Micul de 1 mai contra unui spectacol de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Şerban
Imagine din spectacolul „Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Şerban

Oricât ar fi de tentantă, oferta culturală a Bucureştiului în ziua de 1 mai concurează cu greu cu obişnuinţele românilor care în această obişnuită şi deja tradiţională minivacanţă alege grătarul sau litoralul. Şi totuşi, majoritatea teatrelor din capitală azi au programat spectacole.

Oana Pellea joacă în această seară pe scena Teatrului Metropolis, în spectacolul „N(aum)”, alături de Cristina Casian, în regia Marianei Cămărăşan. La Bulandra, pe scena de la Sala Toma Caragiu este programat cel mai recent spectacol al lui Andrei Şerban, „Omul cel bun din Seciuan”, iar la Teatrul Naţional din Bucureşti puteţi vedea „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”. La Muzeul Ţăranului Român, începe azi weekendul dedicat filmelor româneşti, iar în această seară, târziu, de la ora 20.15, poate fi vizionat filmul „De ce eu?” de Tudor Giurgiu.

Aşadar, oferta pentru această zi de 1 mai, aşteptată de tot românul doritor de ieşiri la iarbă verde, este bogată. Rămâne de văzut cine va sacrifica mititeii cu muştar pentru a intra diseară într-o sală de teatru.

În timp ce la televiziuni este dezbătut şi răzdezbătut subiectul „1 mai muncitoresc”, mititeii lui Vanghelie şi show-urile lui Mazăre lipsesc în acest an din motive obiective, iar coada pe Autostrada Soarelui e destul de consistentă, Bucureştiul în această dimineaţă era gol şi limpede...

Pentru cei care, totuşi, s-au încumetat să nu fugă de acasă în aceste zile, există soluţii pentru a-şi petrece seara şi altundeva decât la restaurant. Foarte mulţi dintre actori au ales să lucreze de „Ziua Muncii”.

La Teatrul Metropolis, în aeastă seară, de la ora 19.00, este programat spectacolul „N(aum)”, după textele lui Gellu Naum, în care o puteţi vedea pe Oana Pellea. Spectacolul e o frumoasă pledoarie pentru poezie.

„Omul cel bun din Seciuan”, în regia lui Andrei Şerban, spectacol nominalizat în acest an la mai multe categorii la Gala Premiilor UNITER, printre care Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, este programat tot în această seară, la Teatrul Bulandra. O întâlnire cu Brecht ieşită din tipare şi umorul acid al lui Andrei Şerban, care, la sfârşit, îşi invită spectatorii să „NU” aplaude în picioare.

La Teatrul Naţioanl din Bucureşti se joacă în această seară trei spectacole, printre ele „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, în regia lui Ion Caramitru, iar la Teatrul Odeon, sunt de asemenea programate două spectacole, „Copilăria lui Mozart” şi „În container”, la ambele săli.

Teatrul de Comedie n-a riscat să programeze spectacol pe 1 mai, aşa încât cine vrea să vadă o comedie va trebui să meargă la Godot Cafe Teatru unde, în această seară se va juca „Bullets over Lipscani”, unul dintre succesele de public ale teatrului independent. Iar la Godot Cafe Teatru, spectatorii pot îmbina utilul cu plăcutul... o friptură, o bere şi un spectacol de teatru. Oferta completă de 1 mai.

Nici Teatrul Nottara nu va juca în această seară, spectacolul „Aprilie, dimineaţa”, care se afla în program, fiind suspendat din motive necunoscute.

O ofertă de nerefuzat are şi Muzeul Ţăranului Român, unde în această seară, de la ora 18.00, va fi proiectat documentarul „Aliyah Dada”, de Oana Giurgiu. „Aliyah DaDa” prezintă o istorie bine documentată a evreilor din România. În 1882, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara Sfântă, pentru a întemeia una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi, drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica vreodată. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

Iar de la ora 20.15, este programat cunoscutul lungmetraj „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, bazat pe fapte reale, care spune povestea procurorului Panait.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite