Arte

articolul anterior articolul urmator

Muzeul Montmartre, salvat de un donator secret

0
30 Dec 2009 18:43:35
Autor: adevarul
Muzeul Montmartre
Muzeul Montmartre

Muzeul Montmartre, clădire din secolul al XVII-lea din regiunea omonimă a Parisului, a fost salvat de la închidere de un donator misterios. Potrivit The Independent, salvarea clădirii a fost primită cu bucurie de lumea culturală.

Municipalitatea din Paris închiriază clădirea Societăţii de Istorie şi Arheologie din Montmartre, care însă nu a mai putut plăti chiria din 2008. În octombrie, municipalitatea din Paris a ameninţat că va sista grantul anual de 124.000 de euro, singurul sprijin financiar care a menţinut muzeul deschis.

Pentru salvarea muzeului, care are aproximativ 50.000 de vizitatori pe an, circa 10.000 de locuitori ai cartierului Montmartre au semnat o petiţie pentru salvarea acestuia, lor adăugându-li-se zeci de personalităţi proeminente din lumea artei.

La sfârşitul lui noiembrie, muzeul a organizat o zi a porţilor deschise, ultima tentativă de a preveni dezastrul. Peste 1.500 de persoane au vizitat clădirea şi împrejurimile sale, grădina unde Renoir a pictat "The Garden in the Rue Cortot" şi camerele utilizate de ceilalţi artişti - inclusiv Utrillo, Suzanne Valadon, Raoul Dufy, compozitorul Erik Satie sau scriitorul Leon Bloy. În aceeaşi perioadă, donatorul misterios şi-a făcut apariţia, salvând muzeul.

"Există numeroase semnale pozitive privind viitorul muzeului, deşi nu pot spune că acesta este salvat până când nu sunt semnate toate actele. Cu toate acestea, un om de afaceri privat s-a declarat dispus să îşi asume toate riscurile financiare ale muzeului", a declarat Daniel Rolland, administratorul muzeului.

Potrivit administratorului, donatorul este o persoană "renumită" în lumea culturală, dar că identitatea sa nu va fi dată publicităţii înainte de semnarea documentelor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările