Ministerul Culturii reaminteşte: până luni se află în discuţie noua Lege a Cinematografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu a anunţat de la bun început că cinematografia este o prioritate a mandatului său            FOTO: Eduard Enea
Corina Şuteu a anunţat de la bun început că cinematografia este o prioritate a mandatului său            FOTO: Eduard Enea

Ministerul Culturii (MC) a anunţat că supune dezbaterii publice modificările propuse pentru Ordonanţa Guvernului privind cinematografia, iar propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ pot fi trimise până pe 29 august.

Modul în care trebuie încurajaţi tinerii şi coproducţiile, o reorganizare a Consiliului Naţional al Cinematografiei (CNC), catalogarea tezaurului Arhivei Naţionale de Filme pentru ca aceasta să devină un furnizor de conţinut şi cum să fie reutilate sălile de cinema, să fie transformate în locuri decente de vizionare a filmelor de artă au fost câteva dintre temele dezbătute, la începutul lunii august, la Ministerul Culturii, în cadrul audierii publice în care s-a vorbit despre noul text de modificare a legii cinematografiei (O.G. 39/ 2005).

În urma audierii publice care a avut loc pe 2 august privind modificările propuse pentru Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, Ministerul Culturii a anunţat joi că a definitivat proiectul.

În temeiul art.7 alin 13 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, îl supune dezbaterii publice.

Astfel, până pe 29 august, ora 14.00, pot fi transmise propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pe adresa Ministerului Culturii şi online, la legislativ@cultura.ro şi consultare.cinema@cultura.ro.


Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, a suferit – de la adoptare – mai multe modificări succesive, din nevoia de a corecta aspecte ce ţin de capacitatea administrativă a unor instituţii din domeniul cinematografiei, încercându-se fără succes până acum, reorganizarea şi eficientizarea instituţională într-un mod coerent, se arată în nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului.

Potrivit documentului, la momentul actual se constată un blocaj instituţional din pricina incongruenţei cadrului legal în vigoare cu legislaţia privind procedurile europene şi naţionale în domeniul ajutorului de stat, ceea ce atrage consecinţe de natură de a prejudicia în mod iremediabil interesul public.

O problemă cuprinsă în descrierea făcută de MC situaţiei actuale este aceea a distribuţiei filmelor româneşti în cinematografele de tip multiplex. Filmele româneşti au dificultăţi în a fi distribuite în sălile de tip multiplex, care solicită o taxă de difuzare de tip taxă de imprimare virtuală (VPF), cu caracter discriminator din perspectivă concurenţială, de 500 de euro/ecran pentru fiecare film românesc distribuit.

Diminuarea dramatică a sumelor existente în Fondul Cinematografic al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), din care se co-finanţează producţia şi distribuţia de filme româneşti (sau coproducţii internaţionale) sau programe de educaţie şi cultură cinematografică este un alt punct abordat.

Fondul cinematografic avea venituri totale de 40.000.000 de lei în 2007, respectiv, 44.000.000 de lei în 2008, iar în anul 2015 veniturile au fost doar de 48.150.000 lei. De asemenea, Fondul a fost alimentat până în 2006 şi prin alocaţii direct de la bugetul de stat, de aproximativ 1.700.000 de lei pe an. Din 2006, Fondul e alimentat doar din venituri proprii, se mai arată în documentul publicat.

În luna martie 2016, situaţia Fondului se prezintă dramatic: sumele neangajate din soldul existent se ridică doar la 4.641.876 de lei, punând în mare pericol organizarea celei de-a doua sesiuni de concurs de scenarii din anul 2016, după ce în anul 2015 nu s-a organizat nicio sesiune de concurs.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite