Arte

articolul anterior articolul urmator

O operă de artă contemporană austriacă devine monument la Bucureşti

0
26 May 2022 09:58:56
Autor: News.ro
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Sculptura „Die Doppelgängerin” (geamăna/ sosia) a artistei austriece Valie Export va fi prezentată publicului vineri, la ora 11.00, fiind instalată pe spaţiul privat de la MARe/Muzeul de Artă Recentă.

Ceremonia de dezvelire a noului monument se va desfăşura în prezenţa ES Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România, şi a lui Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac la Bucureşti, în cadrul parteneriatului foarte strâns dintre cele două instituţii diplomatice şi MARe/Muzeul de Artă Recentă.
 
Creată în 2010, sculptura „Die Doppelgängerin” este o lucrare de mari dimensiuni (460 x 200 x 200 cm şi cântărind 1.200 kg), realizată în doar cinci exemplare (din materiale diferite), răspândite în întreaga lume. Exemplarul care intră, astfel, în colecţia permanentă a MARe este cel de-al doilea din serie, fiind singurul turnat în bronz. Înainte de a ajunge la Bucureşti, sculptura a fost expusă la Berlin, la PalaisPopulaire (2020 - 2021). De asemenea, Palatul Belvedere din Viena găzduieşte, în mod permanent, o altă variantă executată din oţel inoxidabil.
 
"În calitate de ambasadoare a Austriei, este o foarte mare bucurie să văd opere ale artistelor şi artiştilor austrieci amplasate în spaţii deschise, accesibile publicului. În cazul de faţă, este însă mult mai mult decât atât: avem de-a face cu o creaţie extraordinară. Sculptura „Die Doppelgängerin” de Valie Export impresionează atât prin dimensiuni, cât şi prin expresivitatea sa. Graţie amplasării sale chiar în faţa MARe, aceasta va constitui prima impresie, prima imagine pe care vizitatorii o vor dobândi despre Muzeul de Artă Recentă. Această operă de artă a uneia dintre cele mai importante artiste austriece contemporane va fi, de aici înainte, un reper al oraşului Bucureşti”, a precizat ES Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei în România.
 
„Pe de o parte, lucrarea lui Valie Export conferă o dimensiune actuală patrimoniului construit, realizat de arhitecţi austrieci în centrul istoric al Bucureştiului. Pe de altă parte, sculptura aduce în spaţiul public unul dintre cele mai puternice discursuri artistice ale momentului, legate de drepturile şi emanciparea femeilor. Dorim să adresăm toate mulţumirile şi felicitările noastre domnului Erwin Kessler şi Muzeului de Artă Recentă pentru toate eforturile lor de a aduce definitiv în România această operă ce se ridică împotriva intoleranţei şi discriminărilor”, spune directorul Forumului Cultural Austriac, Thomas Kloiber.
 
„Die Doppelgängerin este o denumire intraductibilă, dar ca semnificaţie trimite la ideea de alter ego, de geamăn străin (cel care seamănă izbitor cu altcineva, fără a avea vreo relaţie de sânge). Mai poate denumi şi spiritul geamăn (spirit în sensul de fantomă, de fiinţă de pe lumea cealaltă). Valie Export a reprodus acest concept printr-o lucrare monumentală, reprezentând două foarfece deschise, care se întrepătrund, orientate cu vârfurile în jos, înfipte în sol. Impresia este una ambivalentă: pe de o parte uimeşte prin supleţe, prin eleganţă şi graţie, pe de altă parte induce o stare de angoasă, cel două foarfece deschisă şi vârfurile ascuţite accentuând ideea de agresiune, de pericol, de străpungere. Asociată deseori cu preocupările domestice ale femeilor (cusutul, croitul), dar şi cu actul chirurgical, cu tunderea părului, ori cu producerea unui film (de unde şi celebrul apel CUT!, din cinematografie), foarfeca este „mânuită” de VALIE EXPORT într-un mod demonstrativ şi manifest. Evenimentul din data de 27 mai 2022 este si o ocazie pentru MARe/Muzeul de Artă Recentă de a mulţumi Ambasadei Austriei şi Forumului Cultural Austriac pentru susţinerea lor şi pentru parteneriatul extrem de intens din ultimii ani”, a precizat şi Erwin Kessler, directorul general al MARe.  
 
Născută la Linz, pe 17 mai 1940, Valie Export este una dintre principalele figuri ale avangardei şi ale artei feministe austriece şi europene. Autoare a unor lucrări – sculptură, fotografie, film, video, performance şi instalaţie – care au schimbat modurile de creaţie şi de percepţie publică a artei angajate şi cu miză socială, Valie Export este una dintre artistele şi artiştii austrieci cei mai expuşi si cei mai discutaţi în întreaga lume.
 
Lucrarea „Die Doppelgängerin” a fost achiziţionată după succesul expoziţiei „Valie Export. Import”, din perioada 18 decembrie 2020 - 14 martie 2021, organizată de MARe cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările