Arte

articolul anterior articolul urmator

Patru ani cu PSD la Cultură

3
13 Dec 2016 21:23:07
Alexandru Pătraşcu
Ministerul Culturii
Ministerul Culturii

În condiţiile în care şeful cabinetului tehnocrat a candidat la alegeri pentru un mandat politic, e destul de greu de evaluat rezultatul real al guvernării Cioloş. Singurul lucru cert este că anul 2016 a fost unul dezastruos pentru Ministerul Culturii.

Articol publicat pe blogul Despre Opera.

Un indiciu destul de bun este chiar faptul că atât premierul cât şi miniştrii de resort au tăcut încrâncenat pe marginea bilanţului la acest capitol.

E o listă lungă de eşecuri. Campania naţionalistă pentru strângerea de fonduri necesare achiziţionării Cuminţeniei pământului a naufragiat pur şi simplu pe tărâmul incertitudinii: avem statueta lui Brâncuşi? n-o avem? se restituie banii? etc. etc. Scandalurile de la concursurile pentru ocuparea posturilor de manageri au arătat nişte slăbiciuni ale sistemului mai urâte ca niciodată. Iar culmea abandonului a fost situaţia nerezolvată de la ONB, în care pofta mulţimii a fost satisfăcută cu cinism, fără să avem nici o soluţie pentru prevenirea unor noi izbucniri de gelozie artistică ce nu se jenează să devină şovină. Şi ce să vezi? Peste tot, veşnicele rotiri de cadre.

Dacă timp de 26 de ani politicienii români n-au văzut, sau mai rău, n-au vrut să vadă beneficiile investiţiei în cultură, anul 2016 a arătat cât de groaznice pot fi efectele batjocoririi culturii. Scandalul de la ONB a fost dezbătut în presa internaţională mai mult decât toate scandalurile politice româneşti la un loc, fie că erau despre plagiate, despre coloane oficiale care cădeau prin canale sau chiar despre cazurile concrete de corupţie.

După acest an urmează o perioadă lungă în care ministerul culturii va fi condus de PSD, partidul care nu are practic nici o aderenţă în mediul intelectual.

Dar orice prăbuşire e o ocazie de a reveni. Iar pentru PSD, miza ar putea să fie mult mai mare.

Continuarea articolului, pe blogul Despre Opera.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

TheErrorIsT
13.12.2016, 23:47:20

Cultura ca cultura, cine vrea gaseste si in vremuri de criza sau nepasare politica, dar educatia... si aici nu ma refer la salariile profesorilor.

+1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
14.12.2016, 23:57:54

Dupa educaţie, se va împuţina şi cultura. Daca se va socoti naţionalistă achiziţionarea Cuminţeniei, la fel va fi catalogat şi Festivalul Enescu în postromânism.

Sorin Ionascu
14.12.2016, 13:26:46

Vise, taica, vise. Ce poti sa astepti de la un partid care, timp de peste 25 de ani s-a remarcat doar pentru impostura si coruptie? Cultura e neinteresanta, consuma efort si resurse si nu aduce bani, asa ca - de ce sa-si bata capul? Mi s-a parut emblematic momentul (uitat deja) in care VVP, proaspat "uns" premier, a facut o criza de nervi cand a aflat ca trebuia sa dea cele 4 sau 8 milioane de euro pentru Festivalul Enescu ce urma sa inceapa peste mai putin de 3 luni. S-a facut de ras in fata intregii lumi, chiar daca apoi s-a chinuit sa dreaga busuiocul si a gasit si banii, care nici macar nu erau o suma asa de uriasa (prin comparatie, Festivalul de la Salzburg, cu o angergura mult mai mica, are un buget de peste 100 milioane de euro). In toti anii in care PSD a pastorit tara, cultura a fost "cenusareasa" data mereu la o parte, impreuna cu educatia si sanatatea, aducandu-si aminte de ele doar daca aparea vreun eveniment sau scandal major legat de ele. Si cum romanii au demonstrat sistematic ca nu au invatat si nu invata nimic din experientele anterioare repetand la nesfarsit aceleasi greseli, ma indoiesc ca PSD face exceptie de la regula.

+1 (1 vot)
Modifică Setările