Arte

articolul anterior articolul urmator

Oamenii care au dat 120.000 de euro pe controversata banană au explicat decizia: „Am fost conştienţi de absurditatea ei“

9
12 Dec 2019 17:16:58
Autor: Alexandra Constanda
Iubitoare de artă la galeria Art Basel din Miami FOTO Guliver/Getty Images
Iubitoare de artă la galeria Art Basel din Miami FOTO Guliver/Getty Images

Persoanele care au plătit 120.000 de euro pentru controversata operă de artă „Comediantul“ – o banană lipită de un perete cu bandă adezivă – au explicat motivele pentru care au făcut această achiziţie.

Lucrarea artistului italian Maurizio Cattelan a fost expusă în cadrul expoziţiei Art Basel din Miami Beach, Florida, pe 7 decembrie, şi a stârnit discuţii aprinse, mai ales după ce a fost vândută pentru fabuloasa sumă de 120.000 de dolari. Între timp, fructul a fost mâncat de un alt artist în cadrul performance-ului intitulat sugestiv „Artist flămând“. 
 
Într-un interviu pentru Page Six, cuplul care a cumpărat banana lipită cu bandă adezivă, Billy şi Beatrice Cox, şi-a explicat decizia. Potrivit sursei citate, Billy Cox ar fi moştenitorul familiei Bancroft, care a vândut, în 2007, acţiunile sale din Dow Jones către News Corp. pentru mai mult de 5 miliarde de dolari.
 
Cei doi, colecţionari de artă din Miami, au recunoscut că au fost conştienţi de absurditatea operei de artă, care în esenţă nu este altceva decât un produs ieftin şi perisabil. „Am decis să o cumpărăm în momentul în care am văzut dezbaterea publică despre artă şi societate stârnită de această lucrare. Ştiam că ne asumăm un risc, dar în cele din urmă considerăm că banana lui Catellan va deveni un obiect istoric emblematic“, a declarat cuplul. 
 
Ei au mai precizat că lucrarea i-a atras pentru că „oamenii care în mod normal nu sunt interesaţi de artă brusc şi-au dorit să vadă «acea banană». A deschis porţile către o dezbatere importantă despre valoarea pe care o acordăm operelor de artă şi obiectelor în general“.
 
Colecţionarii au comparat lucrarea cu opera lui Andy Warhol „Campbell Soup Cans“, precizând că şi atunci oamenii au râs iniţial la vederea ei. 
 
„Vedem această piesă ca pe un unicorn al lumii artei şi am cumpărat-o pentru a ne asigura că va fi accesibilă publicului larg pentru totdeauna, pentru a alimenta dezbaterea şi pentru a provoca gânduri şi emoţii în spaţiul public“, a mai adăugat familia Cox, precizând că banana va fi înlocuită o dată la două zile.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Moftangiul Român
12.12.2019, 17:30:04

In Madagascar, 1 euro = trei mese calde pentru un copil pe zi. Vreau sa vad acum cat de absurd li se mai pare gestul lor de a plati acesti bani ... Aici e imbecilitate pura! Poftim, ma pot si eu **** la gard: imi dati 120.000 de euro pe scandurile alea ude ca sa pot hrani 328 de copii timp de un an cu trei mese calde pe zi? La banii astia sa stiti ca pot repeta gestul oricand numai ca sa fiu de folos si altora!

+7 (9 voturi)
Ion Capsuna
12.12.2019, 18:51:29

Adevar graiesti, dar absurditatea nu te va face auzit, din nefericire!

+2 (2 voturi)
eleusisink
12.12.2019, 22:09:42

Incerc sa iti raspund dintr-un alt punct de vedere: daca respectivii ar fi hranit cu aia $120.000 pe amaritii aia din Madagascar cu ce ar fi fost de folos artei? Crezi ca macar unul din fomistii aia ar fi avut o sclipire artistica in urma acelui gest? Daca Nero ar fi fost un imparat oarecare ar mai fi fost mentionat in istorie?In urma acestui gest extrem intreg mapamondul a ridicat o sprinceana spre arta - chiar asa absurda cem e ea. macar a stirnit dezbateri pe teme artistice. Nu uita ca si uritul poate fi arta pina in final. Si chiar si kitsh-ul. Ce crezi ca a fost stra-stra-stramosul emoticoanelor de azi? Si pina in final si la urma urmei de ce ar trebui sa ii hraneasca americanii astia pe fomistii din Madagascar? Sint banii lor si fac ce vor cu ei. Si pina sa ii pui pe ei sa ii hraneasca pe africani tu de ce nu? Sau tu esti darnic doar cu banii altora?

-3 (5 voturi)
Ion Capsuna
12.12.2019, 18:50:25

Cica "lucrarea artistului italian..." Halal "artist", halal "lucrare'! "Lucratura" poate, de prosti, dar lucrare....

+3 (3 voturi)
Ionescu Ionescu
12.12.2019, 19:09:43

De fapt nimeni nu a plătit nimic. Totul e o cacealma evidentă, asemănătoare știrilor din sezonul estival cum că prințul Kalabaal Amouk la Nushce club din Mamaia a luat o șampanie de... 100.000 de euro. Iar la o săptămână după, știrea este infirmată chiar de clubul respectiv, care precizează că a fost o strategie de marketing. La fel, știrea că un bogătaș ar fi dat 120.000 de euro pe o banană este de un absurd grotesc. Bogații negociază de regulă chiar și la un mărar în piață. De altfel, în niciun articol nu este atașată dovada plății. Faptul că o aberație evidentă este prezentată drept adevăr spune mult despre presa de aici și de pe aiurea...

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările