VIDEO - Mai avem nevoie de Bach?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janine Jansen pe coperta discului Bach
Janine Jansen pe coperta discului Bach

În noianul de ştiri, griji, elemente de politică internaţională care ne înconjoară, o întrebare precum Mai avem nevoie de Bach poate părea cel puţin deplasată. Când vremurile par a fi grele, numai despre cultură nu-ţi mai vine să-ţi mai aminteşti.

De curând am terminat lectura volumului lui Keith Hitchins despre România anilor 1866-1947 (o recomand pentru cei care vor să citească o istorie extrem de bine documentată şi nepărtinitoare a României, mai ales pentru cei care au învăţat prima dată istoria României în anii comunişti) şi nu am putut să nu remarc că totuşi, una dintre primele măsuri ale guvernului comunist a fost să-şi subordoneze cultura şi învăţământul. Deci, sunt importante...

Aşa că, şi întrebarea Mai avem nevoie de Bach? s-ar putea să fie cel puţin la fel de importantă. Pentru că Bach nu este doar un oarecare compozitor; în afara faptului că el este unul dintre cei mai importanţi creatori din istoria muzicii, pentru mine, el este, într-un fel introvertit, un simbol al europenităţii şi al valorilor sale.

Iar Bach poate fi mereu reinventat. În 28 octombrie 2013, a apărut şi Bach pentru era digitală – aşa cum a fost numit cel mai nou album al violonistei olandeze Janine Jansen. Cum Janine Jansen nu a concertat încă în România, numele ei este poate mai puţin cunoscut: aceasta nu înseamnă însă că olandeza n-ar fi o adevărată vedetă a muzicii clasice la nivel mondial şi unul dintre cei mai bine vânduţi muzicieni clasici pe itunes. Tocmai succesul de pe itunes al Janinei Jansen i-a determinat pe producătorii de la casa Decca, unde Janine Jansen este artist exclusiv, să gândească un proiect de la început şi pentru itunes. Şi aşa s-a născut Bach pentru era digitală: Bach interpretat impecabil de o mare violonistă, pe înregistrări de o calitate tehnică excepţională, chiar şi în versiunea MP3 care poate fi achiziţionată pe itunes.

Dincolo de această calitate tehnică excepţională, eu am apreciat interpretarea Janinei Jansen de pe acest disc: foarte echilibrată între diferitele influenţe interpretative din lumea contemporană, la graniţa dintre o interpretare care vrea să restabilească un adevăr istoric, adică modul cum era interpretat Bach în vremea lui, şi o anumită libertate de tip rapsodic specifică vremurilor noastre.

Pe disc figurează cele două concerte pentru vioară şi orchestră de Bach, un concert pentru vioară, oboi şi orchestră (minunat!) şi două sonate pentru vioară şi clavecin. Cred că este un potrivit cadou de oferit la sărbătorile care urmează, prietenilor, sau, de ce nu, dvs. înşivă.

Şi pentru o audiţie de probă, accesaţi site-ul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2013, proiect derulat de Radio Romania Muzical.

Şi alte mici nimicuri

Astăzi, de la ora 19, tot pe site-ul romania-muzical.ro, puteţi să-l vedeţi şi să-l ascultaţi pe dirijorul Cristian Măcelaru, tânărul de 33 ani care a ajuns deja dirijor asociat al celebrei Orchestre Simfonice din Philadelphia, una dintre cele mai importante din Statele Unite ale Americii. Este o ocazie rară de a descoperi un nume din diaspora ce sigur va deveni celebru în câţiva ani.

Iar mâine vă promit şi un articol gândit special pentru Ziua Naţională a României: muzică românească la marile case de discuri, pe albume apărute recent. Cum vi se pare muzică populară românească interpretată de Jordi Savall?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite