Orchestre National de France încheie Festivalul RADIRO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul muzical al toamnei – RADIRO, unicul Festival Internaţional al Orchestrelor Radio din Europa, îşi încheie cea de-a doua ediţie sâmbătă, 27 septembrie 2014

După ce pe scena Sălii Radio au evoluat începând din 20 septembrie 2014 Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart şi Orchestra Naţională Radio, sarcina de a suprinde şi de a cuceri publicul nostru revine Orchestrei Naţionale a Franţei.

Rol nu foarte dificil, dacă ne gândim că Orchestre National de France se situează printre cele mai valoroase ansambluri din lume. A fost prima orchestră simfonică fondată în Franţa, în 1934, sub egida Radio France. De-a lungul istoriei sale, repertoriul vast, numeroasele înregistrări şi turnee au făcut ca ansamblul să fie admirat pe toate meridianele.

Orchestre National de France a interpretat în premieră absolută lucrări care au devenit reprezentative pentru secolul trecut, semnate Olivier Messiaen, Pierre Boulez, Edgar Varèse sau Iannis Xenaxis.

Şi maestrul Sergiu Celibidache şi-a legat biografia de Orchestre Nationale de France, fiind prim dirijor invitat între 1973 şi 1975. Printre Directorii muzicali ai ansamblului aflat anul acesta la cea de-a 80-a aniversare s-au numărat în ultimele decenii Lorin Maazel, Charles Dutoit, Kurt Masur şi Danielle Gatti, care ocupă aeastă poziţie şi în prezent.

În 27 septembrie la Bucureşti, Orchestre National de France va fi condusă de renumitul dirijor rus Vassily Sinaisky, a cărui carieră internaţională a început în 1973 prin câştigarea medaliei de aur în cadrul prestigiosului Concurs Herbert von Karajan de la Berlin. La scurt timp după acest succes, Sinaisky a fost numit dirijor şef al Orchestrei Simfonice Naţionale din Letonia, unde a activat între 1976 şi 1987. Ulterior a devenit director muzical şi dirijor principal al Filarmonicii din Moscova, iar în 2010 a fost numit dirijor şef şi director muzical al Teatrului Balşoi din Moscova, moment care a coincis cu reinaugurarea celebrei instituţii muzicale după lucrări de restaurare care au durat 5 ani.  Vassily Sinaisky deţine şi titlul de dirijor emerit al BBC Philharmonic şi pe cel de dirijor de onoare al Malmö Symphony Orchestra din Suedia, este invitat constant al scenelor importante de concert şi de operă ale lumii şi este de asemenea unul dintre renumiţii profesori de dirijat ai Conservatorului din Sankt Petersburg.

Ultima seară a Festivalului RADIRO îl are ca solist pe violonistul Vadim Gluzman, un muzician despre care specialiştii spun că readuce la viaţă tradiţia violonistică a secolelor XIX şi XX. Violonistul israelian născut în fosta Uniune Sovietică în 1973 (interesantă coincidenţă, acelaşi an în care Vassily Sinaisky îşi începea carierea internaţională, dar şi în care Celibidache devenea dirijor principal invitat al Orchestre Nationale de France), a fost susţinut la începuturile carierei sale muzicale de celebrul Isaac Stern. Vadim Gluzman cântă pe o vioară Stradivarius Leopold – Auer din 1690 şi are în prezent o agendă plină de concerte pe importante scene europene şi americane.

 „Der rote Faden” – cum ar spune germanii sau „firul conducător” al acestei ediţii RADIRO, creaţia lui Richard Strauss –  de la naşterea căruia aniversăm 150 de ani, nu se rupe nici în ultima seară a evenimentului. Concertul începe cu un fragment  (Träumerei am Kamin)  dintr-o operă mai puţin cunoscută a compozitorului german: Intermezzo, pe un libret scris chiar de Richard Strauss şi descris drept o „comedie burgheză cu interludii simfonice”. Premiera operei care descrie prin intermediul a două personaje fictive întâmplări reale din viaţa lui Richard Strauss alături de soţia sa Pauline a avut loc la Dresda în urmă cu 90 de ani. Celelalte două lucrări din program au fost selectate din creaţia a doi compozitori ruşi contemporani unul cu celălalt: Alexandr Glazunov şi Serghei Rahmaninov. Primul dintre ei a semnat Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră pe care îl va interpreta Vadim Gluzman iar cortina Festivalului RADIRO cade în acest an după Simfonia a II-a în mi minor de Serghei Rahmaninov.

Un eveniment marca Radio România de neratat, pentru care găsiţi bilete în reţeaua bilete.ro iar informaţii suplimentare vă stau la dispoziţie pe www.radirofestival.ro şi pe Facebook.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite