Arte

articolul anterior articolul urmator

Nepotul lui Mircea Eliade susţine că dreptul de a decide viitorul documentelor familiei îi aparţine. Un marş este programat pentru luni

5
13 Dec 2019 12:12:00
Autor: News.ro
Sorin Alexandrescu
Sorin Alexandrescu

Nepotul lui Mircea Eliade, profesorul universitar Sorin Alexandrescu, a anunţat pe Facebook că licitaţia Historic a fost blocată legal şi că dreptul de a decide viitorul documentelor familiei îi aparţine. Pe de altă parte, luni seară, când ar urma să aibă loc vânzarea, este programat un marş pentru „salvarea tuturor manuscriselor ale lui Eliade”.

Profesorul universitar Sorin Alexandrescu a scris joi seară pe Facebook: „În calitate de unic moştenitor al dreptului de publicare a cărţilor, manuscriselor şi documentelor Mircea Eliade, unchiul meu, acordat prin testament de Mircea şi, respectiv, Christinel Eliade, soţia sa, am iniţiat demersurile juridice necesare împotriva intenţiei Casei de Licitaţii Historic de-a pune în vânzare asemenea documente pe data de 16 decembrie. Ca urmare, această vânzare a fost blocată legal. Dat fiind că avocaţii mei m-au sfătuit să nu anunţ acest lucru prematur, o fac abia acum. Urmează să vedem ce se va întâmpla în continuare cu aceste documente. Consider că dreptul de-a decide viitorul unor documente ale familiei mele îmi aparţine mie, nu altor persoane sau instituţii”.

Miercuri şi joi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai casei de licitaţii Historic au purtat discuţii privind cumpărarea directă a celor circa 15 scrisori, cărţi poştale şi manuscrise-ciorne ale unor articole scrise de Mircea Eliade din arhiva istoricului literar Mircea Handoca. Negocierile au eşuat din cauze procedurale, după cum a anunţat ministerul, astfel că instituţia de stat a cerut ajutorul Arhivelor Naţionale.

„Suntem absolut convinşi că, în interesul protejării acestui patrimoniu arhivistic şi deopotrivă cultural deosebit de valoros pentru ţara noastră, Arhivele Naţionale vor proceda la instituirea dreptului de preempţiune şi o parte importantă din istoria noastră va fi păstrată în patrimoniul naţional”.

Miercuri, Ministerul Culturii a transmis că avea drept de preempţiune pentru respectivele documente şi că nu a fost înştiiţat cu privire la această licitaţie.

Istoricul Alin Ciupală, expertul casei de licitaţii Historic a explicat joi pentru News.ro că au avut loc consultări între cele două părţi pentru găsirea unei soluţii în acest caz. El a precizat că nu este vorba despre manuscrise literare ale scriitorului, dar că şi în cazul acestei licitaţii s-a acţionat în conformitate cu legea, Arhivele Naţionale fiind înştiinţate în prealabil.

Luni, la ora 19.00, este programat marşul „Salvaţi toate manuscrisele lui Eliade!”, iniţiat de Cosmin Ciotloş, Radu Vancu, Dana Jalobeanu, Eugen Ciurtin şi Cătălin Cioabă. Punctul final este strada Amzei 2, unde se află sediul casei de licitaţii Historic.

Peste 1.600 de persoane au semnat o petiţie lansată online de scriitorul Radu Vancu prin care este cerută blocarea licitaţiei.

Din colecţia istoricului literar Mircea Handoca, dar şi din alte fonduri, au mai fost licitate în ultimii doi ani, la Artmark, scrisori, cărţi semnate de Eliade şi alte documente.

Reprezentanţii casei de licitaţii Historic nu au putut fi contactaţi până la momentul publicării acestei ştiri

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

geek-a-contra
13.12.2019, 12:28:20

destul de nebulos... sorin alexandrescu este "unic moştenitor al dreptului de publicare a cărţilor, manuscriselor şi documentelor Mircea Eliade", deci poate decide ce si cum in materie de "publicare", dar nu spune daca este si "proprietarul" documentelor. daca nu este properietar nu cred ca se poate opune vinzarii, lucru total diferit de publicare. cum spuneam, nebulos...

+1 (1 vot)
AltCineva
13.12.2019, 13:35:17

sorin alexandrescu ar putea bloca licitatis si/sau decide asupra documnetelor daca poate demonstra ca au fost sustrase. Daca familia le-a vandut/instrainat... PA SI PUSI Cat desre dreptul de preemptiune...da, poate fi ...dar pretul platiti va trebui sa fie pretul pietei nu al ministerului...

Markus Roman
13.12.2019, 14:15:01

Normal ca manuscrisele ii apartin urmasului legal. Asa cum si castelele Bran si Peles apartin acum urrmasilor legali. Adica de ce la urmasii de os regal se poate, iar la urmasii lui Eliade nu se poate?

+1 (1 vot)
AltCineva
13.12.2019, 14:56:22

@Markus Roman Bran si Peles au fost confiscate, deci ai putea spune ca "au fost furate". Nu cred ca se poate spune acelasi lucru despre acele note/insemnari (nu sunt manuscrise). Ele au putut fi instrainate (vanzare, donatie, cadou) catre diversi terti...deci s-a pierdut (renuntat) la dreptul de proprietate. Cum ar fi ca urmasii lui Van Gogh sa ceara sa fie "proprietari" peste toate operele artistului ??? Sau sa ceara ca orice vanzare sa fie aprobata de ei ? Ar fi ridicol....

mossss ion roata
13.12.2019, 14:27:06

Mult succes in lupta cu hotii de manuscrise, domnule profesor!

+1 (1 vot)
Modifică Setările