Arte

articolul anterior articolul urmator

„Misiunea” Ceciliei Bartoli continuă

0
23 Aug 2013 10:49:33
Cristina Comandasu

Ne despart doar câteva zile de debutul lunii septembrie, şi dacă până acum, piaţa discografică a fost în vacanţă, din 2 septembrie se anunţă o avalanşă de discuri noi şi foarte interesante. Cum să nu fie interesant un disc pe care apare vocea celebrissimei mezzo-soprane Cecilia Bartoli?

Mission – episodul 1

Nu ştiu dacă cunoaşteţi primul disc din seria „Mission” inaugurată anul trecut de Cecilia Bartoli – măcar coperta, şi tot trebuia să suscite curiozitatea, căci Cecilia Bartoli, altfel posesoarea unei frumoase podoabe capilare, apărea rasă în cap şi îmbrăcată în costum de preot catolic.

Acel disc vroia să pună în lumină un compozitor italian uitat, Agostino Steffani, care a avut şi o interesantă poveste de viaţă: născut la Veneţia în 1654, s-a stins din viaţă la Frankfurt în 1728, după ce trăit practic întreaga-i existenţă în Germania, motiv care a şi făcut ca lucrările lui muzicale să fie uitate de muzicologia italiană. Agostino Steffani a fost preot, dar şi diplomat şi chiar spion – în 2012 a apărut şi o carte poliţistă inspirată de viaţa lui.

Deci, da, Agostino Steffani este un personaj foarte interesant care a scris şi o muzică foarte frumoasă: unii critici consideră el este legătura lipsă dintre Monteverdi şi Vivaldi în barocul italian.

Mission – episodul 2

După succesul extraordinar pe care l-a avut discul „Mission” lansat în septembrie 2012 (dar care disc al Ceciliei Bartoli nu este un bestseller?), în 2 septembrie 2013, va urma episodul 2 din această serie. Cecilia Bartoli apare pe discul intitulat Stabat mater, dedicat integral tot lucrărilor lui Agostino Steffani. Iar ansamblul I Barrocchisti, condus de Diego Fasolis, prezent pe acest disc, îşi lansează propriul album ce cuprinde exclusiv dansuri orchestrale din operele lui Agostino Steffani.

Acum, trebuie să fiu cinstită şi să spun că vocea Ceciliei Bartoli se aude în postura solistică obişnuită, adică voce solo şi orchestră, doar pe o singură lucrare din cele 6 pe care le cuprinde discul Stabat mater. Altfel, este doar parte a unei galerii de solişti care interpretează acest Stabat mater, cea mai cunoscută lucrare a lui Agostino Steffani, dar şi alte 6 lucrări religioase vocal-simfonice, acestea din urmă înregistrate în premieră mondială.

Însă muzica în sine este deosebit de frumoasă: o asemăn unei foarte eficiente terapii antistres. Însă puteţi să vă faceţi singuri o idee, ascultând cele două discuri la Radio România Muzical: vor fi difuzate în avanpremiera lansării internaţionale, luni, 26 august, de la ora 20. Sunt incluse şi în cadrul campaniei „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”, unde puteţi reasculta emisiunile cu discurile intrate în concurs.

Albumele cu muzica lui Agostino Steffani vor fi disponibile şi în magazinele din România, pe www.getmusic.ro sau direct, pe www.itunes.com.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările