Arte

articolul anterior articolul urmator

Noaptea Muzeelor 2021 - Sute de evenimente şi experimente artistice organizate în 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi

0
10 Jun 2021 13:37:35
Autor: News.ro
Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

Sute de evenimente unice, derulate în aproximativ 190 spaţii culturale din 73 localităţi din toată România, vor avea loc sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, anunţă organizatorii.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa, muzeele de stat şi private, galeriile de artă şi toate celelalte entităţi culturale participante definesc Noaptea Muzeelor 2021 ca pe un eveniment al inovaţiei culturale şi al curiozităţii, accesibil tuturor categoriilor de public.

Pe 12 iunie, marile oraşe au pregătit zeci de de intervenţii muzeale şi artistice cu care publicul poate interacţiona, de la expoziţii şi tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din orăşelele, comunele şi satele României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

În Bucureşti, 50 de muzee, galerii de artă, colecţii, creativi, instituţii publice de cultură şi asociaţii,  institute culturale, universităţi, coruri naţionale, rezidenţe, opere, festivaluri, expoziţii surpiză, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative sau artişti independenţi ademenesc publicul la Noaptea Muzeelor.

Primăria Bucureşti, deschisă publicului

Pentru prima dată, cu ocazia Nopţii Muzeelor, Primăria Municipiului Bucureşti se deschide publicului larg, într-un eveniment care reuneşte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, precum şi la alte experienţe culturale.

În Iaşi, Primăria dă o replică organizând trasee cu tramvaiele de epocă din colecţie.

Ampla desfăşurare de anul acesta – offline sau online - este disponibilă pentru consultare pe portalul Noaptea Muzeelor - https://noapteamuzeelor.org/

Organizată anual de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) - membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO) -, Noaptea Muzeelor se află la a XVII-a ediţie. Şi în ţara noastră, evenimentul reprezintă un reper al interesului major al publicului faţă de lumea muzeală şi industriile culturale, dar şi măsura impactului pe care operatorii culturali îl au în societate.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea Covid-19.

În anul 2020, în contextul pandemiei Covid-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările