Noul buget: Cultura primeşte mai mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul crescut cu 51% pentru Ministerul Culturii îi permite acestuia o rectificare în urma căreia şi instituţiile din subordine vor avea ceva mai mulţi bani. Nu la fel de bine stă Institutul Cultural Român, care primeşte cu 0,09% mai mult, sumă considerată insuficientă de conducerea acestuia, care miza pe un buget mai consistent, datorită numeroaselor evenimente pe care le pregăteşte.

Potrivit noului proiect al bugetului de stat pentru 2017 al Guvernului condus de Sorin Grindeanu, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale i se vor aloca 766,1 milioane de lei, cu 51,1% mai mult decât în 2016. 

Potrivit programului de guvernare 2017-2020, principalele direcţii de acţiune în domeniul culturii sunt: revizuirea actelor normative din domeniul culturii, îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de achiziţii de creaţii culturale, lansarea primului program de susţinere a investiţiilor în infrastructura culturală, continuarea şi finalizarea celor două mari proiecte care presupun construirea unei săli moderne de concerte şi a unui centru cultural multifunctional (parte a proiectului ”Cartierul Justiţiei”) în Bucureşti, protejarea, conservarea şi depozitarea patrimoniului muzeelor naţionale, susţinerea industriei cinematografice româneşti şi a acţiunii ”Timişoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”. De asemenea, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pune mare accent pe pregătirea Centenarului Marii Uniri.

Printre programele prioritare se numără cel de restaurare a monumentelor istorice, Zilele Europene ale Patrimoniului (creat sub auspiciile Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene), reuniunea de informare a direcţiilor judeţene pentru cultură în domeniul patrimoniului cultural imobil şi de inventariere şi clasare a subcomponentelor aflate în monumente, ansambluri şi situri de grupa A din Lista Monumentelor Istorice, Limes şi repatrierea bunurilor culturale mobile care au părăsit ilegal teritoriul României.

În prima variantă de buget, publicată la începutul acestei săptămâni, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale primea 766,2 milioane lei (+51,2%).

ICR, o creştere a bugetului cu 0,09%

Bugetul de stat propus de Guvernul Grindeanu naşte şi nemulţumiri. De exemplu, Institutul Cultural Român va primi, potrivit noului proiect de buget de stat, 35 de milioane de lei, cu 0,09% mai mult decât anul trecut, după ce, în prima variantă a documentului, creşterea alocată pentru instituţie era de 4,2%.

În proiectul iniţial de buget pentru 2017, guvernul condus de Sorin Grindeanu prevăzuse o alocare de 36,45 milioane lei pentru Institutul Cultural Român, cu 4,2% mai mult decât a primit instituţia în 2016.

image

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu (foto dreapta), a declarat luni pentru Agenţia de presă News.ro că modificarea de buget adusă pentru acest an instituţiei pe care o conduce - care presupunea o creştere de 4,2% faţă de 2016 - nu este mulţumitoare şi a precizat că se va ”bate” în Parlament pentru buget.

”Avem un plan care prevedea o creştere de 40%, aşa că 4% nu aş zice că mă mulţumeşte. Dar, în sfârşit, mai este o rectificare bugetară în vară - singura care pentru o instituţie de proiecte poate fi folositoare. Le-am explicat că cele de iarnă degeaba ne vin. Trebuie să înţeleagă toată lumea, cred, că ne apropiem de datele calendarului care ne obligă şi nu putem năvăli cu proiectele în anii centenari. Trebuie să le pregătim din vreme. Dacă nu învăţăm lucrul ăsta, nu am făcut nicio ispravă”, a declarat Radu Boroianu pentru News.ro.

Centenarul Marii Uniri şi Centenarul Incheierii Primului Război Mondial, Festivalul Europalia şi Forumul Franco-Român la care ICR este sau va fi partener se numără printre proiectele prevăzute pentru a fi dezvoltate în 2017 şi 2018.

Buget mai mic pentru Academia Română

Nici Academia Română nu stă prea bine, aici fiind vorba chiar de un buget mai mic decât cel din 2016. Potrivit noului proiect de buget de stat, instituţia ar urma să primească 375,7 milioane de lei, cu 0,67% mai puţin decât anul trecut, după ce, în prima variantă a proiectului de buget, forului îi fuseseră alocaţi 386,4 milioane de lei, ceea ce presupunea o creştere de 2,1%.

Un procent de 70,79 din finanţarea totală a Academiei Române este asigurat de stat, iar 29,21% este reprezentat de venituri proprii.

Prioritatea investiţională din perioada 2017 - 2020 o reprezintă restaurarea Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” (Casa Macca), a Casei memoriale “George Călinescu”, a Palatului Ghica Căciulaţi şi a Institutului de Istoria Artei “George Oprescu”.

Lucrările de conservare-restaurare şi valorificarea colecţiilor Muzeului Naţional de Antichităţi la imobilul Casa Macca au început să fie finanţate din anul 2016, fondurile necesare ridicându-se la suma totală de 18,2 milioane de lei. Academia a solicitat, pentru anul acesta, 2 milioane de lei.

Academia Română, din venituri proprii, a reuşit elaborarea proiectului de consolidare a Casei memoriale ”George Călinescu” şi propune pentru anul 2017 alocarea sumei de aproximativ 400.000 de lei necesară reabilitării imobilului. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite