Neagu Djuvara dezveleşte, astă-seară, la Ateneu bustul lui Trandafir Djuvara, în deschiderea stagiunii 2015-2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Sala mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, va deschide joi seară, de la ora 19.00, stagiunea 2015-2016,  cu un program dedicat lui Ludwig van Beethoven: Uvertura „Inaugurarea casei“,  Concertul nr. 4, pentru pian şi orchestră, şi Simfonia nr. 5.

Concertul de deschidere a stagiunii simfonice 2015-2016  a Filarmonicii "George Enescu", cu program integral Beethoven, va fi prezentat publicului bucureştean pe 1 şi 2 octombrie, de la ora 19.00. 

Joi seară, de la ora 18.15, istoricul Neagu Djuvara va dezveli bustul de bronz al bunicului său Trandafir Djuvara, bust creat de celebrul sculptor Mihai Onofrei înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial.  

Neagu Djuvara a donat Ateneului Român acest bust.

 La ceremonia de dezvelire a bustului de joi seară, din foaierul Ateneului, vor vorbi istoricul Neagu Djuvara şi Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu" şi criticul de artă Pavel Şuşară.

Trandafir G. Djuvara (1856-1935) a fost un diplomat român a cărui prestigioasă carieră a început la 1 aprilie 1879, când a fost numit ataşat provizoriu la Agenţia diplomatică a României la Paris, şi s-a încheiat la 31 decembrie 1926, când a părăsit Ministerul Afacerilor Străine, la 70 de ani.  A parcurs un traseul carieristic de 48 de ani: Belgrad-Sofia-Constantinopol-Galaţi-Bruxelles-Le Havre-Luxemburg-Atena (1887-1925).

image

În timpul activităţii sale diplomatice s-a confruntat cu ample frământări cauzate de efectele Primului Război Mondial, de cele două Revoluţii din Rusia sau de crearea Ligii Naţiunilor. Trandafir G. Djuvara a fost acreditat sa pe lângă regele Leopold al II-lea, „în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al regelui Carol I“, a avut o misiune la Bruxelles (perioadă în care i s-a născut fiul cel mic, Radu).
Iată ce spune Neagu Djuvara ­ despre bunicul său:

„Trebuie să mărturisesc aici, cu oarecare sfială, că dacă bunicul avea vădit o mare afecţiune pentru mine, mie-mi ­inspira prea multă teamă ca să pot vorbi de dragoste. Avea, fără îndoială, un caracter foarte dificil, era ceea ce se numeşte un tiran domestic. A fost şi pricina pentru care prima lui soţie, bunica mea, l‑a părăsit cu cei doi băieţi încă ­mici. Pe vremea aceea, soţia mai putea fi penalizată pentru faptul de a fi fost cea care a cerut divorţul, aşa că cei doi copii au fost lăsaţi în grija tatălui, care i-a crescut în stil ­spartan“.

Bustul a supravieţuit în cavou 

Neagu Djuvara a donat Ateneului Român bustul de bronz al bunicului său, creat de celebrul sculptor Mihai Onofrei înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial. Monumentul – pentru că ne permitem să-i spunem aşa – se află deja în foaierul Ateneului şi a putut fi remarcat de către spectatorii Festivalului „George Enescu“. Înainte de a fi adus aici, bustul a stat ascuns, vreme de un regim comunist şi de prea mulţi ani de tranziţie, în cavoul familiei Djuvara de la Cimitirul Bellu. A supravieţuit acolo, în cavou, pentru a fi valorificat public târziu, în 2015, totuşi nu prea târziu, prin grija Fundaţiei Culturale Erbiceanu şi cu ajutorul maestului Doru Drăguşin, care a ajutat la restaurarea bustului şi a realizat postamentul din granit roz şi piedestalul care să integreze lucrarea în estetica foaierului Ateneului, potrivit unui articol publicat în Adevărul.

Joi şi Vineri, 1 şi 2 Octombrie, 19:00 - 21:00
Sala mare
DESCHIDEREA STAGUNII 2015-2016


Orchestra simfonică a Filarmonicii
"George Enescu"
Dirijor

Horia Andreescu
Solistă
Elena Bashkirova 
Program
Ludwig van Beethoven

Uvertura Inaugurarea casei
Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian şi orchestră, op. 58
Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67

Stagiunea camerală a Filarmonicii s-a deschis miercuri, 30 septembrie, cu un recital extraordinar dedicat creaţiei lui George Enescu (Recital vocal - Enescu 60), cu participarea extraordinară a mezzosopranei Viorica Cortez, a sopranei Leontina Văduva, a baritonului  Florin Estefan, a violonistului  Vlad Maistorovici şi a pianistului  Alina Pavalache. În program au fost lucrări de George Enescu, Jules Massenet, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Maurice Ravel.

Citiţi şi:

Saga Djuvara: Trandafir Djuvara, bunicul străbunicului. „Na şi mie, na şi ţie,/ Numai Domnul să ne ţie/ Veşnic în diplomaţie“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite