Arte

articolul anterior articolul urmator

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti pe scena Dubai Millennium Amphitheatre, în primul eveniment românesc la Expo 2020 Dubai

0
12 Jan 2022 13:53:50
Autor: Maria Ţaga

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, sub conducerea muzicală a maestrului Tiberiu Soare, semnează primul mare eveniment românesc de anvergură al anului la Expo 2020 Dubai, pe 17 ianuarie, de la ora 18.00, pe scena Dubai Millennium Amphitheatre.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, renumitele voci ale sopranei Teodora Gheorghiu şi mezzosopranei Ruxandra Donose, alături de soliştii Operei Naţionale Bucureşti, tenorul Daniel Magdal şi baritonul Iordache Basalic, urmează a încânta publicul prezent la Expo 2020, invitând-l să păşească alături de artiştii Operei Naţionale din Bucureşti într-o lume învăluită de mister, dramă şi dragoste.

Pentru a pune în valoare cultura română în contextul cosmopolit de la Expo 2020, virtuozul violonist Rafael Butaru va interpreta „Balada” pentru vioară şi orchestră de Ciprian Porumbescu, una dintre cele mai cunoscute lucrări româneşti la nivel internaţional.

În data de 18 ianuarie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

Tema Expoziţiei Mondiale Dubai - Expo 2020, care se desfăşoară între 1 octombrie 2021 şi 1 aprilie 2022 este Connecting Minds, Creating the Future şi doreşte să afirme o nevoie globală de colaborare pentru a inspira generaţiile viitoare.

Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influenţat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. După acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care a influenţat definitiv cursul carierei tinerei artiste. Ulterior, aceasta a câştigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţinal “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi primind bursa de studii Herbert von Karajan. Teodora Gheorghiu a debutat la Opera din Bucureşti în rolul Regina Nopţii din „Flautul fermecat” de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa, precum Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Grand-Théâtre din Geneva, Théâtre de Champs-Elysées din Paris, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Opera din Lucerna.

Personalitate artistică de mare complexitate, Ruxandra Donose este cunoscută pentru roluri importante precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, sau rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet. De asemenea, marile scene ale lumii găzduiesc rolurile sale masculine, în travesti, interpretate magistral, precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” şi Idamante din „Idomeneo”.

Ruxandra Donose este deosebit de apreciată pentru timbrul special al vocii şi inteligenţa fantastică în interpretare, însoţite de o sensibilitate şi forţă de expresie absolut extraordinare. A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii precum Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opera National de Paris, Vienna State Opera, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin, Teatro Real, Madrid şi Tokyo.

Tenorul Daniel Magdal a absolvit cursurile Academiei de Artă ,,George Enescu” - secţia canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. Evoluţia sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar şi din America şi Asia. În anul 2004 a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naţionale Bucureşti începand cu stagiunea 2018-2019.

Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti încă din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto  „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei  „Hariclea Darclée” la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din ţară şi din străinătate. De-a lungul carierei, Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaţionale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Moşuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima şi a întreprins turnee în Europa şi Asia.

Violonistul Rafael Butaru este licenţiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi în present, este concertmaestru al Operei Nationale Bucuresti şi al Filarmonicii „George Enescu”. Artistul a fost la cursurile internaţionale de muzică de cameră susţinute de  Chilingirian şi Amadeus Quartet, la Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet şi Devich Sandor-Bartok Quartet. Activitatea sa solistică include concerte susţinute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române, cu Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”, Festivalul Internaţional “Sergiu Celibidache”, Festivalul “Enescu şi muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internaţional de muzică de cameră SoNoRo şi numeroase concerte în  stagiunea  filarmonicilor din ţară.

viewscnt

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările