Arte

articolul anterior articolul urmator

Sculptura „Finale“ a lui Dumitru Chipăruş, estimată la 355.000 de euro

0
6 Sep 2013 19:59:02
Autor: Alexandra Cheroiu
Sculptura „Finale“ a lui Dumitru Chipăruş FOTO artodyssey1.blogspot.ro
Sculptura „Finale“ a lui Dumitru Chipăruş FOTO artodyssey1.blogspot.ro

„Finale“, o sculptură din bronz şi fildeş realizată de Dumitru Chipăruş, reprezentând  o reverenţă a artiştilor de la Baletul Russes, va fi scoasă la licitaţie de casa Bonhams, pe 26 noiembrie.

 
Sculptura, creată în anul 1928, este estimată la o sumă cuprinsă între 230.000 şi 355.000 de euro. Figura centrală a sculpturii l-ar putea reprezenta pe Vaslav Nijinksky, celebrul dansator al The Ballet Russes, care era şi iubitul directorului companiei, Serghei Diaghilev.
 
Înalt de 65 de centimetri, personajul masculin este cel mai impozant din cele trei figurine proiectate de Chipăruş. Sculptura de bronz postată pe o structură de fildeş reprezintă un balerin într-un costum complicat roşu cu auriu, flancat de două femei cu fustele învolburate.
 
„Acest triplu grup al lui Dumitru Chipăruş evocă toate cele trei elemente oferite de The Ballet Russes audienţei, mai exact culoare, emoţie şi inspiraţie. Este cea de-a treia sculptură a lui Chipăruş care a fost scoasă la vânzare în ultimul an şi este o lucrare rară. Consider că interesul internaţional faţă de această licitaţie va fi extrem de ridicat“, a declarat directorul licitaţiei, Mark Oliver.
 
Compania The Ballet Russes a fost înfiinţată la Paris, Serghei Diaghilev (1872 - 1929) având o influenţă decisivă în toate domeniile creaţiei legate de artele spectacolului şi determinând o veritabilă revoluţie estetică. Cunoscută pentru adevărata revoluţie privind munca artistică, compania a atras foarte multe colaborări cu unele dintre cele mai importante personalităţi artistice ale vremii precum Pablo Picasso, Henri Matisse, Coco Chanel şi Igor Stravinsky. Lui Serghei Diaghilev i s-au alăturat balerinii celebri Ana Pavlova şi Vaslav Nijinsky. Vaslav Nijinsky a semnat un contract cu compania ca balerin principal la vârsta de 18 ani.
 
Dumitru (Demetre) Chipăruş, născut în România, în 1886, a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai reprezentativi sculptori ai stilului Art Deco. În 1909 a plecat în Italia, pentru a studia în atelierul scuptorului Raffaello Romanelli, iar în 1912 a ajuns la Paris, unde s-a înscris la cursurile de la Ecole des Beaux Arts, în clasa lui Antonin Mercie şi Jean Boucher.
 
Primele sculpturi ale lui Chipăruş, realizate în stil realist, au fost expuse la Salonul din 1914, potrivit site-ului casei Artmark. A început să folosească un amestec de bronz şi fildeş, tehnică denumită criselefantină, cele mai cunoscute lucrări ale sale fiind realizate între 1914 şi 1933. Stilul de maturitate al lui Chipăruş a început să se contureze în anii '20, sculpturile acestei perioade remarcându-se pentru deosebitul lor efect decorativ. Printre subiectele predilecte erau balerinele baletului rusesc, personajele teatrului din Paris şi cele din primele filme, ilustrate într-o manieră stilizată, cu trupuri zvelte şi alungite. Opera sa a fost influenţată de interesul pentru arta egipteană, trezit odată cu descoperirile făcute în timpul excavării mormântului faraonului Tutankhamon.
 
La începutul anilor '40, sculpturile sale se vindeau greu, dar Chipăruş a continuat să lucreze pentru propria plăcere, realizând statuete cu animale în stil Art Deco. Situaţia economică de după Al Doilea Război Mondial nu era favorabilă dezvoltării artelor decorative, circumstanţele înrăutăţindu-se pentru mulţi sculptori.
Interesul colecţionarilor pentru opera lui Chipăruş a reapărut în anii '70, iar din anii '90 lucrările sale au devenit foarte căutate.
 
În aprilie 2006, Sotheby's vindea sculptura „Thaïs“, una dintre cele mai importante sculpturi criselefantine ale lui Chipăruş care au apărut în licitaţii - realizată din fildeş sculptat şi bronz patinat şi pictat, pe un soclu elaborat din onix -, pentru 216.000 dolari. Tot la acea licitaţie era adjudecată o altă lucrare de-a sa, „Dansatoare cu evantaie“, din fildeş sculptat, policrom şi bronz suflat cu aur şi argint, pe soclu de onix, la preţul de 204.000 dolari. O altă variantă a sculpturii se vindea în iunie 2008, la Christie's pentru 266.500 dolari.
 
Recordul lui Dumitru Chipăruş pe piaţa internaţională de artă a fost stabilit în aprilie 2007, când, la New York, la casa Sotheby's, sculptura „Les Girls“ a fost adjudecată cu 590.240 de euro. Pe piaţa românescă de artă, recordul lui Demeter Chipăruş este de doar 15.000 de euro, pentru opera „Dansatoare asiriană“, stabilit în licitaţia Artmark din noiembrie 2012.
 
Cea mai recentă lucrare de-a lui Dumitru Chipăruş vândută în licitaţie a fost sculptura „Alméria“ fiind adjudecată pentru 265.250 de lire sterline (309.000 de euro) la licitaţia Art Deco dedicată „Marelui Gatsby“ de prestigioasa casa Bonhams, organizată la Londra.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii