Mozartissimo la Casa Lipatti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a dovedit a fi fost un eveniment! ...un eveniment care se doreşte a fi o extensie firească a unui mare festival internaţional, anume renumitul Festival Mozart din micul, din cochetul orăşel austriac Salzburg.

Festivalul austriac a intrat în cel de al doilea secol al existenţei sale. De câteva zile a început cea de a 101-a ediţie a sa! A fost inaugurat în anul 1921 de un trio de aşi, personalităţi copleşitoare ale vieţii artistice europene şi mondiale, de marele regizor Max Reinhardt, de scriitorul dramaturg Hugo von Hofmannsthal, de compozitorul Richard Strauss. De atunci festivalul salzburghez s-a extins mult devenind astăzi o enormă scenă modială a muzicii, a culturii, a artei, evenimente ce se desfăşoară sub semnul creaţiei genialului Wolfgand Amadeus, cel iubit de Dumnezeu însuşi, de noi toţi.

La Bucureşti, prin strădania Casei Artelor Dinu Lipatti, a directorului acestuia, a doamnei Alice Barb, Mozartissimo a avut loc zilele trecute în a VI-a sa ediţie.

Voi observa că atunci când rigorile stilistice ale clasicismului mozartian de romantică orientare, când strălucirea, când limpiditatea conturului melodic, când echilibrul formei muzicale, construcţia acesteia, sunt definite într-o relaţie entuziastă cu o nouă generaţie de tineri muzicieni profesionişti, în acest caz se poate considera că arta muzicală are o şansă întremătoare în peisajul general actual, atât de complicat care ne este dat a-l parcurge. 

Mozart

În acest context, participarea unor minunaţi tineri muzicieni conferă strălucire profesională unor momente care pot fi apreciate ca fiind unice în mediul muzical actual bucureştean. 

Mă refer la baritonul Silviu Mihailă, la tânărul violonist Radu Chişu, la violistul Theodor Andreescu, cărora li se alătură foarte tânara clarinetistă Ioana Tomescu, artişti al căror profesionalism este susţinut de sensibilitatea unei comunicări cu totul antrenante. Li se alătură maeştrii, artişti de extinsă activitate profesională, printre aceştia pianista şi profesoara Verona Maier. 

Poate nu întâmplător momentul final al primului concert al serialului mozartin a fost reprezentat de binecunoscutul ansamblu Viva la liberta, finalul operei Don Giovanni. Şi-au dat concursul, de asemenea, soprana Andreea Bucur, mezzo-soprana Camelia Cuzub, tenorul Octavian Ene, bas-baritonul Sergiu Neamţu. Cu toţii aparţin unor instituţii artistice bucureştene care au drept temei unic tocmai formarea şi promovarea tinerilor muzicieni, instituţii cu state vechi sau mai noi cum sunt Universitatea bucureşteană de muzică, Colegiul Naţional  Enescu, Teatrul Muzical Ambasadorii.

În plus, fiecare seară a festivalului bucureştean a găzduit în finalul acesteia, câte o parte a filmului Geniul lui Mozart, creaţie cinematografică amplă, în felul ei unică, datorată cunoscutului dirijor şi regizor Charles Hazelwood.                                                                    

Materialul a apărut anterior în revista România Literară

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite