Arte

articolul anterior articolul urmator

O sculptură de Brâncuşi, vândută la preţul record de 71 de milioane de dolari

4
16 May 2018 17:12:51
Autor: Dana Mischie
Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi                    FOTO: artdaily.com
Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi                    FOTO: artdaily.com

Lucrarea „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuşi, a fost vândută marţi seara de casa de licitaţii Christie’s din New York, pentru suma de 71 de milioane de dolari, stabilind astfel un nou record pentru artistul român care devine al doilea cel mai bine vândut sculptor din lume, scrie Mediafax.

Sculptura de Brâncuşi este singurul exemplar din bronz a portretului stilizat al scriitoarei şi moştenitoarei anglo-americane, Nancy Cunard. Sculptura include şi baza de marmură cioplită de sculptorul român, „un factor de o imensă semnificaţie dată fiind importanţa pe care Brâncuşi a atribuit-o interacţiunii dintre materiale şi a efectului combinat dintre subiectele sale sculptate şi piedestalurile pe care le plasa”, scrie artdaily.com. 
 
Nancy Cunard (foto: jos) era o protectoare a artiştilor şi scriitorilor din Paris în perioada interbelică, în cercul său aflându-se personalităţi precum Tristan Tzara, Marcel Duchamp, Ezra Pound sau James Joyce.
Când l-a întâlnit pe Brâncuşi, în 1923, prin intermediul dadaistului Tzara, Cunard l-a descris ca „un păstor bătrân, arătos, cu barbă, şi, după mintea mea, unul dintre cei mai minunaţi sculptori ai timpurilor noastre”, după cum informează acelaşi site. 

 
Sculptorul român ar fi rămas impresionat de scriitoare pe care o vedea ca pe întruparea libertăţii anilor '20. 
„Totul la felul în care se comporta arăta cât de sofisticată era pentru zilele noastre”, ar fi spus Brâncuşi, conform aceluiaşi site. 
Cunard nu i-a fost model lui Brâncuşi astfel că avea să afle ani mai târziu că acesta sculptase o figură care îi purta numele. 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ovidiu preda
16.05.2018, 17:25:31

alta uritenie a pamintului

0 (4 voturi)
ovidiu preda
16.05.2018, 17:29:41

lumea s-a intors pe dos.....ce e frumos e in ochii unora urit si invers, eurovision cu cotcodaceala aia e valoare, filmul ala premiat nu ma atinge alta valoare, aferim alta....si tot asa, as fi curios cum ar privi un sculptor antic asa ceva, sau michelangelo

0 (4 voturi)
Herr Hoher
16.05.2018, 17:59:03

Si-ar aduce aminte ca de dimineata a omis sa se duca la buda si ar recupera.

0 (4 voturi)
Galeriu Crestinu
17.05.2018, 02:09:02

"Criticii de arta" de pe acest forum sunt in majoritate total "afoni"..asta in termeni mai "muzicali".... ca sa fie mai pe intelesul lor.... Inca un motiv pentru care autorul a preferat sa stea departe de aceasta tara si operele lui "neintelese" sa fie vandute la preturi astronomice ......tot departe.....altfel le vindeau securistii pe mai nimic.

-1 (1 vot)