Oameni de cultură îl susţin pe Voicu Rădescu, prin mişcarea de rezistenţă „Occupy Green Hours”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voicu Rădescu (dreapta), alături de regretatul Johnny Răducanu FOTO Mediafax
Voicu Rădescu (dreapta), alături de regretatul Johnny Răducanu FOTO Mediafax

Personalităţi din lumea culturală românească, precum regizorul Radu Afrim, pianistul Lucian Ban, actriţa Lia Bugnar, compozitorul Vlaicu Golcea sau criticul literar Marius Chivu, au iniţiat mişcarea de rezistenţă culturală numită „Occupy Green Hours”,. Ei doresc să atragă atenţia asupra spectacolelor de la clubul „Green Hours”, asta după ce directorul acestuia, Voicu Rădescu, a fost acuzat de evaziune fiscală pe 30 august 2012.

Comunitatea artistică a început să reacţioneze, „arătându-şi stupefacţia, nedumerirea, revolta faţă de un gest atât de extrem precum reţinerea la sediul poliţiei cu propunere abuzivă de arestare, dar, cel mai important, şi-au exprimat susţinerea faţă de Voicu Rădescu”, conform blogului occupygreenhours.wordpress.com

Astfel, actriţa Lia Bugnar a conceput o scrisoare către toţi primarii Bucureştiului, arătâmndu-şi nemulţumirea faţă de „lipsa de reacţie din partea autorităţilor publice în faţa fenomenului cultural şi artistic Green Hours de-a lungul celor aproape două decenii de activitate”. Ea încheie scrisoarea într-un mod direct: „în Anglia, probabil ca lui Voicu i s-ar conferi un titlu nobiliar pentru servicii aduse ţării. La noi vor sa-l bage la zdup”.

Iniţiatorii acestei mişcări de rezistenţă subliniază ideea conform căreia, odată cu acuzarea managerului clubului şi teatrului „Green Hours”, Voicu Rădescu, de evaziune fiscală, s-a pierdut din vedere actul cultural, semnificaţia locului, rolul pe care l-a avut Rădescu în dezvoltarea culturală românească.

   

Contract cu cântec de închiriere a spaţiului

Voicu Rădescu este acuzat că ar fi adus prejudicii statului după ce nu ar fi înregistrat în contabilitate, timp de un an, veniturile din chirii, vânzarea unui stoc de marfă şi vânzarea de bilete. El a venit cu o explicaţie pe Facebook cu privire la acuzaţiile de care a fost învinuit, lucru prezentat şi de National Post într-un articol anterior

Rădescu precizează acolo că cei care au preluat barul de la „Green Hours”, şi anume Florentina Racoviţeanu şi Daniel Emanoil Gregory (Hardilă) „mi-au propus o formă de contract de subînchiriere a spaţiilor, strict pentru desfăşurarea activităţilor de bar. Am „bătut palma” cu aceştia şi de la sfîrşitul lui februarie 2011, au început să conducă efectiv şi să gestioneze activitatea de bar şi apoi toată “bucătăria” clubului, scop în care au înfiinţat SC Green Fusion SRL”. Aceştia din urmă trebuiau să plătească şi chiria localului, lucru care nu s-a întâmplat decât cu mari înrârzieri, ducând la mari dificultăţi financiare pentru „Green Hours”. 

Îndemn al manifestanţilor: să nu consumi de la bar"!

    

În cadrul mişcării de rezistenţă culturală, oamenii care vin la spectacolele organizate de club, sunt încurajaţi de iniţiatorii „Occupy Green Hours” să vină cu mâncarea şi băutura de acasă: „să nu consumi de la bar, pentru că barul nu mai e al Green-ului. Este a unei firme care a pregătit minuţios arestarea şi urmărirea lui Voicu pentru a pune mana pe spaţiu într-un final. Deci: faceţi ce vreţi, dar nu comandaţi de la bar. Ocupaţi mesele, întalniţi-vă cu prietenii... dar ca un picnic, cu tot ce se bea şi se mănâncă în coşuleţ”, spun aceştia pe site-ul de socializare Facebook.

De asemenea, spectacolele continuă. Mâine, de la ora 20.00, Radu Iacoban şi Tudor Istodor vor susţine un Two Men Show, „(Cu)cuieînfrunte", unde preţul biletului este de 20 de lei.

Se va organiza şi o lectură publică, vineri, de la ora 20.00, la piesa „Colibri”de Garret Jon Groenveld. De data aceasta, intrarea este liberă.

Rădescu, în vârstă de 57 de ani, se ocupă în continuare de proiectele culturale de la Green Hours, dar nu mai poate comercializa produse în subsolul de pe Calea Victoriei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite