei grupari neo-marxiste pe care conducerea UNATC n-a stiut s-o gestioneze si a cazut fix in capcana; le-au dat "baietilor" munitia de care aveau nevoie si astia au folosit-o in rafala: discriminare, homofobie, xenofobie, antisemitism, nazism, fascism etc. In incheiere, cred ca ideea unui numar despre "queer cinema" e foarte buna. Cu mentiunea ca el sa se incadreze in sectiunea "Propaganda politica in cinema: extrema stinga"

+3 (3 voturi)
Iulian Arion
8.06.2015, 07:04:21

Nu cumva protestarii sunt cei care au organizat profanarea Muzeului Taranului Roman, prezentand in sala de proiectie propaganda neomarxista a homosexualismului? Nu cumva cei care nu accepta ideologia neomarxista a homosexualismului, ca forma de inrobire a majoritatii de catre un grup minoritar de presiune, se duc voluntari in Orientul Mijlociu? Neomarxistilor, Putorilor abonate la bani publici, Puneti mana si munciti in folosu celorlalti, ca sa primiti o rasplata pentru munca dvs cinstita! Maine poimaine veti cere sa fiti promovati ca virtute. Nu mai umblati sa va victimizati, sa va martirizati. Puneti mana si munciti!

+2 (2 voturi)
Cristi Remus
8.06.2015, 08:21:56

dle Iulian Arion homosexualismul este ultima forma de impunere a "corectidunii politice" in care o minoritate impune majoritatii un punct de vedere. Acelasi lucru se numea acum 30 de ani " pe linia partidului" si acum 300 se numea "vanatoarea de vrajitoare". Capusele din guvern vor fi totdeauna sa impuna asemenea concepte - este mai bine ca "plebea" sa vorbeasca despre asa cea decat de ce economia este in dezastrul in care este sau ce se mai fura samd

+1 (1 vot)
Modifică Setările