Ministrul Vlad Alexandrescu încearcă să-i reconcilieze pe Tiberiu Soare şi Johan Kobborg şi să stingă conflictul din Operă. Azi, vor avea loc discuţii în trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Vlad Alexandrescu pare decis, în sfârşit, să ia taurul de coarne în situaţia de la Operă FOTO Eduard Enea
Ministrul Vlad Alexandrescu pare decis, în sfârşit, să ia taurul de coarne în situaţia de la Operă FOTO Eduard Enea

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că va lua o decizie în privinţa tensiunilor de la Opera Naţională Bucureşti şi că îi aşteaptă astăzi, 6 aprilie, la minister pe directorul interimar Tiberiu Soare şi pe balerinul Johan Kobborg, după ce acesta din urmă a anunţat că numele i-a fost scos de noul director de pe site-ul instituţiei, ceea ce l-a determinat să îşi ia rămas-bun printr-un mesaj publicat pe Facebook şi Twitter.

Anunţul a fost făcut pentru agenţia de presă News.ro, care oferă şi un background al conflictului care-a pus pe jar Opera Naţională Bucureşti (ONB):

„Marţi, balerinul Johann Kobborg a publicat pe Twitter un mesaj din care se înţelege că îşi ia rămas-bun de la colegii de la Opera Naţională Bucureşti, în urma tensiunilor cu noul director interimar, Tiberiu Soare, care a decis să îi scoată numele de pe site-ul instituţiei.

Prim-balerina Marina Minoiu a acuzat că atitudinea lui Tiberiu Soare, director interimar al Operei Naţionale Bucureşti, faţă de balerinul Johan Kobborg, al cărui nume a fost scos de pe site-ul instituţiei, a paralizat activitatea de la Operă. În replică, dirijorul Tiberiu Soare spune că a corectat doar o greşeală de pe site şi că Johann Kobborg are, în continuare, un contract în derulare cu instituţia.

Marţi, numele lui Johan Kobborg a fost scos de pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti, fapt care a stârnit nemulţumirea unor angajaţi ai instituţiei. ”Mulţi dintre dansatori au refuzat să mai repete şi să mai aibă orice fel de activitate, asta mă include şi pe mine. Noi nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat. Compania a avut nişte rezultate deosebite datorită lui Johann şi întregii echipe de până acum. Odată cu plecarea lui, noi am decis să încetăm orice fel de activitate”, a declarat prim-balerina Marina Minoiu la Europa FM.

Dirijorul Tiberiu Soare a admis că a scos numele lui Kobborg de pe site, dar spune că a corectat o greşeală, balerinul neîndeplinind funcţia de director artistic. ”L-am scos de pe site. Nu e niciun fel de scandal aici, e chiar linişte. Sunt în Operă şi nu ţipă nimeni nicăieri. Faptul că domnul Johan Kobborg figura pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti cu un titlu care nu există, după părerea mea este de netolerat din punctul de vedere al relaţiei de comunicare. Imaginea Operei era afectată. Titlul de director al baletului nu există, era un titlu pe care şi-l arogase arbitrar”, a explicat Tiberiu Soare pentru News.ro.

Tiberiu Soare a acuzat faptul că întreg scandalul a fost provocat de câţiva agitatori, din anturajul lui Johan Kobborg. ”Mai mult ca sigur este o informaţie falsă dată cu bună-ştiinţă. Noi nu am făcut altceva decât să corijăm o greşeală de pe site, nu renunţă nimeni la serviciile domnului Johan Kobborg,are un contract aflat în derulare.

Este decizia mea, îndreptarea unei greşeli de pe site, urmată de isterizarea câtorva persoane. Eu am vorbit cu toţi membrii Corpului de balet, îi inflamaseră câţiva provocatori, dependenţi ca experienţă artistică de prezenţa domnului Johan Kobborg, dar asta nu înseamnă, Doamne fereşte, că nu urcă balerini pe scenă. Sunt indivizi foarte vocali, dar lipsiţi de orice reprezentativitate, dar legal ei nu sunt îndreptăţiţi să vorbească în numele colectivului Operei Naţionale Bucureşti”.

Dirijorul Tiberiu Soare ocupă, începând de luni, postul de director interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), pe perioada suspendării mandatului directorului general numit prin concurs, Răzvan Ioan Dincă.
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra, iar din ianuarie 2014, este Director Artistic al Companiei de Balet al Operei Naţionale Bucureşti.

S-a născut la Copenhaga şi s-a pregătit la Academia de Balet Funen din Odense (Danemarca) iar în 1988, la vârsta de 16 ani, a intrat la Şcoala de Balet Regală Daneză. S-a alăturat Baletului Regal Danez în anul 1989, a devenit solist în 1991 şi prim-solist în 1994.
Primele sale roluri mari au fost Franz în ”Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski şi Carelis în ”The Kermesse in Bruges” (coregrafia August Bournonville).
A creat numeroase roluri în Danemarca, printre care şi rolul titular din ”Hamlet”, în coregrafia lui Peter Schaufuss.
Johan Kobborg a debutat la American Ballet Theatre în rolul Albert din ”Giselle” în luna mai 2011 şi s-a întors stagiunile următoare pentru ”The Bright Stream” („Pârâul luminos”) de Dimitri Şostakovici, ”Frumoasa din pădurea adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski, ”Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev şi ”Corsarul” de Adolphe Charles Adam. A dansat ca invitat la Baletul Regal Danez, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, unde a apărut în ”Romeo şi Julieta”, ”Don Quijote” şi ”Giselle”, împreună cu Alina Cojocaru şi a oferit câteva gale de balet la Sankt Petersburg.
Una dintre cele mai inovatoare apariţii media ale lui Johan Kobborg a avut loc în luna septembrie a anului 2013 când Kim Brandstrup a realizat coregrafia unei lucrări special pentru el şi Alina Cojocaru, difuzată pe iTunes.

În 1993, Johan Kobborg a primit medalia de aur la Concursul Erik Bruhn din Canada. Anul următor a primit Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet de la Jackson, SUA, şi Marele Premiu la Concursul Internaţional Nureev din Ungaria. În 1996 a fost nominalizat pentru premiul Benois de la Danse pentru rolul James din ”La Sylphide”. A câştigat Premiul Cercului Criticii de Dans pentru cel mai bun dansator şi a primit mai multe premii în Danemarca.

În anul 2006, a fost nominalizat pentru două Premii Lawrence Olivier la Londra, unul pentru producţia ”La Sylphide” de la Baletul Regal şi altul pentru interpretarea din ”The Lesson”, spectacolul lui Fleming Flindt. În  anul 2009, spectacolul său ”La Sylphide” de la Teatrul Bolşoi a fost nominalizat la Premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

Tiberiu Soare a fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti, în perioada 2007 - 2012, şi dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, între anii 2012 şi 2015. A dirijat prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga şi a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte ce au avut loc la Praga, München, Paris şi Viena.“

Citeşte şi: Tiberiu Soare, noul director al Operei, aruncă în aer Corpul de Balet, prin forţarea demisiei lui Johan Kobborg

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite