O săptămână plină

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost o săptămână neobişnuit de plină în evenimente; şi încă nu s-a încheiat. A fost ziua Radio România Muzical; la Gala premiilor Radio România Cultural am avut ocazia să-l reîntâlnesc pe violonistul Răzvan Stoica; am ascultat înregistrarea unui minunat concert new-yorkez din 19 mai 2013; sâmbătă urmează o transmisiune directă eveniment comentată chiar din studioul de radio al Teatrului Metropolitan din New York.

Răzvan Stoica

Chiar astăzi de dimineaţă i-am reascultat la Radio România Muzical una dintre înregistrări – Balada de Ciprian Porumbescu interpretată alături de sora sa, Andreea Stoica, o înregistrare ce poate fi ascultată în multe locuri din ţară astăzi, graţie proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică. Şi am admirat din nou talentul atât de special al acestui violonist de 27 ani, stabilit de 10 ani la Amsterdam, care are un mod atât de personal de a face muzică şi care, mai mult decât orice, este interesant să transmită ceva publicului prin interpretarea sa. Este un mare virtuoz, dar şi un artist foarte sensibil; sper să aibă şansa de a accede acolo unde îi este locul, adică în elita valorilor internaţionale. Un prim pas a fost făcut: în octombrie 2013, Răzvan Stoica a devenit laureatul concursului New Talent de la Bratislava, derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio, competiţie în care a fost propus de Radio România Muzical. A fost prima dată când un român a primit acest premiu în istoria de 44 ani a competiţiei care are în fiecare an un singur premiu, titlul de „Noul talent” al anului. Tocmai această reuşită i-a determinat şi pe organizatorii Galei premiilor Radio România Cultural să-i ofere lui Răzvan Stoica premiul „In memoriam Iosif Sava”.

De la MET

Sunt deja mai mulţi ani  de când în fiecare stagiune, un spectacol al Teatrului Metropolitan din New York este comentat chiar de la faţa locului, din studioul Radio Metropolitan International, pentru cei care ascultă Radio România Muzical şi Radio România Cultural. Ghid este de fiecare dată Luminiţa Arvunescu, realizatoarea emisiunii „Seara de operă”.  Interesant este că imagini video live din studioul de radio new-yorkeze pot fi urmărite pe site-urile posturilor de radio care transmit în direct, adică la www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro, pentru că, nu-i aşa, e interesant de văzut şi ce se întâmplă, nu doar ce se aude. Iar de ascultat (dar nu şi de urmărit video) este spectacolul cu „Somnambula” de Vincenzo Bellini, în care protagonistă este soprana Diana Damrau, o specialistă a rolurilor belcanto, adică acelea care uimesc publicul cu virtuozitatea vocală.

Deci, de ascultat şi urmărit, sâmbătă, 29 martie, de la ora 18.50, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Un concert memorabil la New York

Şi pentru că tot a venit vorba de New York, am ascultat de curând concertul care a avut loc în 19 mai 2013 la Carnegie Hall, concertul cu care dirijorul James Levine a revenit pe scenă după doi ani de absenţă datoraţi stării precare de sănătate.

Poate că numele lui James Levine nu spune prea multe în România (aş fi fericită să mă înşel): el este directorul muzical al Teatrului Metropotalin din New York (unul dintre cele mai bune, poate chiar cel mai bun din lume la ora actuală) şi îl leagă de acest teatru o istorie de peste 4 decenii. Are 10 premii Grammy, dintre care 5 obţinute alături de orchestra acestui teatru care susţine în fiecare stagiune şi cel puţin 3 concerte simfonice la Carnegie Hall. Un astfel de concert a avut loc în 19 mai 2013, iar solist a fost pianistul rus Evgheni Kissin, un fost copil-minune, astăzi unul dintre marii pianişti la nivel mondial; de altfel, Kissin s-a bucurat de mare succes şi la Bucureşti în ediţia 2013 a Festivalului Enescu.

A fost un program foarte frumos în 19 mai 2013 la Carnegie Hall: Preludiul actului I din opera Lohengrin de Wagner, Concertul nr.4 pentru pian şi orchestră de Beethoven şi Simfonia a IX-a de Schubert. Dacă vreţi să ascultaţi cum sună o mare orchestră a lumii (grandios, impresionant), puteţi să ascultaţi pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2014 sau de pe albumul care este disponibil şi în România la www.getmusic.ro sau în magazinele de specialitate.

Acest disc s-a lansat în 24 martie, adică data când  Radio România Muzical a împlinit 17 ani de existenţă.

O aniversare

Sunt mândră că de 17 ani sunt parte a colectivului Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii clasice şi de jazz. Practic întreaga mea viaţă de adult s-a desfăşurat acolo şi am văzut în anii aceştia cum interesul publicului pentru muzica clasică creşte de la an la an – lucru care nu poate fi decât îmbucurător pentru România în sine. Au venit până în 24 martie multe mesaje de felicitare din partea ascultătorilor – puteţi să le citiţi aici dacă doriţi – reţin doar unul: „Voi faceţi România mai frumoasă”. Şi adaug eu, oamenii care ascultă muzică clasică fac România mai frumoasă. Le mulţumesc tuturor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite