Muzeul Guggenheim din New York celebrează opera artiştilor imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Guggenheim din New York
Muzeul Guggenheim din New York

Muzeul Guggenheim din New York aduce un omagiu, printr-o nouă expoziţie care va fi deschisă până pe 6 septembrie, colecţionarilor care i-au creat o identitate, ocazie cu care este reamintită contribuţia imigranţilor la arta americană în faţa protecţionismului administraţiei Trump. Expoziţia "Visionaries: Creating a Modern Guggenheim" prezintă 160 de piese, semante de 70 de artişti, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Expoziţia "Visionaries: Creating a Modern Guggenheim", deschisă vineri, îl evocă pe fondatorul muzeului, Solomon R. Guggenheim, unul dintre cei mai mari colecţionari ai secolului XX, dar şi alţi amatori de artă ale căror opere au îmbogăţit fondul instituţiei.

Printre aceştia se află nepoata fondatorului, Peggy Guggenheim care, la fel ca negustorul de artă Justin K. Thannhauser, a fugit de nazişti pentru a se stabili în America. Doi alţi colecţionari onoraţi în cadrul expoziţiei sunt Karl Nierendorf şi Hilla Rebay, imigranţi germani.

Aceşti colecţonari au adunat multe opere ale artiştilor europeni, a amintit Philip Rylands, directorul colecţiei "Peggy Guggenheim" cu sediul la Veneţia de unde au fost aduse 23 de piese pentru expoziţie.

Directorul Muzeului Guggenheim de la New York, Richard Armstrong, a făcut o paralelă între perioada celui de-al doilea Război Mondial şi cea actuală.

"Trăim o epocă care vede cu ochi răi principii fundamentale precum toleranţa şi gândirea critică, nu este un secret",

a spus el la vernisaj, referindu-se la politica noua legată de imigraţie a lui Donald Trump.

Unii dintre artiştii expuşi în această expoziţie au fost nevoiţi să se confrunte cu "încercări similare", a amintit el.

De la începutul lunii februarie, un alt muzeu din New York, Muzeul de Artă Modernă (MoMA), a ales să expună opere ale artiştilor originari din mai multe ţări, care au devenit ţinta decretului antiimigraţie al lui Donald Trump, suspendat în acest moment de justiţia americană, scrie AFP.

Expoziţia, care va fi deschisă până pe 6 septembrie, cuprinde opere ale mai multor pictori şi sculptori de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea, de la Pablo Picasso la Piet Mondrian, cuprinzând operele lui Edouard Manet, Vasily Kandinsky şi Amedeo Modigliani.

În total sunt 160 de piese semnate de 70 de artişti, printre care şi americanii John Ferren, Irene Rice Pereira sau Claire Falkenstein.

Cea mai veche lucrare este un tablou de Camille Pissarro, datat 1867, iar cea mai recentă pânză este un Jackson Pollock, realizată în 1947.

Muzeul Guggenheim a fost creat în 1939, însă a funcţionat în sediul actual din 1959. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite