Arte

articolul anterior articolul urmator

„Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri” la Teatrelli, Octavian Saiu îi aduce în faţa publicului pe directorii a două importante festivaluri de teatru

1
26 Aug 2019 21:50:45
Autor: Otilia Andrei
Octavian Saiu
Octavian Saiu

Criticul de teatrul Octavian Saiu îi are ca invitaţi, joi, pe 29 august, de la ora 21.00, în Grădina cu filme (Piaţa Lahovari, Nr.7), în cadrul unei noi ediţii a seriei de dezbateri Teatrelli, "Anotimpurile dialogului despre teatru", pe Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi pe Chris Simion-Mercurian, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud.

Fiind o ediţie estivală, dialogul „Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri” se va muta din sala Teatrelli în aer liber, în Grădina cu filme, un spaţiu conex aflat tot în Piaţa Lahovari nr.7. 

Punctând o tendinţă din ce în ce mai prezentă şi vizibilă în România, cea a dezvoltării constante a festivalurilor, întâlnirea propune publicului o incursiune specială şi incisivă în culisele unor importante evenimente teatrale româneşti: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - un adevărat fenomen autohton – şi Festivalul Internaţional de Teatru Undercloud – primul şi cel mai important festival de teatru independent din România. 

„Care este definiţia unui festival de teatru? Ce înseamnă un astfel de eveniment pentru o comunitate anume? Sunt întrebări esenţiale, pe care de multe ori uităm să ni le adresăm, plecând de la premisa că orice selecţie de spectacole, orice întâlnire artistică întinsă de-a lungul câtorva zile îşi merită titlul. Şi nu e aşa. Deloc.Un soi de inflaţie a dus la demonetizarea unui concept care, în sensul cel mai înalt, înseamnă revelaţia întâlnirilor şi a descoperirilor concentrate într-o perioadă de sărbătoare autentică. Dincolo de festivalurile de agrement şi de turismul festivalier, există aventuri care dau fiecărui anotimp o altfel de temperatură: culturală, afectivă şi nu în ultimul rând umană.”, explică Octavian Saiu. 

Criticul de teatru oferă şi câteva exemple: „Vara, de la celebrele festinuri desfăşurate la Edinburgh şi Avignon la mici reuniuni de nişă, de la explozia de spectacol din Sibiu la teatrul independent din Undercloud, aceste episoade de bucurie schimbă pentru o perioadă ritmul şi chiar sensul existenţei unor întregi comunităţi. Fără ele, nu doar un loc sau altul ar fi mai monoton, dar lumea întreagă ar fi mai palidă. Despre sărbătorile adevărate ale teatrului, despre teatralitatea sărbătorilor, despre <înflorirea spiritului uman> vorbim la această ediţie estivală a „Anotimpurilor dialogului...”. 

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţeşi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.

Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of LostSpace (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru şi fotografie (Nemira (2017).  A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013. 

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al  Municipiului  Bucureşti. Evenimentul este recomandat de Undercloud. 

Teatrelli este un proiect creart, un spaţiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producţii proprii de teatru şi dans, precum şi concerte acustice, dezbateri şi artist-talk-uri. 

Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri” la Teatrelli – Octavian Saiu îi aduce în faţa publicului pe directorii a două importante festivaluri de teatru

O întâlnire cu cărţile pe faţă despre fenomenul festivalier din România, dar şi din străinătate. Ce tipuri de evenimente merită urmărite? Ce este supraevaluat? Care este rolul festivalurilor pentru public şi pentru comunitate? Criticul de teatrul Octavian Saiu îi are ca invitaţi pe 29 august, de la ora 21.00, în Grădina cu filme (Piaţa Lahovari, Nr.7), în cadrul unei noi ediţii a seriei de dezbateri Teatrelli Anotimpurile dialogului despre teatru, pe Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi pe Chris Simion-Mercurian, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud.

Fiind o ediţie estivală, dialogul „Lunga vară fierbinte a marilor festivaluri” se va muta din sala Teatrelli în aer liber, în Grădina cu filme, un spaţiu conex aflat tot în Piaţa Lahovari nr.7. Intrarea este liberă pentru public în baza unei rezervări online pe www.bilete.ro sau la Casa de bilete creart. 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dream Pervertor
27.08.2019, 07:26:03

...bani aruncati pe apa Sambetei! Asa critici, asa actori, asa festivaluri! ...dar publicul mai trece pe acolo din plictiseala, ca n' are ce face acasa si voi credeti ca sunteti priviti! La Amara cu voi!

Modifică Setările