Arte

articolul anterior articolul urmator

ONB, scheletul din vestiarul guvernului

7
8 Jun 2016 08:20:37
Alexandru Pătraşcu

Johan Kobborg şi-a strâns azi o parte dintre lucrurile din biroul său de la ONB. Povestea baletului pare să se apropie de un final trist, ca în Manon, ultimul mare succes al trupei conduse de el.

Articol publicat pe blogul Despre Opera

Dacă aţi văzut acel spectacol, vă amintiţi că eroina se stingea în braţele iubitului ei, în timp ce halucina, revăzând chipurile tuturor celor care au împins-o spre moarte, într-o coregrafie grotescă. La ONB ne aflăm chiar în acest moment al agoniei şi nu putem uita nişte chipuri: Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, Vasile Dâncu, Vlad Alexandrescu şi Corina Şuteu.

O cronologie a evenimentelor puteţi citi în articolul April, Bloody April. N-o reiau aici, e un studiu de caz atât de clar, încât am aflat că articolul a ajuns suport pentru subiecte de seminar universitar, la cursuri de management.

Demisia lui Johan Kobborg, alungarea Alinei Cojocaru, şirul interminabil al demisiilor dansatorilor (16 până acum – o adevărată hemoragie), pierderea drepturilor de reprezentare pentru multe spectacole, pierderea financiară de sute de mii de euro conduc către cel mai prost rezultat posibil al unei situaţii pe care politicienii români n-au fost în stare s-o rezolve. Au demonstrat în fiecare zi, timp de două luni, că resursele lor de incompetenţă sunt inepuizabile.

Voi aminti aici doar incompetenţa politică unanimă, indiferent de originea partinică a personajelor. Aceşti politicieni vor încerca mereu să avanseze ideea că sunt alte probleme mai importante decât Cultura. Nu-i decât o altă minciună. Situaţia de la ONB este singurul şantier al guvernului tehnocrat. Marele scandal din domeniul Sănătăţii s-a rezolvat mai simplu decât puteau spera, odată ce patronul Hexi Pharma a murit. Apoi, alegeri sunt tot timpul, dacă ar fi să aşteptăm după îngrijorările electorale ale oamenilor politici, atunci nu s-ar mai face nimic în ţara asta. Cu atât mai mult cu cât avem un guvern tehnocrat, deci eliberat de presiunile electorale.

Klaus Iohannis – N-a considerat subiectul demn de vreun status îngrijorat pe Facebook. A sancţionat memorabil şirul interminabil de bâlbâieli decizionale ale lui Vlad Alexandrescu (Au rămas puţine greşeli imaginabile care n-au fost făcute de Ministrul Culturii în scandalul de la Operă). A dat multe semnale încurajatoare pentru revenirea lui Johan Kobborg. Nu l-a ascultat nimeni. Dacă până şi Beatrice Rancea ajunge să ignore instituţia prezidenţială, atunci dl Klaus Iohannis are o problemă. Preocupat să arate ostentativ că este preşedintele tuturor rromânilor, dl Iohannis a ales să ignore şovinismul primitiv care bălteşte în mentalitatea prea multor artişti de la Operă, ceea ce i-a încurajat pe aceştia să devină şi mai agresivi. Fostul primar al Sibiului ştie cel mai bine, dintre toţi oamenii politici, cât de mare este profitul pe care îl generează investiţia în cultură. Prestigiul pe care l-a câştigat ca primar al unei capitale culturale europene l-a propulsat în fruntea unui mare partid, iar apoi în funcţia de preşedinte al ţării. Nu-i puţin. Anul acesta a aflat şi ce pierderi poate suferi tocmai din cauza neglijării culturii.

Restul listei de incapabili o puteţi citi pe blogul Despre Opera.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dresorul De Vite
9.06.2016, 00:06:27

Drum bun, cale bătută! Fără îndoială că supercapacitățile lui Kobbirg s-ar fi irosit aici, nu? Deci, este bine că a plecat pentru "a face față unei noi provocări", cum se zice în limbaj corporatist. Lasă, că nu-i plînge nimeni de grijă sau de dor ...

+3 (3 voturi)
Ovidiu Stoica
9.06.2016, 17:40:05

Drum bun Kobborg, dar poti sa fie fericit : ai papat destui bani de la bugetul Romaniei, ti-ai adus si clica de prieteni sa se adape, a doua oara in viata nu mai prinzi asa fraieri.

VERTY VERTY
11.06.2016, 14:26:21

Inca o data Romania confirma ca nu s-a debarasat de mizeria morala, ipocrizia, incompetenta, invidia, ramanand in aceeasi mocirla in care se scalda de zeci de ani! Au castigat mediocrii muzicii, o orchestra, niste artisti, un cor si niste balerini mari dive si divi acolo, printre ei, dar totalmente necunoscuti in strainatate! Nici una dintre vocile agresive si mult prea obraznice care au creat si intretinut acest scandal mizerabil nu este primit pe o scena internationala de cea mai inalta clasa si nu este cunoscut si acceptat ca facand parte din elita muzicala internationala! Am citit pe blogul “despreopera” ca Beatrice Rancea a venit la intalnirea cu cei doi balerini INTERNATIONALI (scriu cu majuscule ca sa se inteleaga bine diferenta de la cer la pamant intre cei doi si gasca “revolutionarilor” mediocri din Opera Romana) cu, citez: “ Am adus translator pentru că nu vorbesc bine limba engleză și am înțeles că nici Alina nu vorbește bine românește”. Daca este adevarat, atunci aceasta doamna este la fel de gaunoasa in caracter ca cei pe care ii coordoneaza acum. De ce in secunda a doua nu a fost concediata? Numai profesionista nu este cu aceste declaratii ceva mai subtile dar tot de mahala, si cu comportament de joasa speta. Nu-i nimic, cei doi balerini au stelele lor pe care nu le mai poate stinge nimeni niciodata in istoria baletului mondial, pe cand scandalagiii cu titlul de “artisti” vor ramane aceaiasi mediocri pe care nici o pagina de istorie a muzicii nu-i va aminti vreodata!! Dar cum dreptatea trebuie sa invinga, mai devreme sau mai tarziu, intre scandalagii vor porni alte razboaie alimentate de caracterul lor de nimic si de lipsa lor de coloana vertebrala, pana vor ajunge sa se sape si sa se distruga intre ei. Niciodata oamenii mizerabili care au facut front comun impotriva unei somitati nu au putut crea ceva memorabil si pentru istorie, pentru ca tocmai rautatea, invidia si lipsurile din viata lor i-au facut sa se uneasca in a distruge valoarea, linistindu-si astfel psihicul macinat de PROPRIILE ESECURILE! Romania va cerne pana la urma gunoaiele de materia buna si va face reforma cu adevarat, concediind tot ce e in interiorul Operei si luand-o de la capat cu profesionisti de talie mondiala angajati, PRIN CONCURS, pe criteriul competentei si al profesionalismului de maxima valoare! Toate cele bune, Alina Cojocaru si Johan Kobborg, Romania NU V-A MERITAT!

Alexandru Pătraşcu
11.06.2016, 14:57:03

Ministrul Șuteu e de vină.

VERTY VERTY
11.06.2016, 16:49:39

Da, din moment ce nu numai ca nu a rezolvat nimic, dar parca a si dat mana libera mediocrilor sa decida soarta unor somitati! Oribil ce s-a intamplat cu cei 2 balerini si in ce mod josnic au fost inlaturati din Opera! Imi este rusine mie, desi nu-i cunosc personal, ca Romania a permis o asemenea mizerie!

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările