Arte

articolul anterior articolul urmator

O galerie de artă din Tokyo a organizat o expoziţie unde furtul operelor a fost permis

2
12 Jul 2020 13:33:46
Autor: Adelina Mărăcine
FOTO news.ro
FOTO news.ro

O galerie de artă din Tokyo a propus recent vizitatorilor să „fure“ opere la alegere, iar o parte din „pradă“ a ajuns rapid pe site-urile caselor de licitaţii.

Organizatorii îşi doreau ca evenimentul să rămână confidenţial, dar informaţia s-a răspândit repede prin intermediul reţelelor de socializare. Atât de bine încât 200 de persoane s-au grăbit la deschidere, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, joi spre vineri, scrie news.ro, care citează AFP.  

„Infractorii“ au fost atât de eficienţi încăt expoziţia a fost devalizată de operele sale în mai puţin de zece minute, în contextul în care era prevăzută să rămână deschisă până la zece zile. 

Graba a fost atât de mare încât Poliţia a sosit la sediul galeriei înainte ca organizatorii să explice orice neînţelegere. 

Această „expoziţie de artă retractabilă“ a fost un „experiment“ menit să transforme relaţia dintre artişti şi public, a explicat pentru AFP Tota Hasegawa, la originea proiectului. 

Posibilitatea de a fura obiecte permite atragerea unui public mai larg şi oferă vizitatorilor o anumită plăcere datorată transgresiunii, potrivit lui Minori Murata, artist care a expus portofolii cu bani şi extrase de cărţi de credit.

Societatea japoneză nu este obişnuită să sfideze interdicţiile şi ţara are o rată de criminalitate foarte scăzută.            

De altfel, anumiţi „infractori“ de la expoziţie s-au comportat ca nişte gentlemeni, a estimat organizatorul Tota Hasegawa. Dovadă că atunci când unul dintre ei „şi-a pierdut geanta cu portofel, obiectul a fost înapoiat unei persoane de la organizare şi restituit proprietarului“, a subliniat el. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Alexandru Preda
12.07.2020, 16:52:25

Idei bolnave! Probabil de la cutremure li se trage!

Camelian Propinatiu
13.07.2020, 22:54:10

Sunt şi ţări cu iubitori de frumos unde golirea ofertei se realiza în sub trei minute.