Muzicieni din 28 de ţări se conectează online, în rezidenţa EUYO de primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezidenţă artistică  online a EUYO
Rezidenţă artistică  online a EUYO

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a iniţiat prima sa rezidenţă artistică online, care se va se va adresa celor peste 120 de tineri muzicieni din cele 27 de state membre ale UE şi Marea Britanie, şi va include o sesiune de predare online cu 12 profesori recunoscuţi la scară mondială, printre care dirijorii Vasily Petrenko (dirijor principal EUYO) şi Iván Fischer.

Alături de numele sonore, dirijorii Vasily Petrenko şi Ivan Fischer, vor preda numeroşi alţi muzicieni, inclusiv directorul de repetiţii Peter Stark, dar şi apreciatul scriitor, jurnalist muzical şi prezentator de radio şi televiziune Tom Service.

Rezidenţa artistică din primăvara anului 2020 planificată să aibă loc în Ferrara, ca şi turneul în Italia şi Austria au fost anulate săptămâna trecută ca urmare a epidemiei COVID-19. Acestea sunt înlocuite cu o rezidenţă online de 23 de zile în lunile martie şi aprilie şi lansarea unui nou program digital EUYO.

Rezidenţa digitală va include ateliere şi lecţii, întâlniri online cu cei 150 de participanţi, laboratoare de muzică folosind un model dezvoltat în cadrul rezidenţei de vară a Orchestrei împreună principalul partener local  Grafenegg  şi spectacole online. În sprijinul acestui demers a fost dezvoltat un nou spaţiu digital EUYO împreună cu webdesignerii de la Outlandish. De asemenea, Orchestra intenţionează să facă o transmisie online către oraşul Ferrara, în semn de apreciere a sprijinului generos oferit de Ferrara pentru EUYO şi de recunoaştere a provocărilor uriaşe cu care se confruntă oraşul din nordul Italiei în care îşi are sediu.

„Aş dori să aduc un omagiu echipei EUYO, care, deşi au lucrat de la distanţă din casele lor din 7 oraşe din 4 ţări, au reuşit să organizeze acest program extraordinar într-o săptămână”, a declarat Secretarul General al EUYO, Marshall Marcus. „Noi toţi credem cu tărie că într-o perioadă de criză precum cea actuală, este crucial să continuăm principala noastră misiune, aceea de a ajuta la dezvoltarea liderilor muzicali europeni de mâine. Şi, într-adevăr, actuala criză globală ne face mai mult decât oricând conştienţi de importanţa de a învăţa mai bine cum putem colabora cu succes ”.

Rezultate audiţii EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Imagine indisponibilă

În urma audiţiilor ce au avut loc la Bucureşti  în noiembrie 2019, Andrieş Cigulea (violă) a fost selectat ca membru în EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, iar Caius Hiticas (vioară)şi Monica Bejenaru (violă) sunt păstraţi pe lista de rezerve. Miriam Zdragat (vioară) şi Annisia Iacovou (vioară) care au participat la audiţiile organizate în Grecia, respectiv Cipru, au fost invitate să se alăture orchestrei în programul de primăvară.

Andrieş Cigulea (violă) este student anul trei la Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima. Inspiratde sora lui care cânta la vioară, a început să studieze acelaşi instrument la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea profesorilor Nicolae şi Galina Buinovschi. Nouă ani mai târziu, a trecut la violă la clasa lui Vladislav Margine şi a Annei Trofimova, la Şcoala Republicană de Muzică Ciprian Porumbescu. La facultate a studiat cu Traian Boală, Sorin Gherbanovschi şi Carmen-Aida Soanea. Începând cu anul 2018, este membru al Orchestrei Naţionale de Tineret din România. A câştigat burse naţionale şi internaţionale de la Fundaţia Remember Enescu, EUphony Orchestra şi SoNoRo. Câştigător al celui de-al doilea premiu al Concursului Eduard Caudella, a obţinut şi premiul special la Concursul pentru cvartete de coarde Mozart.

Miriam Zdragat (vioară)a început să cânte la vârsta de 6 ani. A început lecţiile de vioară la Conservatorul din Atena şi studiat cu profesori membri ai Orchestrei de Stat din Atena. În prezent, se pregăteşte pentru absolvire (2021) cu prim violonistul Orchestrei Simfonice Radio din Grecia şi al Orchestrei „Academica” din Atena, Korelis Odysseas. Ca prim violonistă a orchestrei Conservatorului, a avut ocazia să cânte în numeroase concerte cu aceasta şi ca solist. A cântat cu ansamblul de coarde „Flex” al Megaron din Atena şi, de asemenea, a participat la un proiect italian numit „La Musica: un Ponte tra i popoli”, care vizează unitatea balcanilor prin muzică . În acest an, a primit bursa „Vergotis” oferită de familia Vergotis pentru Conservatorul din Atena.

Annisia Iacovou (vioară) este o violonistă jumătate română, jumătate cipriotă, născută în 1999 în Nicosia, într-o familie în care muzica făcea parte din viaţa de zi cu zi. Şi-a început lecţiile de vioară la vârsta de 8 ani în programul pentru Dezvoltarea Talentelor Muzicale al Ministerul pentru Educaţie şi Cultură, sub îndrumarea profesorilor Menelaos Menelaou şi Matheos Kariolou. A devenit membră a ansamblului de tineri solişti de coarde din Cipru format din cei mai avansaţi şi talentaţi elevi ai programului. Apreciaţi pentru calităţile lor, aceştia au fost invitaţi să susţină spectacole în Cipru, dar şi în străinătate, în săli de concerte prestigioase din Bruxelles, Viena, Moscova şi Roma. Începând cu luna octombrie 2018, studiază de profesorul Marco Rizzi în cadrul Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim.

EUYO oferă o experienţă nepreţuită pentru viitoarea generaţie de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost şi va fi mereu o orchestră unică”, declara Vladimir Ashkenazy.
Imagine indisponibilă

EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalităţi ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. Orchestra susţine în general două turnee anuale, în primăvară şi în vară, care includ reprezentaţii în cele mai importante săli de concerte şi festivaluri ale Europei. Fiecare turneu este precedat de o perioadă de rezidenţă, de studiu şi repetiţii intensive. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiţii pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

EUYO oferă şansa unei experienţe profesionale unice pentru tinerii instrumentişti care îşi doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experienţa marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeştri îi pregătesc pentru o carieră internaţională de succes. Peste 90% dintre membrii orchestrei ajung muzicieni profesionişti de marcă, iar cea mai mare parte a lor îşi găsesc cu uşurinţă locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite